eur:
394.16
usd:
356.99
bux:
72982.36
2024. szeptember 3. kedd Hilda

Két éven belül valóság lehet a méhátültetés

Két éven belül valósággá válhat a méhátültetés, miután egy londoni központú kutatócsoport, New York-i és budapesti orvosi teamekkel együttműködve kifejlesztett egy technikát, amellyel biztosítható az átültetett méh vérellátása.

Az új módszer reményt adhat a méh nélkül született nőknek, illetve azoknak, akiknek valamilyen okból el kellett távolítani a méhét.

Az átültetés ideiglenes lenne, miután az orvosok nem szeretnének hosszú távon olyan gyógyszereket adni a pácienseknek, amely a méh kilökődésének megelőzéséhez szükséges. Így két-három éve lenne az átültetésen átesett nőnek, hogy teherbe essen, és gyereket szüljön.

Nem példa nélküli

Szaúd-arábiai orvosok már 2000-ben végeztek méhátültetést. A beültetett méh két menstruációs cikluson át működött is, ám egy vérrög miatt felborult az új méh vérellátása, és így el kellett távolítani.

A vérellátás megoldását mindig is a méhátültetés egyik legnagyobb problémájának tartották a tudósok. Sokan egyenesen úgy gondolják, hogy ez lehetetlenné teszi a méhátültetést.

Richard Smith, a londoni Hammersmith Kórház nőgyógyásza úgy véli: az első emberi méhátültetést kutatócsoportja várhatóan két éven belül végrehajthatja. Hamarosan el is indítják az első átültetéshez szükséges engedélyeztetési folyamatot.

Egereken már sikerült

A londoni kutatócsoport vezetője szerint attól sem kell tartani, hogy az immunrendszer elnyomására szolgáló gyógyszer kárt tesz a fejlődő magzatban, hiszen rengeteg tapasztalat van már olyan nők esetében, akik veseátültetés miatt kapnak ilyen kilökődés-gátló gyógyszert, és úgy estek teherbe minimális problémákkal.

Méhátültetéssel kapcsolatos kutatás Svédországban is folyik, ahol méhátültetett egereknek már sikerül egészséges ivadékokat világra hozniuk.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.04. szerda, 18:00
Virág Barnabás
a Magyar Nemzeti Bank alelnöke
Csúnya eséssel indul a szeptember a tőzsdéken

Csúnya eséssel indul a szeptember a tőzsdéken

Egyre rosszabb hangulatú kereskedést láthatunk az európai és az amerikai tőzsdéken is, ami elsősorban annak tudható be, hogy a Bank of Japan kormányzója benyújtott egy dokumentumot, amely szerint a központi bank folytatja a kamatemelést. Ennek hatására erősödni kezdett a jen, a részvénypiacokon pedig hangulatromlás látszik. Eközben azért a hazai tőzsdén is vannak izgalmak: reggel nagyot ugrott az MBH Jelzálogbank árfolyama, később azonban jött a látványos visszaesés az elmúlt napok sztárpapírjánál.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×