eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Hosszú Katinka a világcsúccsal kacérkodik

Hosszú Katinka a világcsúccsal kacérkodik

Megvan az első magyar érem a vizes világbajnokságon: a 4x100 méteres férfi gyorsváltó harmadik lett. Hosszú Katinka messze a legjobb idővel jutott a 200 m vegyes hétfői döntőjébe.

A Kozma Dominik, Németh Nándor, Holoda Péter, Bohus Richárd összetételű gyorsváltó tagjai mindenkit, köztük magukat is meglepték a bronzéremmel. A selejtezőben elért országos csúcsot az esti döntőben tovább javították, és 3:11.95 perccel a harmadik helyen zártak a Duna Aréna 12 ezer nézőjének üdvrivalgása közepette. A számot az amerikaiak nyerték 3:10.06 perccel, a második a brazil csapat lett. A magyar váltó tagjainak értékelését itt olvashatják.

Késely Ajna könnyei

A másik magyar érdekeltségű döntőjében, 400 méter női gyorson Kapás Boglárka az 5., Késely Ajna pedig a 6. helyen végzett. Kapás - kissé kései hajrát nyitva - 4:04.77 perc alatt ért célba, míg a 15 esztendős Késely 4:05.75-ös remek egyéni csúccsal lett hatodik.

"Sem a helyezésnek, sem az időnek nem örülök, de annak igen, hogy túlvagyok rajta. Kicsit rosszul hangzik így, de meg kellett tapasztalnom, hogy milyen hazai közönség előtt úszni, és inkább itt 400-on, ami nem az én számom. Nagyon nehéz odakoncentrálni, hogy ne vesszen el a figyelmem. Legszívesebben élvezném az egészet és integetnék az embereknek egész nap” – mondta Kapás Boglárka, aki már hétfőn 1500 gyorson javíthat.

Késely Ajna könnyekben tört ki, amikor a hatalmas nézőtéri ováció mellett hangosbemondón gratuláltak neki.

"Csodálatosan érzem magam, a Duna Aréna lett a kedvenc uszodám!

Ez az úszás most rosszabbul esett, pedig általában a reggeliek szoktak nehezebben menni, de ez sem számít, boldog vagyok. Nagyon köszönöm mindenkinek, aki segít, és támogat, elsősorban a családomnak és az edzőmnek” – mondta boldogan a Kőbánya SC versenyzője, aki szintén indul 1500-on.

Hosszú Katinka: elképesztő

Hosszú Katinka 200 vegyesen mutatta meg a mezőnynek, hogy verhetetlen. Délelőtt a selejtezőben, majd este az elődöntőben (2:07.14 perc) is jelentős fölénnyel nyert, és magabiztosan várhatja a hétfői esti döntőt. Jakabos Zsuzsanna 2:11.92-vel tizenkettedikként zárt.

„Jól ment eddig minden, délután jobban tudtam koncentrálni. Majdnem könnyezik az ember már a verseny előtt, hogy ennyi néző előtt úszhat.

Elképesztő ennyi szurkolót egyszerre látni, és érezni, hogy ennyire szeretnek.

Sok mindenen mentem keresztül az elmúlt öt évben, hogy itt legyek, ahol most tartok. Hálás vagyok, hogy ezt átélhetem” – mondta a háromszoros olimpiai bajnok, aki szerint nem biztos, hogy hétfőn világcsúcs kell a győzelemhez, de jó lenne, ha el tudná érni. A 2:06.12-es rekordot az Iron Lady két éve Kazanyban állította fel.

„Az előzetes rajtlistába 15. voltam, úgyhogy a 12. hellyel sikerült előrelépni valamennyit. Azért nem titok, hogy szerettem volna jobbat úszni és bekerülni a döntőbe. Elképesztő élmény, hogy ennyi ember előtt úszhatok és most ezért is mosolygok ennyire, mert úgy gondolom, hogy kiúsztam magam és ez fantasztikus volt. Lesz még néhány váltó és az utolsó nap a 400 vegyes, így ezekre fogok koncentrálni” – mondta Jakabos Zsuzsanna.

Három amerikai arany

A női 100 méter pillangón Szilágyi Liliána 57.75 másodperccel - alig 21 századnyira maradva el saját országos rekordjától - 9. lett, éppen lecsúszva a hétfői döntőről.

"Csodálatos hazai közönség előtt versenyezni, nagyon jól esik a rengeteg támogatás amit a szurkolók adnak. Nagyon jól éreztem magam, még javítani is tudtam a délelőtti időmön, úgyhogy nem mondom, hogy csalódott lennék” – emelte ki.

Cseh László 50 pillangón, melyen két éve Kazanyban bronzérmet szerzett, 23.51 másodperccel futamában - rossz rajttal - ötödik lett, ez pedig összesítésben a 11. helyre volt elég.

"Ez most valahogy nem állt össze, de úgy érzem, az úszásom gyorsasága megvan ahhoz, hogy ez jó legyen 100-on és 200-on" - értékelt a 31 éves, kétszeres világbajnok.

Az első aranyérmet a kínai Szun Jang szerezte férfi 400 gyorson, a nők hasonló számában pedig az amerikai Katie Ledecky nyert meggyőző fölénnyel. A női 4x100-as gyorsváltót az amerikaiak nyerték Hollandia és Ausztrália előtt.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

A Dunában vannak emberi eredetű szennyeződések, főként növényvédőszer- és gyógyszermaradványokat, valamint ipari korróziógátló anyagokat azonosítottak a szakemberek – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ vezető vízhigiénés szakértője a folyó és a budapesti ivóvíz minőségét vizsgáló átfogó kutatásokról.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Az orosz bombázás három civilt ölt meg szombaton Ukrajna déli részén, Herszonban - közölték tisztviselők. Az éjszakai orosz csapások miatt több mint 100 ezer háztartás maradt áram nélkül Észak-Ukrajnában, és megszűnt a vízellátás egy regionális fővárosban - közölték szombaton az ukrán hatóságok. Közben tűz ütött ki egy gázvezetéken a Krímben - közölték vasárnap az oroszok által telepített hatóságok, akik szerint baleset történt, áldozatok pedig nincsenek. Az ukrán légierő parancsnoka mindemellett arról számolt be, hogy erői megtévesztették az orosz csapatokat katonai célpontoknak látszó modellekkel, amelyek ellen az oroszok rakétákat vetettek be. Háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×