eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Kopasz Bálint a kajak-kenu Európa-bajnokság férfi kajak egyes 1000 méteres előfutamában Poznanban 2021. június 3-án.
Nyitókép: MTI/EPA/PAP/Adam Warzawa

Hat magyar induló már a középfutamban kajak-kenuban

Négy szám előfutamaival kezdődtek meg a kajak-kenu-versenyeke a tokiói olimpián. Női K1 200-on Lucz Dóra és Kárász Anna, férfi K1 1000 méteren Kopasz Bálint és Varga Ádám, női K2 500-on pedig a Kozák Danuta, Bodonyi Dóra, valamint a Csipes Tamara, Medveczky Erika kettős is egyből a középfutamba került. Az Adolf, Fejes kenu kettős reményfutamba került, ahonnan nem jutottak tovább.

A női kajak egyesek 200-as versenyeivel kezdődött az olimpia kajak-kenu versenye. Mindkét magyar egyből a középdöntőbe került.

A szabályok szerint a futamok első két helyezettje automatikusan a középdöntőbe kerül, a többiek a nap folyamán még reményfutamot evezhetnek. Folytatás holnap, kedden a középdöntővel és a döntővel.

A második futamban a háromszoros Európa-bajnok Lucz Dóra nagy harcot vívott a svéd Linnea Stenstilsszel és a lengyel Marta Walczykiewicz-csel, s ha csupán két ezredmásodpercnyi (!) előnnyel is, de megnyerte a futamát, s ezzel egyből a középdöntőbe került, a lengyel rivális társaságában.

„Gondoltam, hogy nagyon szoros lesz a vége, láttam, hogy Martánál előrébb vagyok, de Linneánál éreztem, hogy előrébb vagyok. Mivel nagyon szoros volt, meg kellett várnom a hivatalos eredményt. Nagyon örülök, hogy egyből továbbjutottam” – mondta Lucz Dóra.

A harmadikban Kárász Anna nem bírt a spanyol Teresa Portelával, de a hajrában (ha van ilyen a sprinttávon) feljött, s beérkezett másodiknak, egyből továbbjutott.

Az előfutamot összesítve kiderült, az új-zélandi Liza Carrington evezte a legjobb időt, rajta kívül a spanyol Teresa Portela ment még 41 másodpercen belül. Lutz Dóra a harmadik legjobb idővel ment tovább. Egyedül Magyarországnak van két versenyzője az egyből a középdöntőbe kerülő tíz között.

A férfi kenu kettesek 1000 méteres távján az Adolf Balázs, Fejes Dániel kettős futamában hétből a hetedik lett, így a reményfutamba kényszerült.

A világbajnok Kopasznak iráni, francia, argentin, olasz és orosz vetélytársa volt. Nagyszerűen rajtolt, de még jobban az argentin Agustin Vernice. 250-nél ők ketten haladtak az első két helyen. Kopasz után visszaelőzött, féltávnál több mint két másodperccel evezet a harmadik helyezet francia Burgo előtt.

A férfi kajak egyesek 1000 méteres távján öt előfutamot rendeztek, Kopasz Bálint a másodikba, Varga Ádám az ötödikbe kapott besorolást.

Kopasz Bálint jól rajtolt, 250 méternél második volt az argentin Agustin Vernice mögött. Ötszáznál már vezetett, több mint két másodperces előnye volt a harmadik francia Samuele Burgo előtt. Végül simán megnyerte a futamát, s ő is kihagyhatja a reményfutamot, holnap, a középfutamban kell újra eveznie.

"Jó pálya volt, élveztem, dinamikusan tudtam menni, szerintem az időjárás is megfelelő. A középfutam már izgalmasabb lesz. Nem voltak túl erős ellenfeleim, így könnyedén meg tudtam nyerni a futamot. Holnap szerintem nekem kedvezni fog, hogy két óra különbséggel rendezik a középfutamot és a döntőt" - értékelt Kopasz Bálint az MTI-nek.

Varga Ádám 250 méternél vezetett, féltávnál második volt a német Schopf mögött, de nagyon elhúztak a mezőnytől, nem kellett küzdeniük egymással. Azért a magyar kajakos visszaelőzött 750-ig, közben váratlanul felevezett rájuk a kínai Csang Tung, aki nagyon jól hajrázott, de nem volt esélye utolérni az élen evezőket. Schopf nyerte a futamot, kicsi különbséggel, de ennek nincs jelentősége, mindkét magyar magabiztosan továbbjutott a középfutamba.

A női női kajak kettesek 500 méteres távján Kozák Danuta és Bodonyi Dóra nagy fölénnyel megnyerte a futamát, mögöttük az orosz Kira Sztyepanova, Varvara Baranova kettős lépett még tovább a középfutamba, a többiek a reményfutamban újra evezhetnek.

A harmadik futamban evezett Csipes Tamara és Medveczky Erika. Német, dán, fehérorosz és szlovén párossal rajtoltak együtt, erős előfutamba kerültek. Féltávnál a világbajnok fehérorosz Hudzenka, Litvincsuk kettős vezetett, a magyar biztos második volt. A második 250-en erősített Csipes és Medveczky, s megnyerték a futamot.

„Azt beszéltük meg, hogy csak magunkra figyelünk, nem fogunk kizökkeni a saját ritmusunkból, megpróbáljuk megvalósítani azt, amit elterveztünk. Ez sikerült" - értékelt az MTI-nek a nyolcszoros világbajnok Medveczky Erika, aki 33 évesen először indulhat olimpián.

A Rióban négyesben aranyérmes Csipes azt mondta, hogy a keddi nappal kapcsolatban nem helyezésben gondolkodnak, szeretnék a maximumot nyújtani.

"Természetesen mindenki nyerni akar, így mi is, de ha úgy szállunk majd ki a vízből, hogy kihajtottuk magunkat, akkor már elégedettek leszünk" – fogalmazott.

Ezzel magyar szempontból befejeződött a mai előfutamok sora, egyedül az Adolf Balázs, Fejes Dániel kenu kettős kényszerül a reményfutamra, a többiek már a holnapi középdöntőre készülhetnek.

A kenu kettős a reményfutamban sem talált magára, nagy hátránnyal utolsóként értek célba ebben a futamban is. Féltávig majdnem öt másodperces hátrányba kerültek a vezető brazilokkal, Nascimentóval és Queirozzal szemben. Végül negyedikek lettek, miután az orosz kettős táv közben szinte leállt. Adolf Balázs és Fejes Dániel nem került a legjobb tizenhat közé.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Súlyos hibát követne el az EU, ha így mentené meg az autóiparát

Súlyos hibát követne el az EU, ha így mentené meg az autóiparát

Az Európai Unió úgy döntött, büntetővámokat vet ki a Kínából importált elektromos autókra, válaszul a versenytorzító kínai állami támogatásokra, amelyekkel a távol-keleti ország saját autóiparát erősítette az elmúlt években. Ez a lépés nem minden európai szereplőre hat egyformán, és fennáll annak a lehetősége, hogy megegyezés helyett kereskedelmi háború robban ki az EU és Kína között. Ez pedig egy még súlyosabb döntéshez vezethet, a kibocsátáscsökkentési célok módosításához.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×