eur:
394.01
usd:
356.49
bux:
72496.5
2024. szeptember 4. szerda Rozália

A Plútó már nem bolygó

A Nemzetközi Csillagászati Unió közgyűlésének résztvevői megfosztották a Plútót bolygó besorolásától. A cseh fővárosban megrendezett konferencia mintegy 2.500 résztvevője több mint egy hetes vita után hozta meg a történelmi döntést.

Régóta megosztotta a csillagászokat, hogy mi is a Plútó. Bár 1930-as felfedezése óta bolygónak tekintették, kis mérete és szokatlan pályája miatt már akkor is felmerültek kételyek.

Az 1990-es évek eleje óta azonban a csillagászok felfedeztek több hasonló méretű égitestet is a Naprendszer peremén.

Egyes csillagászok úgy vélték, hogy a Plútó is inkább ezek közé a jeges "törpebolygók", és nem a klasszikus bolygók közé tartozik.

Ezt a vélekedést erősítette, amikor 2003-ban a Kaliforniai Technológiai Intézet munkatársai felfedezték az UB313-at, amely nagyobb a Plútónál.

A prágai konferencián egyébként szerepelt egy olyan alternatív javaslat, amely az UB313-nak, a Ceres aszteroidának és Kháronnak is bolygó státuszt adott volna.

Ezt azonban elutasította a résztvevő csillagászok többsége, és inkább a Plútót vették ki a bolygó kategóriából.

"A Naprendszer nyolc bolygója a Merkúr, a Föld, a Vénusz, a Mars, a Jupiter, a Szaturnusz, az Uránusz és a Neptunusz" - olvasható a Nemzetközi Csillagászati Unió határozatában, és vélhetően hamarosan az iskolai tankönyvekben is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.04. szerda, 18:00
Virág Barnabás
a Magyar Nemzeti Bank alelnöke
Itt az álomfizetés: nettó 2 millió forintot is lehet keresni, diploma sem kell hozzá

Itt az álomfizetés: nettó 2 millió forintot is lehet keresni, diploma sem kell hozzá

Az év eleji szakemberhiány friss felmérése szerint az átlagos várakozási idő egy szakemberre 52 nap volt, de egyes megyékben, mint például Jász-Nagykun-Szolnokban, akár 89 napot is kell várni. Ez a hosszú várakozási idő tovább nehezíti a projektek tervezését és kivitelezését. A hiány nagy, ahogy a kereslet is, így nem meglepő, hogy a fizetések ezekben a szakmákban akár havonta a nettó 1 milliót is megugorhatja, ugyanis átlagosan egy burkoló 8 és 12 ezer forintos órabérért vállal egy-egy projektet - írja a Pénzcentrum.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×