eur:
395.86
usd:
367.17
bux:
73958.78
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Műtét a dobogó szíven

A szívsebészek hamarosan olyan szemre erősített speciális kamerával műthetik betegeiket, amely lehetővé teszi a beavatkozást a normális ritmusban dobogó szíven is. Így a műtéthez nem kell a beteg szívét lelassítani, vagy megállítani - írja a New Scientist.

A Szent János Kórház Kardiológiai Ambulanciájának főorvosa az InfoRádióban azt mondta: az úgynevezett Da Vinci sebészeti eljárást már régóta használják, az újítók ezt fejlesztették tovább.

Eddig az eljárás előnye az volt, hogy csak egy apró metszést kellett ejteni a betegen, egy szívműtéthez nem kellett felvágni az egész mellkast.

Az orvos az apró nyíláson át két robotkéz segítségével végezte el a beavatkozást. A robotkarokon kamerák voltak, ezekkel a sebész 3 dimenziós képet kapott a beteg szívéről - mondta Matos Lajos.

Az orvos egy szerkezetbe bedugta a fejét, és ezen keresztül tudta irányítani a robotkezeket úgy, mintha azok a saját karjai lennének. Akár vágni, vagy varrni is tudott azokkal.

Mostanáig azonban ehhez a beavatkozáshoz úgy le kellett hűteni a szívet, hogy a lehető leglassabban verjen a műtét alatt.

A most kifejlesztett igen precíz műszer éppen ebben hoz újat. Használatával már nem kell lassítani a szív mozgását.

A sebész egy olyan képet lát, amellyel dolgozni tud. A szívet állónak látja, a műszer ugyanis igazodik a szem mozgásához.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: nem akarok erről többet mondani, mert jogi következménye is lehet…

Az úszóválogatott szövetségi kapitánya szerint két gigász csatáját hozta a 200 méteres pillangóúszás döntője, ami után biztosan nem örült Milák Kristóf. Az InfoRádióban azt is mondta, bosszantó, hogy Németh Nándor mindössze egy századdal maradt le a dobogóról 100 gyorson, miközben a lassú medencében a kínai Pan Csan-le meglepetésre világcsúcsot úszott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
Csődbe ment Ukrajna, Kijev béketárgyalásokat akar - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Csődbe ment Ukrajna, Kijev béketárgyalásokat akar - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Megérkeztek az első F-16-os vadászbombázók Ukrajnába. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök törvényt írt alá, amely felhatalmazza Ukrajnát arra, hogy felfüggessze az államadósság finanszírozását, ezután Ukrajna technikai csődbe ment. Bejelentette azt is, hogy Ukrajna a novemberi békekonferenciára meg akarja hívni Oroszországot is. Toreck és Prokovszk felé is nyomulnak előre az orosz katonák. Hamarosan újabb Leopard 2-es harckocsik érkeznek Ukrajnába. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború csütörtöki eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×