eur:
394.26
usd:
357.54
bux:
72982.36
2024. szeptember 3. kedd Hilda

Az evolúció, és nem a falánkság miatt hízunk

A legfrissebb kutatások szerint az emberek manapság nem a falánkság miatt kövérek. A lassan világméretű problémává váló elhízás oka az evolúcióban és a környezeti tényezőkben keresendő.

Hatmilliárd ember él a földön, és csaknem negyedük túlsúlyos. Számuk már magasabb, mint az alultápláltaké - hangzott el egy, az ausztráliai Sidney-ben megrendezett konferencián, ahol a résztvevők azt is megállapították: emiatt az emberiség történetében először a gyermekek várható élettartama alacsonyabb, mint a szüleiké.

A kutatók megállapították, hogy az elhízás miatt vált szinte népbetegséggé a cukorbaj, vagy a szívproblémák. Az egyik felszólaló kutató szerint azonban a túlsúly ellen nem lehet egyszerűen diétával, vagy több mozgással védekezni, hanem érdemes odafigyelni a környezetre és a genetikai adottságokra is.

Evolúciós okai vannak

A legújabb kutatások megállapították, hogy a túl kevés alvás, vagy a gyorsbüfék kosztja felborítja az egyén biológiai egyensúlyát, fogékonnyá téve az elhízásra, és a mozgásszegény életre.

Alternatív kutatások szerint azonban igen nehéz küzdeni az elhízás ellen, mivel ennek evolúciós okai vannak. A szervezet ugyanis ínséges időkben elkezdi raktározni az energiát.

Az ősemberek is arra rendezkedtek be, hogy minél nagyobb mennyiségben vigyenek be a szervezetükbe zsírt, keményítőt vagy cukrot. Az emberiség pedig genetikailag úgy fejlődött, hogy az egyedek ezeket a tápanyagokat ugyanebben a minőségben kapják meg.

A mesterséges tápanyag éheztet

A napjainkban előállított ételek azonban ezeknek a tápanyagoknak nagyrészt a mesterségesen előállított típusát tartalmazzák. Mindezek azonban nem elég kielégítőek a szervezet számára.

Akik túl sokat fogyasztanak a mesterséges tápanyagokból, azok teste szinte éhezik, ezért elkezd raktározni. Mindez az egyensúlytalanság pedig nem állítható helyre tápanyagszegény diétával.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.04. szerda, 18:00
Virág Barnabás
a Magyar Nemzeti Bank alelnöke
Egyre csúnyább, ami Amerikában történik

Egyre csúnyább, ami Amerikában történik

Egyre rosszabb hangulatú kereskedést láthatunk az európai és az amerikai tőzsdéken is, ami elsősorban annak tudható be, hogy a Bank of Japan kormányzója benyújtott egy dokumentumot, amely szerint a központi bank folytatja a kamatemelést. Ennek hatására erősödni kezdett a jen, a részvénypiacokon pedig hangulatromlás látszik. Eközben azért a hazai tőzsdén is vannak izgalmak: reggel nagyot ugrott az MBH Jelzálogbank árfolyama, később azonban jött a látványos visszaesés az elmúlt napok sztárpapírjánál.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×