eur:
394.18
usd:
361.11
bux:
72028.77
2024. augusztus 11. vasárnap Tiborc, Zsuzsanna
A későbbi aranyérmes Gulyás Michelle a női öttusázók döntőjében, a lövészetes futás versenyszámban a 2024-es párizsi nyári olimpián a versailles-i kastély parkjában 2024. augusztus 11-én.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Gulyás Michelle megnyerte a történelmi öttusaversenyt az olimpián

A második helyről jött fel az utolsó számban a magyar versenyző, aki a hatodik aranyérmet szerezte Párizsban. Guzi Blanka a negyedik.

Sok szempontból különleges volt az öttusázók olimpiai döntője Párizsban: a versenyt impozáns környezetben, a versailles-i kastély parkjában rendezték meg, a különböző pályákat egymás mellett felállítva, 15 ezer néző előtt. És egy korszak végét is jelentette a nők vasárnapi döntője, ugyanis az az öttusa, ahogy eddig ismertük, most utoljára volt látható – hiszen a lovaglást akadályverseny váltja majd.

A három éve Tokióban éppen az olimpiai döntőben látottak lettek a változtatás katalizátorai. Akkor a német Annika Schleu magabiztosan vezetett, de nem bírt a lovával, el se tudta kezdeni a pályát, edzője pedig a korlátnál megütötte az állatot. Az esélyes végül pont nélkül zárt – az ügy pedig rávilágított egyrészt a sportág kiszámíthatatlanságára, másrészt az állatok védelmének fontosságára is. A lovaglás kikerüléséről szóló döntés sok vitát és tiltakozást váltott ki, a versenyzők ragaszkodtak volna a hagyományokhoz, de a nemzetközi szövetség azzal indokolt, hogy erre szükség van ahhoz, hogy a sportág az olimpiai programban maradjon.

Az, hogy valóban mennyire kiszámíthatatlanná teszi a versenyt a lovaglás, látszott Párizsban is. Nyolcan, köztük a két magyar, Gulyás Michelle és Guzi Blanka is hibátlanul teljesítette a tíz akadályból álló pályát, és 300 pontot szerzett, de ketten nem tudták befejezni, a francia Oteiza le is esett a lóról, miután az lebontotta az egyik akadályt. Hatan egy, ketten két hibával értek be.

A bónuszvívást Guzi Blanka kezdte, de elveszítette rögtön az első asszót, aztán Gulyás Michelle sem tudott plusz pontot szerezni a páston a csütörtökihez képest. A vívás helyszínét néhány perc alatt felállították, a teteje egy felfújható szerkezetből állt, kívülről ugrálóvár benyomását keltette – a szél miatt néha meg is kellett állniuk a versenyzőknek.

Az egész döntőt két óra alatt lebonyolították, a sportolók többször öltöztek át, mint Madonna egy koncertje alatt. Az úszást Gulyás a negyedik, Guzi a hetedik legjobb idővel teljesítette (286 és 278 pont).

Az utolsó számra, a kombinált futás és lövésre Gulyás 13 másodperces hátránnyal indult a francia Clouvel mögött, míg Guzi a 13. volt, 1:06 perces lemaradással.

Gulyás már az első lövészetnél meg is előzte Clouvelt, aki sokat bizonytalankodott, és Guzi is fel tudott jönni az ötödik helyre. A második lövészet is jól sikerült az éllovas magyarnak, az első hiba után nem remegett meg a keze. Közben Clouvel és a dél-koreai Szong csatázott a második-harmadik helyen.

A harmadik lövészet még jobban ment, 8 másodperc alatt teljesítette az öt lövést Gulyás, 11 másodpercre növelve az előnyét a hazai közönség kedvence előtt. Guzi is nagyszerűen lőtt, a negyedik helyen haladt a harmadik kör után.

A negyedik lövészetet 15 másodperc alatt teljesítette Gulyás, jöhetett a nagy hajrá, amelyre bőven maradt ereje, Clouvel többet küszködött. Guzi őrizte a negyedik helyet.

Gulyás szépen, egyenletesen jött az utolsó métereken is, belefért, hogy kezét a magasba tartva ünnepeljen – megnyerte az olimpiát!

Guzi is remek versenyzéssel a negyedik helyen ért célba, a dobogósokat már nem tudta megközelíteni.

Címlapról ajánljuk
Martinek János a csúcson búcsúzik

Martinek János a csúcson búcsúzik

Versenyzőként 1988-ban két aranyérmet nyert, most pedig szövetségi kapitányként élte át Gulyás Michelle olimpiai bajnoki címét Martinek János. A női döntő után elmondta, ennél nem lehetett volna tökéletesebb a nap, egyúttal bejelentette, hogy szerződése lejártával leköszön.

Közeleg a tanévkezdés: főzőcskézéssel, olvasással is felkészíthető a gyerek

Augusztus második felében már érdemes az iskolára hangolódni a gyerekekkel - mondta az InfoRádióban az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának címzetes egyetemi tanára. N. Kollár Katalin szerint a leendő elsősöknek tanácsos minél többet mesélni az iskoláról, hogy tudják, mi vár rájuk, a nagyobbak pedig olvassanak, és játékosan a matematikával is foglalkozhatnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.12. hétfő, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
El-Erian: A részvénypiaci zűrzavar és a Fed hiányossága

El-Erian: A részvénypiaci zűrzavar és a Fed hiányossága

Tekintsük át, mi történt két jegybankkal kapcsolatban a múlt héten. Mindkét központi bank nagy múltra tekint vissza, a saját országán messze túlmutató befolyással rendelkezik, és mindkettő kénytelen volt kényes döntéseket hozni, amelyek célja az infláció további csökkentése oly módon, hogy közben ne okozzanak túl nagy károkat a növekedés és a munkaerőpiac szempontjából. Végül az történt, hogy a két intézmény 24 órán belül két nagyon eltérő megközelítésre jutott.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 11. 14:17
×
×
×
×