eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Márton Anita: Sírva fakadtam

Márton Anita a legfontosabb pillanatban, az olimpián javította meg egyéni legjobbját, ezzel bronzérmes lett súlylökésben.

Egy zenekar hozta hangulatba a riói Olimpia Stadion közönségét az atlétikaversenyek első napján. 

A legnagyobb esélyes, a kétszeres olimpia és négyszeres világbajnok új-zélandi Valerie Adams 19,79 méterrel adta meg a finálé alaphangját. Márton Anita elsőre 17,60-ig jutott, ezzel a kilencedik helyen állt. A második körben az amerikai Michelle Carter 19,82-vel átvette a vezetést, de csak pár percig, mert Adams javítani tudott, a mezőnyből elsőként jutott 20 méter fölé – a 20,42 méter idei legjobbjának számított.

A magyar versenyzőnek is jobban sikerült a második kísérlete, 18,72-vel a hatodik helyre jött fel, majd harmadikra tovább javított, és 19,39-rel már a negyedik helyen lépett előre – pontosan ugyanennyit ért el a kínai Kung Li-csia, de második legjobb eredményével még Márton Anita előtt állt.

A mezőny nyolc főre szűkült le, és Márton Anita a negyedik körben csak egy centivel maradt el a legjobbjától, ám ez is elég volt ahhoz, hogy megelőzze a kínait. Ötödikre 19,10 következett, míg Kung Li-csia érvénytelent dobott, ahogy a mögötte álló német Christina Schwanitz és az amerikai Raven Saunders is.

Utolsóra tartogatta legjobbját Márton Anita: 19,87 méteres új egyéni és országos csúccsal biztosította be dobogós helyét. Az eddigi rekordját 38 centivel javította meg, azt a júliusi Gyulai Memorialon érte el. Az addig szintén 19,87-tel álló Carter a hatodik sorozatban túldobta Adamset, és 20,63-mal diadalmaskodott, az új-zélandi már nem tudott javítani.

Márton Anita a finálé után azt mondta, korábban azt gondolta, hogy mindhárom dobogós helyért 20 méter felett kell teljesíteni, de szerencséjére nem mindenki az olimpia alatt van a legjobb állapotban. 

„Az edzőmmel jól sikerült időzítenünk a csúcsformát, hogy a legnagyobb versenyen tudjam a legjobb eredményt elérni” – emelte ki.

Elismerte, hogy nagyon izgult, a selejtező, majd az első lökés előtt is, de aztán sikerült megnyugodnia. 

„Van bennem egy gát, hogy legyen érvényes lökésem elsőre, utána majd jön a többi is. Szépen lassan sikerült felépíteni a döntőt, és sorozatról sorozatra javítottam” - tette hozzá.

Tudta, hogy utolsóra javítania kell, mert a kínai és a német riválist is képesnek tartotta 20 méteres eredményre. Annak is örült, hogy Carter végül szintén jobbat lökött, mert rossz érzés lett volna, ha holtverseny után rosszabb második eredménnyel marad le az ezüstéremről. 

„Ahogy kiderült, hogy harmadik vagyok, sírva fakadtam. Először minden kavargott, nem akartam elhinni, hogy tényleg sikerült. Aztán eszembe jutott, hogy mennyi munkám van ebben, az elmúlt 15 évben nagyon sokat dolgoztam. London rosszul sikerült, ezért is boldog vagyok, hogy most sikerült dobogóra állnom” – fejtette ki a 27 éves atléta, aki vb- és Eb-érem után olimpiait is begyűjtött.

Címlapról ajánljuk
Pazarlás, élelmiszerválság, éhezés – mit tehetünk, hogyan előzhetjük meg?

Pazarlás, élelmiszerválság, éhezés – mit tehetünk, hogyan előzhetjük meg?

A megtermelt élelmiszerek több mint harminc százaléka a szemetesbe kerül, miközben napjainkban már a fejlett országok szegényebb polgárai is kénytelenek lejjebb adni fogyasztásuk mennyiségéből vagy minőségéből – mondta az InfoRádióban az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet ügyvezetője. Dexler Dóra figyelmeztetett: nem jó az sem, ha csak a spórolásra gondolunk, mert a legolcsóbb élelmiszer nem feltétlenül a legjobb minőségű.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×