eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Ígéretes felfedezés az agy megújulásáról

Folyamatosan pótlódó agysejteket találtak svéd és új-zélandi tudósok. Az addig tartalékban lévő sejtek az agy szaglással kapcsolatos területére vándorolnak, és új idegsejtekké alakulnak. Tudósok szerint a felfedezés az Alzheimer-kór gyógyítása előtt nyithatja meg az utat.

A Science-ben publikált tanulmányukban a kutatók megállapították, hogy az őssejtek az agykamrában "pihennek", majd egy folyadékkal teli "csőben" vándorolnak a szaglásért felelős területre, eközben pedig specializált idegsejtekké alakulnak.

Azt már korábban is tudták a szakértők, hogy az egerek és patkányok agyában pótlódhatnak az idegsejtek, de úgy vélték, hogy az emberi agy nem képes efféle megújulásra.

A tudósoknak most nagyteljesítményű elektronmikroszkóppal sikerült azonosítaniuk a "csövet", és megtalálták benne az idegsejtté alakuló őssejteket is.

A kutatók úgy vélik, hogy az új idegsejtek segítenek abban, hogy az ember élete során előforduló új ingerekre is reagálni tudjon a szaglórendszer.

A szakterület ismerői szerint a felfedezés megnyithatja az utat az olyan idegrendszeri betegségek jövőbeni gyógyítása felé, mint amilyen például az Alzheimer-kór, hozzátéve: a tanulmány alátámasztja azt is, hogy az egereken végzett kísérletek eredményei az emberi szervezetre is relevánsak.

Sebastian Brandner, a londoni University College neurológiai intézetének vezetője mindemellett azért is érdekesnek tartja a felfedezést, mert nem zárható ki, hogy az őssejtek jelentik egyes agydaganatok kiindulópontját.

Címlapról ajánljuk
“Becsapott indiaiak” harcolnak az oroszok oldalán Ukrajna ellen

“Becsapott indiaiak” harcolnak az oroszok oldalán Ukrajna ellen

Kezdik feladni a reményt, hogy hazamehetnek azok az indiai állampolgárok, akik az ukrajnai frontokon harcolnak, az orosz hadseregben. Korai leszerelésükről még a nyáron állapodott meg Vlagyimir Putyin orosz elnök és a hozzá látogató Narendra Modi indiai miniszterelnök, de az átvert emberek egyelőre elkeseredettek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×