eur:
396.52
usd:
370.39
bux:
71492.81
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Grúz szurkoló a 2024-es németországi labdarúgó Európa-bajnokság F csoportja második fordulójának Grúzia-Csehország mérkőzése előtt a hamburgi Volkspark Stadionban 2024. június 22-én.
Nyitókép: MTI/AP/Petr Josek

Cseh fölény, de történelmi grúz pontszerzés Hamburgban

A újonc Grúzia hősiesen védekezve 1-1-es döntetlent játszott szombaton Csehország együttesével a németországi labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjának második fordulójában, ezzel története első Eb-pontját szerezte.

Nagy iramban kezdődött a mérkőzés, melynek első félidejében végig a cseh együttes volt a meggyőzőbb. Schickék lényegesen veszélyeseben támadtak riválisuknál, de hiába alakítottak ki több nagy helyzetet, csak kézzel tudtak a kapuba találni, majd a játékrész ráadásában hátrányba kerültek egy kezezésért megítélt büntetőt követően.

Az első félidőben 45+2-45+4, jobb oldali grúz szabadrúgás után a 16-os belülre érkező labdába Hranac kézzel ért bele, a videózás után megítélt büntetőt Mikautedze a bal felső sarokba helyezte (1-0).

A fordulás után a csehek gyorsan egyenlíteni tudtak, majd a lefújásig gyakorlatilag egykapuztak. 59. perc: jobb oldali cseh szöglet után Lingr öt méterről a bal kapufa tövére csúsztatta a labdát, amely Schick mellkasára, onnan pedig a kapuba pattant (1-1).

Ivan Hasek csapata nem csupán labdabirtoklásban nőtt ellenfele fölé, hanem a helyzetkialakítással sem akadt problémája, ám képtelen volt újabb gólt szerezni, így be kellett érnie az egy ponttal. Sőt, a második 45 percben teljesen veszélytelenül játszó grúzok akár mind a három pontot begyűjthették volna, amennyiben az utolsó másodpercekben vezetett kontratámadás végén Lobjanidze ziccerben nem a kapu fölé lő.

Végeredmény: 1-1.

Az első fordulóban egyformán vereséget szenvedő csapatok hamburgi pontosztozkodása a magyar válogatott számára reményteli. Marco Rossi együttese ugyanis, amely két kör után pont nélkül áll, Skócia vasárnapi legyőzésével a harmadik helyen végezne az A jelű négyesben, ami továbbjutást érne számára, ha két másik kvartettben a harmadikok kevesebb pontot szereznek, vagy azonos ponttal, de rosszabb gólkülönbséggel zárnak.

Címlapról ajánljuk
Testvérnép a cseh és a szlovák, a kormányok között még sincs béke

Testvérnép a cseh és a szlovák, a kormányok között még sincs béke

„El kell telnie még egy kis időnek a kormányközi tárgyalások újraindításához” – jelentette ki Peter Pellegrini szlovák államfő, miután Prágában fogadta őt Petr Pavel cseh köztársasági elnök. Egyetértettek abban, hogy az eltérő vélemények egyes konkrét ügyekben nem ronthatják magát a cseh-szlovák viszonyt. Peter Pellegrini megjegyezte, hogy Szlovákia növelte lőszergyártási kapacitásait, és ezzel hozzájárul a lőszerszállítással kapcsolatos cseh kezdeményezés sikeréhez.

Orbán Viktor: ez egy pimaszság az európai választókkal szemben

A versenyképesség lesz a magyar EU-elnökség egyik prioritása, a programtervezetet pedig szinte minden ország támogatja. A magyar kormány nem támogatja Ursula von der Leyen újraválasztását az Európai Bizottság élén – többek között ezekről beszélt a miniszterelnök az EU-csúcson tartott sajtótájékoztatóján.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
Konszenzus nélkül, de megválasztották az EU új vezetőit

Konszenzus nélkül, de megválasztották az EU új vezetőit

Csütörtök este az uniós vezetők megállapodtak a blokk következő öt évre szóló politikai vezetéséről. Ursula von der Leyent újra megválasztották az Európai Bizottság elnökének egy második ciklusra, António Costát az Európai Tanács elnökének, Kaja Kallast pedig a külügyi és biztonságpolitikai főképviselői tisztségre. A vezetők jóváhagyták a stratégiai menetrendet is, amely a kinevezettek jövőbeli munkáját körvonalazza. Orbán Viktor magyar és Giorgia Meloni olasz miniszterelnökök voltak csak különutasok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×