eur:
394.17
usd:
364.7
bux:
74051.15
2024. július 31. szerda Oszkár
A magyar kardcsapat örül a 2024-es párizsi nyári olimpia férfi kard csapatversenyének elődöntője végén a Grand Palais kiállítócsarnokban 2024. július 31-én. Nyert a magyar férfi kardválogatott, ezzel bejutott a döntőbe.
Nyitókép: Illyés Tibor

Rabb Krisztián: nem éreztem terhet

Szatmári András szerint felszabadultan vívhat a magyar kardcsapat a Dél-Korea elleni döntőben.

Elképesztő fordítással jutott olimpiai döntőbe a magyar férfi kardválogatott. Az irániak 15-7-es vezetésénél Gémesi Csanád helyett beállt Rabb Krisztián, aki bátor vívással előbb négy tust dolgozott le a hátrányból, aztán 25-30 után 33-35-tal adta át a pástot Szatmári Andrásnak. Ő már fordítani is tudott, de végül 40-ig Rahbari jutott el hamarabb (39-40), aztán jött Szilágyi Áron, aki Pakdaman ellen megmutatta, miért is háromszoros olimpiai bajnok – remek vívással fordított, és 45-43-mal fináléba jutott a csapat.

„Komoly nehézségek voltak az elején, de Rabb Krisztián beállása után változott az asszó képe, olyan lendületet adott nekünk, amit mi is tudtunk folytatni. Neki köszönhetően vívhatunk a döntőben.

Áronnal azt beszéltük, hogy nekünk két asszót meg kell nyernünk, mert a Kiki úgyis megcsinálja előtte”

– mondta Szatmári András.

A 31 éves kétszeres vb-győztes hozzátette, hogy nem számítottak arra, hogy Irán jut be az elődöntőbe, előzetesen belőlük nem készültek annyira. A döntős ellenféllel, Dél-Koreával nagy csatákat vívtak a magyarok az utóbbi években, rájuk készültek már.

Szatmári András kiemelte, hogy felszabadultságot ad, hogy az érem megvan. „Sok energiát éget el egy vesztes elődöntő után a bronzmeccsre felkészülni.

Most hogy ezüst vagy arany lesz, az csak rajtunk múlik.”

A 22 éves Rabb Krisztián a bázeli Európa-bajnokság előtt került be a kardcsapatba, akkor a sérült Szatmári András helyett – Szilágyi, Gémesi és Decsi Tamás mellé. A románok elleni döntőben +13-at hozott össze. Ezt követően döntött úgy a szövetség vezetése, hogy őt jelöli az olimpiai csapatba is, annak ellenére, hogy Decsi András vezetőedző mást, testvérét, Decsi Tamást javasolta. A szövetségi döntés után Decsi lemondott, és Szilágyi edzőjeként sem volt ott Párizsban. Helyette Sárközi Gergely és Navarrete József készítette fel a csapatot az olimpiára. Az előzmények után a szereplők többször elmondták, hogy a csapategység rendeződött és kiváló – ez látszott is azon, ahogy a sikert ünnepelték.

„Nagyon vártam már, hogy beszálljak, készültem is rá. Az volt a fejemben, hogy zárjak ki minden környezeti tényezőt, és csak a vívásra figyeljek – ez teljesen jól sikerült. Jó, hogy ennyire közel a múltban volt egy ilyen élményem, mint az Eb, amikor szintén jó teljesítményt tudtam nyújtani, erre építkeztem. Már csak a döntőben kell megismételni” – mondta a Vasas vívója.

Rabb Kriszitán hozzátette, nem érzett terhet, amit tudott, megtett, és ez elég volt a többieknek a befejezéshez.

„12 éve várom már, hogy vívjak az olimpián, mondhatni, elég felkészült vagyok”

– tette hozzá magabiztosan.

Szilágyi Áron a vegyes zónába ismét nem jött be, hogy sérülését tudja minél előbb kezeltetni.

A magyar kardcsapat 1988-ban nyerte meg legutóbb az olimpián, azóta egyszer, 1996-ban volt még döntős. Az utóbbi években a döntően Szilágyi, Szatmári, Decsi és Gémesi összetételű négyes nyert vb-t (2023), Eb-t (2018, 2022, 2024), míg olimpiáról a bronzérem a legfényesebb.

Címlapról ajánljuk
Óriási teljesítmény: kilencedik lett Mészáros Krisztofer az egyéni összetettben

Óriási teljesítmény: kilencedik lett Mészáros Krisztofer az egyéni összetettben

A hat (szinte) hibátlan gyakorlatot bemutató Mészáros Krisztofer a kilencedik helyen végzett a férfi tornászok egyéni összetett versenyében. Összpontszáma 83,899 lett.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
Hirtelen hatalmas fordulat volt a forint árfolyamában

Hirtelen hatalmas fordulat volt a forint árfolyamában

A forint szerdán is tovább esett az euróval szemben, a jegyzések 396 felett is jártak, azaz újabb háromhetes mélyponton járt  a magyar fizetőeszköz, aztán késő délután volt egy hirtelen erősödés 394-ig. Ez az esti Fed-döntés előtti, illetve hónap végi pozíciózárásokkal is összefügghetett. A japán jegybank mai váratlan kamatemelése után a jen március óta nem látott csúcsra erősödött a dollárral szemben, ez pedig a carry trade ügyletek miatt nem segíti a magasabb kamatozású devizák erősödését.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×