eur:
392.88
usd:
363.36
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Végső búcsút vettek Anna címzetes román királynétól

Mintegy ezren vettek részt szombaton Bukarestben a 92 éves korában elhunyt Anna címzetes román királyné, I. Mihály volt román király feleségének gyászszertartásán, amelyen a súlyosan beteg exkirály nem vett részt.

Bourbon Anna pármai hercegnő, a "Napkirály", XIV. Lajos leszármazottja 1948-ban lett I. Mihály felesége, miután a román uralkodót a háború után hatalomra került kommunisták lemondatták a trónról, és száműzetésbe kényszerítették. Anna hercegnőt így valójában nem koronázták meg, de a királyi ház iránt 1990 után növekvő megbecsülést tanúsító románok uralkodóként tisztelik. Augusztus 1-jén hunyt el a svájci Morges kórházában.

A temetés napját Romániában nemzeti gyásznappá nyilvánították, a nemzeti zászlókat félárbócra eresztették, de a címzetes királyné nem részesült állami temetésben. A búcsúztatás, amelyen több európai uralkodóház képviselője jelen volt, a bukaresti királyi palotában ortodox szertartással kezdődött, majd a koporsót kivitték a palota előtti térre, ahol Anna királynét - vallása szerint - katolikus szertartással is elbúcsúztatták. A szertartáson jelen volt legidősebb lánya, Margareta hercegnő trónörökös és férje, Radu herceg, továbbá Dacian Ciolos román miniszterelnök, Dániel metropolita, román ortodox pátriárka, valamint Románia és Moldova állami intézményeinek képviselői.

A szertartás után a gyászmenet a környező templomok harangjainak zúgása mellett, 12 lovas csendőr kíséretében Curtea de Argesbe indult, ahol a címzetes királynét az új ortodox székesegyházban helyezik végső nyugalomra.

I. Mihály volt román király, akit svájci rezidenciáján leukémiával kezelnek, azért nem ment el a temetésre, mert orvosai szerint nem tudná elviselni az utazással és a gyászszertartással járó fizikai és lelki megpróbáltatásokat.

A királyi pár 2000-ben Bukarestben telepedett le, de rendszeresen visszajártak száműzetésük helyére, Svájcba, ahol 1956 óta éltek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×