eur:
394.45
usd:
365.3
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Mohamed Salah, a Liverpool játékosa (b) és Jan Oblak, az Atlético Madrid kapusa a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének visszavágóján Liverpoolban 2020. március 11-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Peter Powell

A Benfica egykori kapusától tartanak a portugálok

„Az igazság órája” – harsogja a legolvasottabb portugál sportnapilap, a Bola reggeli főcíme. A portói O Jogo még rátesz erre, s alighanem azt az evidenciát feszegeti, hogy térjenek vissza a harmadik mérkőzésen pihentetett csatársztárok Cristiano Ronaldo mellé: „Vissza a nehéztüzérséghez”. Portugália a hétfő esti frankfurti nyolcaddöntő lázában ég.

A szlovénokat az illő óvatossággal és tisztelettel kezelik, de alapvetően velük kapcsolatban mindössze két téma akad. Az egyik a 37. évében járó Josip Iličić érdekes, s a jelek szerint egyelőre jó fordulatot vett története. Az európai futballban elsősorban az Atalantából ismert, de 2022 óta már az NK Mariborban játszó középpályás több pszichés betegségen is átesett az elmúlt években, a pandémia idején depresszióba zuhant (ne felejtsük el, akkori csapata városa, Bergamo volt talán a koronavírus által leginkább sújtott európai város), majd törékeny mentális egészsége újra összeomlott 2022-ben, ki is kerül a fekete-kékek keretéből. 2022-ben és 2023-ban nem is tudott játszani a válogatottban, de rendbe jött, most pedig már Eb-mérkőzés is van a lábában.

A portugálok számára a másik nagy témát – mondhatni természetesen – Jan Oblak, az ellenfél kapusa jelenti. Az Atlético Madrid hálóőre már azon az alapon is megérdemli a külön figyelmet és a tiszteletet, hogy nagyjából tíz éve a világ legjobb kapusaz közé tartozik, de az még hab a tortán, hogy 2010 és 2013 között a Benfica nevelése volt. Annál többet nehéz állítani róla, mert az első csapatban mindössze 16 bajnoki mérkőzésen védett, a 2013–2014-es idényben.

Nehéz lenne ma már igazságot tenni, mert mégiscsak 17 éves korában Ljubljanából Lisszabonba vitte a Benfica, de talán nem ismerték fel, hova fog fejlődni. Jan Oblak egyébként az említett idény előtt az União de Leiriában és a Rio Avéban védett már a portugál élvonalban. Viszont a Benfica jó üzletet csinált vele: az érte kapott 16 millió eurós összeg akkor a kapusok között rekordot jelentett a La Ligában és a portugál élvonalban is.

De vissza a portugálokhoz, akik állítólag a Diogo Costa – João Cancelo, Rúben Dias, Pepe, Nuno Mendes – Palhinha, Vitinha, Bruno Fernandes – Bernardo Silva, Ronaldo, Rafael Leão tizeneggyel kezdenek, visszatérnek a nehézbombázók, s ha nem megy nekik, még mindig beszállhat, például Diogo Jota vagy João Félix, ami nem rossz opció. A szlovénok Erik Janža nélkül kezdenek, a csoportkörben, a dánok ellen látványos gólt szerző középpályás eltiltott. Oblak – Karničnik, Drkušić, Bijol, Balkovec – Stojanović, Elšnik, Gnezda Čerin, Mlakar – Šporar, Šeško, így néz ki a Matjaž Kek szövetségi kapitány által preferált 4-4-2.

A szlovénok nem túl hangosan, de azt emlegetik, hogy idén még veretlenek és március 26-án, a portugálok spanyol szövetségi kapitányának, Roberto Martíneznek a bemutatkozó mérkőzésén, Ljubljanában, 2-0-ra megverték a hétfő esti ellenfelet. Mind a két akkori gólszerző, Adam Gnezda Čerin és Timi Elšnik ott lesz a szlovén kezdő tizenegyben.

Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×