eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Mint a filmekben: felélesztik a gyilkost

A madárinfluenza elleni védekezés részeként londoni, norvégiai és hongkongi kutatók vizsgálatokat végeznek az 1918-as spanyolnátha járványban elhunytak megfagyott vagy légmentes ólomkoporsókba zárt maradványain. A génsebészeti módszerekkel újraépített spanyolnátha vírus elemzése lehet ugyanis a kulcsa egy jövőbéli madárinfluenza járvány elleni oltás kifejlesztésének.

Nagy Károly professzor, az Orvosi Mikrobiológiai Intézet igazgatója az InfoRádióban elmondta: a spanyolnátha, azaz a H1N1-es influenza vírus okozta eddig a legtöbb halálesetet.

Azzal, hogy az elhunytak holttestéből kinyerik, és pontos meghatározást adnak a vírusról, a betegségokozó képességét is fel tudják térképezni a kutatók.

Bár a madárinfluenza egy másik vírustörzshöz tartozik, és ez az eddigi adatok szerint főleg a felső légutat támadja meg, míg a spanyolnátha az alsó légútra volt veszélyes, elképzelhető, hogy a madárinfluenza az emberi szervezetben egy már meglévő vírussal keveredve olyanná alakul át, amely emberek nagy tömegét lesz képes megfertőzni.

A professzor azt mondta: ezt nem szabad megvárni, és minden lehetséges utat meg kell próbálni ahhoz, hogy ez megelőzhető legyen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
“Becsapott indiaiak” harcolnak az oroszok oldalán Ukrajna ellen

“Becsapott indiaiak” harcolnak az oroszok oldalán Ukrajna ellen

Kezdik feladni a reményt, hogy hazamehetnek azok az indiai állampolgárok, akik az ukrajnai frontokon harcolnak, az orosz hadseregben. Korai leszerelésükről még a nyáron állapodott meg Vlagyimir Putyin orosz elnök és a hozzá látogató Narendra Modi indiai miniszterelnök, de az átvert emberek egyelőre elkeseredettek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×