eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs

Megtalálták a vulkánok Szent Grálját

Olyan módszert találtak a tudósok, amely segítségével képesek lehetnek megjósolni a nagy vulkánkitöréseket. A kutatók a kisebb kitörések során felszínre került olvadt kőzetdarabokat elemzik, minél több vizet tartalmaznak ugyanis, annál valószínűbb, hogy a tűzhányó robbanásszerű kitörésre készül.

Ahogy a magma a felszínhez közeledik, a víz buborékokat formál, az olvadt kőzet hőmérséklete pedig 900 Celsius fokról 1.000 fokra melegszik.

Amikor eléri a felszínt, a vízbuborékok és a növekvő hőmérséklet elegye robbanásszerű erővel tör ki, mint amikor az ember kibontja a felrázott pezsgősüveget.

A tudósok az amerikai Mount St. Helens-nél és egy kamcsatkai vulkánnál folytatott kutatásaik során a felszínre került olvadt vulkáni kőzetbe zárt folyadékcseppecskéket vizsgálták.

A víz, valamint a kémiai összetevők mértékéből meg tudták állapítani a magma föld alatti mozgását és állapotát.

Sok buborék egyenlő nagy kitörés

Ha a magma a vulkán alatt nagy nyomás alatt van, akkor sok vizet tartalmaz, és rengeteg buborékot formál.

"A vulkán nyugalmasabb időszakában felszínre került anyag alapján meg tudjuk ítélni, mi zajlik a mélyben, és megjósolhatjuk, mi fog történni. Minél több a buborék, annál nagyobb a robbanási potenciál" - fogalmazott a kutatást vezető Jon Blundy, a Bristoli Egyetem professzora.

A kutatók szerint az új módszert a korábbiakkal - vulkáni gázok és földmozgások vizsgálata - együtt alkalmazva megtalálhatják "a vulkanológia Szent Grálját", és megjósolhatják a pusztító kitöréseket.

Címlapról ajánljuk
Muhari Eszter bronzérmes, Major Veronika megnyerte az alapversenyt
összefoglaló a magyarokról

Muhari Eszter bronzérmes, Major Veronika megnyerte az alapversenyt

A párizsi olimpia első versenynapján megszületett a magyar küldöttség első érme, Muhari Eszter harmadik lett párbajtőr női egyéniben. A nap másik bravúrja a sportlövő Major Veronikáé, aki a legjobb eredményt érte el a női légpisztolyosok alapversenyében. Megkezdődtek az úszóversenyek, nyolcadik helyezett lett a 4x100-as férfi gyorsváltó. Nem sikerült a nap a férfi kardvívóknak, s vereséget szenvedett mindkét magyar csapat, a férfi kézilabda- és a női vízilabda-csapat is.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tartott előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
A kínai külügyminiszterrel egyeztetett Blinken

A kínai külügyminiszterrel egyeztetett Blinken

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szombaton találkozott kínai kollégájával, Vang Jivel, hogy megvitassák Washington aggodalmait Peking Tajvannal szembeni fellépése és Oroszország ukrajnai háborújának támogatása miatt. A találkozóra egy laoszi regionális csúcstalálkozó alkalmával került sor, amely már a hatodik ilyen megbeszélésük volt 2023 júniusa óta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×