eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Áttörés a szexuális bűncselekmények felderítésében?

Egy újfajta DNS-tesztet fejlesztettek ki Nagy-Britanniában, amely révén a szexuális bűncselekmények elkövetőit nagyobb hatékonysággal tudják azonosítani.

Eddig az nehezítette a törvényszéki szakértők dolgát, hogy a megerőszakolt női áldozatoktól vett kenetben kis mennyiségben volt megtalálható az elkövető DNS-e.

A megoldást az jelenti, ha szétválasztják a női és férfi DNS-mintákat. Ez egy enzim felhasználásával megoldható, amely a sejtek borítását elpusztítja, de épen hagyja az ondósejtet, amely aztán elvezethet a tetteshez.

A törvényszéki szakértők szerint azonban ez a módszer nem minden esetben működőképes, így az eljárást kombinálni kellett egy speciális technikával, a lézeres mikroelemzéssel, amely módszerrel kiemelhető az egyedi DNS-sorozat a sejtekből.

A kutatók az eljárással pontos "genetikai ujjlenyomathoz" juthatnak akár a szexuális bűncselekmény után 24 órával, így nagyobb az esélye az elkövetők azonosításának és kézre kerítésének.

Az eljárást a birminghami tudományos törvényszéki szolgálat fejlesztette ki, és már egyszer sikeresen alkalmazták. A szervezet kutatási vezetője, Martin Bill szerint az új teszttel évente legalább kilencvennel több szexuális bűncselekményt tudnak felderíteni.

Címlapról ajánljuk
“Becsapott indiaiak” harcolnak az oroszok oldalán Ukrajna ellen

“Becsapott indiaiak” harcolnak az oroszok oldalán Ukrajna ellen

Kezdik feladni a reményt, hogy hazamehetnek azok az indiai állampolgárok, akik az ukrajnai frontokon harcolnak, az orosz hadseregben. Korai leszerelésükről még a nyáron állapodott meg Vlagyimir Putyin orosz elnök és a hozzá látogató Narendra Modi indiai miniszterelnök, de az átvert emberek egyelőre elkeseredettek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×