eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Izzadsággal is terjed a halálos kór

A sportolók a verseny közbeni érintkezéskor könnyen megfertőződhetnek a hepatitis B vírussal, ugyanis a kór az izzadsággal is terjedhet - mutatták ki török kutatók.

A tudósok szerint bizonyos körülmények között egy fertőzött ember izzadsága a hepatitis B vírusnak ugyanakkora szintjét tartalmazza, mint a vér. A felmérésben hetven, olimpián is járt birkózót vizsgáltak, és közülük nyolcnak az izzadságában mutatták ki a vírust, bár mindegyikük tünetmentes volt.

A sportolóknak egy kérdőívet is ki kellett tölteniük, és ebből kiderült, hogy edzésen vagy a versenyeken gyakran érintkeznek vérző ellenféllel, ami még nagyobb fertőzési kockázatot jelent.

Az izmiri egyetemi tudósai szerint a sportversenyeken be kellene vezetni a kötelező vizsgálatot, mert a hepatitis nagyobb veszélyt jelent annál, hogy figyelmen kívül lehetne hagyni.

Brit tudósok ugyanakkor úgy vélik, az izzadsággal történő megfertőződés esélye csekély a vírusok vér útján való terjedéshez képest.

A hepatitis B a májat támadja meg, és a megfertőzöttek öt százalékánál komoly problémákat, májrákot vagy májzsugorodást is okozhat. A tünetmentes vírushordozók és a krónikus betegek évekig is fertőzőképesek lehetnek.

Címlapról ajánljuk
Kínosan nagy zakót kapott a magyar válogatott Németországban
5-0

Kínosan nagy zakót kapott a magyar válogatott Németországban

A magyar válogatott az első félidő után még „csak” egygólos hátrányban volt Düsseldorfban a németek ellen, ám a második játékrészben súlyos vereségbe szaladt bele. A Nemzetek Ligája 2024–2025-ös kiírásának első fordulójában: Németország–Magyarország 5-0.

Támadás az elektromos autók ellen: minden autós fizessen

A megtett kilométerek után fizessenek az autósok – ezt akarja a brit kormánytól egy közlekedési témákra szakosodott civilszervezet, az úgynevezett „nettó zéró” klímacéllal összefüggésben. A Campaign for Better Transport (Kampány a jobb közlekedésért) nevű, 50 éve működő lobbicsoport először csak az elektromos kocsikat említette, de gyorsan módosította ajánlását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×