eur:
394.18
usd:
361.11
bux:
72028.77
2024. augusztus 11. vasárnap Tiborc, Zsuzsanna
Guzi Blanka (b) és Gulyás Michelle a női öttusázók elődöntője, a lövészetes futás versenyszám után a célban a 2024-es párizsi nyári olimpián a versailles-i kastély parkjában 2024. augusztus 10-én. A két magyar versenyző bejutott a döntőbe.
Nyitókép: Czeglédi Zsolt

Martinek János a csúcson búcsúzik

Versenyzőként 1988-ban két aranyérmet nyert, most pedig szövetségi kapitányként élte át Gulyás Michelle olimpiai bajnoki címét Martinek János. A női döntő után elmondta, ennél nem lehetett volna tökéletesebb a nap, egyúttal bejelentette, hogy szerződése lejártával leköszön.

Megvalósult Martinek János célja, hogy Török Ferenc, valamint a legendás párbajtőröző, Kulcsár Győző példáját kövesse, akik versenyzőként és edzőként is a csúcsra jutottak az olimpián. „Az álmom beteljesült, ezzel jobban zárni egy pályafutást nem lehet. Decemberig van szerződésem, versenyzőként és kapitányként is sokat dolgoztam, most szeretnék visszavonulni a háttérbe, a család kicsit fontosabb lesz” – kezdte értékelését az öttusázók szövetségi kapitánya.

A versailles-i kastély parkjában Gulyás Michelle aranyérmes lett, Guzi Blanka pedig a negyedik helyen végzett.

„Ennél tökéletesebb napot nem tudtam volna elképzelni, szombaton lehetett volna kicsit jobbat elviselni, de ez következménye az előző napoknak is, hiszen a fiúkban is benne volt ez a teljesítmény, csak nem tudott úgy előjönni. Michelle-nek a vívás jól sikerült, abból már lehetett arra számítani, hogy jó versenyt zárhat, onnantól kezdve csak a lovaglása miatt aggódtam. Szombaton két verőhibával teljesítette a pályát, amivel kijött belőle az a tüske, amit kapott Kínában (akkor három ellenszegülés miatt kizárták – a szerk.). Mondtam neki, hogy nem most, hanem vasárnap kell hibátlant lovagolnia. Hibátlant is lovagolt, ezzel bebiztosította, hogy ott lehet az élen.

Másrészt 2-essel indult, mint én Szöulban, ami jó ómen volt”

– fejtette ki Martinek János.

A másik versenyzőről, Guzi Blankáról azt mondta, hogy ő kicsit később kapcsolódott be a sportágba, kézilabdázott előtte, ezért a vívásban kevesebb rutint tudott összeszedni, mint a többiek. Amikor vb-ezüstérmes lett idén, akkor két tussal vívott többet, a szövetségi kapitány szerint ha Párizsban is kettővel több asszót nyer meg, akkor harmadik. Ezzel együtt ez a negyedik is irtózatos jó eredmény számára – tette hozzá.

Gulyás Michelle olimpiai indulása sokáig kérdéses volt, ugyanis Martinek az elfogadott válogatási elvek alapján nem őt, hanem Erdős Ritát jelölte. A szakmai bizottság nem tudott egyértelmű döntést hozni, ezért maradt ez a feladat a 2023 decemberében felállt elnökségre. Balogh Gábor, a szövetség elnöke azt mondta, azt kellett átgondolniuk, kivel tud a magyar öttusa eredményesebb lenni, előrelépni, a kiutazó csapat tagjai kivel alkotnak nagyobb egységet, kik tudják egymást jobban motiválni. Végül titkos szavazáson az elnökség tagjai 9-2 arányban támogatták Gulyás Michelle indulását Erdős Ritáéval szemben.

„A válogatást ugyanúgy látom, mint előtte. Le volt írva egy válogatás, nem tehettem mást, aszerint kellett döntést hoznom.

Benne volt ez is, hogy Michelle rutinja többet nyom a latba. A vezetőség döntött, és így döntött. Nem volt igazából rossz döntés, ezt az eredmény is igazolta” – mondta most erre a felvetésre Martinek, aki nem érzett és nem is éreztetett emiatt feszültséget.

Hozzátette, hogy ilyen csodálatos körülmények között és ilyen hangulatban nem volt még versenyen. „Csodálatos élmény és emlék lesz, ezzel búcsúzni a legjobb.”

Címlapról ajánljuk
Gulyás Michelle: mentálisan úgy készültem, mint még soha

Gulyás Michelle: mentálisan úgy készültem, mint még soha

A lovaglás után lekerült róla a teher, aztán feldobta a hangulat, mégha a közönség nagy része nem is neki szurkolt, és taktikus futással lett aranyérmes - így összegezte párizsi olimpiai bajnoki címét Gulyás Michelle. A 23 éves öttusázó beszélt arról is, hogyan tudott erőt meríteni a nehézségekből is.

Közeleg a tanévkezdés: főzőcskézéssel, olvasással is felkészíthető a gyerek

Augusztus második felében már érdemes az iskolára hangolódni a gyerekekkel - mondta az InfoRádióban az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának címzetes egyetemi tanára. N. Kollár Katalin szerint a leendő elsősöknek tanácsos minél többet mesélni az iskoláról, hogy tudják, mi vár rájuk, a nagyobbak pedig olvassanak, és játékosan a matematikával is foglalkozhatnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.12. hétfő, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Oroszország területén súlyos csata zajlik, Zelenszkij kőkemény üzenetet küldött az ukrán betörésről - Háborús híreink vasárnap

Oroszország területén súlyos csata zajlik, Zelenszkij kőkemény üzenetet küldött az ukrán betörésről - Háborús híreink vasárnap

Súlyos összecsapások zajlanak Oroszország területén, ahova kedden törtek be az ukrán erők, és elkezdték megvetni a lábukat: a híradások szerint Szudzsa városát az ukránok ellenőrzik és több katonai sikert értek el. Emiatt rendkívüli biztonsági és terrorellenes intézkedéseket rendelt el Oroszország az érintett három nyugati határmenti régióban, és a kurszki atomerőmű környékén, ukrán oldalon pedig ellentámadástól tartanak. Orosz híradások szerint 76 ezer embert evakuáltak az ukrán támadással érintett térségből. Az ukrán elnök Volodimir Zelenszkij most először ismerte el hivatalosan, hogy Oroszország területét támadták meg. Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos hírekről vasárnap ebben a cikkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 11. 14:17
×
×
×
×