eur:
394.36
usd:
367.02
bux:
71739.42
2024. július 1. hétfő Annamária, Tihamér
A horvát Luka Modric (b2) gólt lő a 2024-es németországi labdarúgó Európa-bajnokság B csoportja harmadik fordulójának Horvátország-Olaszország mérkőzésén a lipcsei RB Arénában 2024. június 24-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

Az olaszok azt remélik, most kezdődik csak a torna

„Svájc ellen, hogy újra rátalálunk a szerethető Olaszországra és elkerüljük a kudarcot” – ez a La Gazzetta dello Sport egyik fontos címe a szombaton 18 órakor kezdődő Olaszország–Svájc nyolcaddöntőt megelőzően. Erre rímel egy másik a Tuttosportból: „Szerethessünk titeket!”

Összegezve az olasz sportnapilapok tónusát, azt szűrhetjük le, hogy a Squadra Azzurra hívei elégedetlenek a csoportkörben látottakkal (az albánok legyőzése után a spanyoloktól simán kikapott a csapat, majd a horvátok ellen a 98. percben mentett pontot, s biztosította a továbbjutást), de nagyon remélik, hogy az új szakasszal „új torna” kezdődik az azúrkékek számára.

Antonio Conte, a korábbi szövetségi kapitány – aki az új idényben éppen azt a klubcsapatot, a Napolit vezeti majd, amellyel a mostani kapitány, a mostani C. T., Luciano Spalletti bajnok lett 2023-ban – optimistán beszélt: „Egy egész nemzet áll mögötted, lök tovább. Elkerülhetetlen a nagy nyomás és a stressz, különösen az edző számára. Optimistának kell lennünk, biztos vagyok benne, hogy a végén ünnepelni fogunk” – mondta Spallettinek címezve, akiről elmondta: „Csak 2023 szeptemberében vette át Roberto Mancinitól a válogatott irányítását, így ez az első alkalom, hogy néhány napnál többet dolgozhatott a csapattal. Ez egy olyan olasz válogatott, amely igyekszik jó képet adni magáról, támadó, pozitív csapat, amely játszani akar.”

Az olaszok számára nem nagy újdonság, hogy a csapat botladozik a csoportszakaszban egy nagy tornán. A két legklasszikusabb példa 1982 (világbajnoki cím egy nyeretlen csoportszakasz után) és 1994 (világbajnoki ezüst egy mostanihoz hasonló eredménysorral megvívott rajt után, 1 győzelem, 1 döntetlen, 1 vereség).

Talán még ennél is érdekesebb, hogy a Squadra Azzurra 878 meccset vívott eddig története során, a kiemelkedően legtöbbet, 61-et a svájciak ellen. (A második leggyakoribb ellenfél Spanyolország, 41 meccsel.) Az utóbbi időszakban az olaszok nem kaptak ki a svájciaktól, a legutóbbi Európa-bajnokságon, igaz, Rómában, meglepően súlyos, 3-0-s vereséget mértek rájuk, mostanság ritkán kap ki a svájci csapat ilyen nagy különbséggel. Viszont azóta két vb-selejtezőn is találkoztak, mindkét meccs döntetlenre végződött, a svájciak ott voltak a katari vb-n, az olaszok elbuktak a pótselejtezőkön. Jorginho a svájciak elleni mindkét meccsen kihagyott egy-egy büntetőt.

Szoros meccsre van kilátás? Igen! A svájciak 1993 óta nem tudják megverni az olaszokat, de az azóta játszott 11 mérkőzésből hat döntetlenül végződött, s a már említett római 3-0 volt az egyedüli, amelyet a Squadra Azzurra egygólosnál nagyobb különbséggel meg tudott nyerni.

Luciano Spalletti, részben Riccardo Calafiori eltiltása és Dimarco sérülése miatt, változásokat tervez a csapatban. A kapitány a 4-3-3-as felállítást tervezi, Mancini helyettesíti majd a fiatal középső védőt, El Shaarawy kerül be Chiesa mellé a támadósorba és játszik Fagioli, aki alig néhány mérkőzést játszott csak a Serie A-ban a legutóbbi szezonban, miután május 19-én járt csak le az eltiltása.

A várható összeállítások. Olaszország: Donnarumma – Di Lorenzo, Mancini, Bastoni, Darmian – Cristante, Fagioli, Barella – Chiesa, Retegui, El Shaarawy. Svájc: Sommer – Schär, Akanji, Rodriguez – Stergiou, Freuler, Xhaka, Aebischer – Ndoye, Vargas – Embolo.

Címlapról ajánljuk
Szakértő a francia választásról: ez most nem a taktikázásról, hanem a dühről szólt

Szakértő a francia választásról: ez most nem a taktikázásról, hanem a dühről szólt

Az exit poll felmérések szerint a Marine Le Pen által fémjelzett jobboldali Nemzeti Tömörülés vezet a francia nemzetgyűlési választások vasárnap megrendezett első fordulójában. A részletekről Szűcs Anitát, a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Tanszékének docensét kérdeztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
A vártnál kedvezőbb eredménnyel zárult a tegnapi választás - Hogyan reagál a tőzsde?

A vártnál kedvezőbb eredménnyel zárult a tegnapi választás - Hogyan reagál a tőzsde?

Érkeznek ma fontos, potenciálisan a részvénypiaci hangulatot is befolyásoló adatok, ma közlik ugyanis a német inflációs adatot, amelyet szorosan figyelnek a befektetők, fontos előfutára lesz az eurózóna átlagának. A vasárnapi francia választást követően nagy emelkedést figyelhettünk meg a piacnyitásban az európai tőzsdéken, a legnagyobb ralit a francia tőzsdénél láthatjuk. Később kicsit romlott a hangulat, de az alapvetően így is pozitív miliőben alultejesítő a magyar tőzsde, elsősorban az OTP gyengélkedésének köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×