eur:
393.27
usd:
363.36
bux:
73745.69
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Egy macskaparazita miatt születik több fiú?

Tartsa távol a macskát, ha lánygyermeket szeretne - a babonának hangzó tanács tudósok szájából hangzott el, akik szerint egy gyakori, macskákban élő parazita miatt születik több fiú-, mint lánygyermek.

A toxoplasma nevű élősködő főként macskákban fordul elő, de a macskaszéklettel, vagy nyers disznó- és marhahússal az ember szervezetébe is bejuthat.

Cseh kutatók 1996 és 2004 között 1803 újszülött adatait gyűjtötték össze, és megvizsgálták az anya szervezetében jelenlévő toxoplasma-antitestek mennyiségét is.

Azt tapasztalták, hogy a vérükben nagy mennyiségű ellenanyaggal rendelkező nők - vagyis akiket korábban megfertőzött a parazita - sokkal nagyobb eséllyel hoztak világra fiú-, mint lánygyermeket.

A legtöbb népességben az újszülöttek mintegy 51 százaléka fiú, de a fertőzött nők gyermekeinél ez az arány 72 százalék.

Az már korábban ismert volt, hogy a toxoplasma-fertőzés születési rendellenességeket és vetélést okozhat, de a nemekre gyakorolt hatását eddig nem tárták fel.

A Károly Egyetem kutatói szerint a parazita valószínűleg az immunrendszert zavarja meg, és valamiért a fiú embrióknak nagyobb az esélyük a túlélésre. Az eredményeket a Naturwissenschaften című lapban publikálták.

Emberekben az élősködő a legtöbb esetben ártalmatlan, de senki sem tudja, hogy hosszú távon mit okozhat a szervezetben.

Az Oxfordi Egyetem tudósai korábban azt állapították meg, hogy a fertőzés hatására a patkányok elveszítik természetes gyanakvásukat, és sokkal könnyebben esnek áldozatul a csapdáknak és a ragadozóknak.

Címlapról ajánljuk
Tíz góllal verték Argentínát Lékai Mátéék

Tíz góllal verték Argentínát Lékai Mátéék

Csak az eleje volt szoros, aztán a magyar férfi kézilabda-válogatott magabiztos sikert aratott második csoportmeccsén a párizsi olimpián.

Kalas Vivien: a politikai viták miatt súlytalanabb pozíciót kaphat az Európai Bizottságban Várhelyi Olivér

A biztosl portfóliók elosztásánál számítani fog, hogy vita van Magyarország és az Európai Unió között, és a magyar kormányfő és a magyar kormánypárti képviselők nem támogatták Ursula von der Leyen újraválasztását – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének főreferense.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
Elfoygott az erő az amerikai piacokon

Elfoygott az erő az amerikai piacokon

Reggel az ázsiai tőzsdéken többnyire emelkedést láthattunk a japán Nikkei vezetésével, ezt követően pedig az európai tőzsdéken is jó a hangulatban indult a nap, délutánra azonban elfogyott a lendület. Amerikában eközben vegyes mozgásokat láthatunk. Gazdasági események szempontjából csendes napra számíthatunk, a reggeli német kiskereskedelmi adat közzétételét követően nem várhatóak piaci hatással bíró események, a héten azonban több fontos GDP, illetve foglalkoztatottsági adat is érkezik majd, emellett pedig a felpörgő második negyedéves gyorsjelentési szezon is szolgálhat meglepetésekkel a befektetőknek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×