eur:
396.51
usd:
371.09
bux:
70957.91
2024. június 26. szerda János, Pál
A francia Kylian Mbappé, miután csapata 4-2-re kikapott a katari labdarúgó-világbajnokság döntőjében játszott Argentína-Franciaország mérkőzés 3-3-as hosszabbítása utáni tizenegyes-párbajban a Loszaíl Stadionban 2022. december 18-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Ronald Wittek

Mbappénak és Thuramnak fontosabbak a francia választások, mint az Eb - videó

Noha az UEFA korábban szigorúan tiltott minden politikai megnyilatkozást, legyen az szóbeli, vagy bármilyen más formában kifejezett, a francia válogatott néhány játékosa felrúgta ezt a szabályt. Előbb Marcus Thuram, majd Kylian Mbappé is arra szólította fel a franciákat és különösen a francia fiatalokat, hogy fogjanak össze a „szélsőségek”, konkrétan a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés (Rassemblement National) ellen.

„Kylian Mbappé azzal, hogy megszólalt az ország megosztottsága és a szélsőségek ellen, és megerősítette, hogy az Ausztria elleni meccs kevésbé fontos, mint ami Franciaországban zajlik, vasárnap világossá tette azt a két pályát, amelyen most a Kékek küzdenek. Soha még így, soha ilyen pillanatban nem szólalt meg játékos. A francia csapat történetében soha nem voltunk tanúi a francia politikai élet ilyen jelentős pillanatának, a csapatkapitány beszéde és egy jelentős sportesemény rajtja így még nem esett egybe. Azáltal, hogy a 2024-es Európa-bajnokságon való részvétel előestéjén Kylian Mbappé bekapcsolódik a franciaországi politikai életbe, erős szavakat mond Marcus Thuram egy nappal korábbi megszólalását követően és a szélsőségek elleni küzdelemre szólít fel, alátámasztja azt, hogy számukra valami fontosabbá vált, mint az, amire hónapok óta készülnek, az Ausztria-Franciaország-mérkőzés” – írta elemzésében Vincent Duluc újságíró, aki a válogatott és a választás szavakból faragott szójátékot írta címnek (Entre sélection et élections).

Kylian Mbappé vasárnap arra szólította fel a francia közvéleményt, hogy szavazzon a „szélsőségek” ellen, mintegy megerősítve csapattársa, Marcus Thuram egy nappal korábban tett nyilatkozatát.

Thuram, akinek édesapja, Lilian is gyakran véleményt formált korábban politikai kérdésekben, szombaton aggodalmának adott hangot a Rassemblement National előretörése miatt, tekintettel a július 7-i rendkívüli választásokra.

„Ugyanazokat az értékeket vallom, mint Marcus” – mondta Mbappé a sajtótájékoztatón. – Természetesen támogatom őt. Számomra nem ment túl messzire. Ez a szólásszabadság, és én az ő oldalán állok.”

Majd így folytatta: "Mi állampolgárok vagyunk, nem szakadhatunk el a minket körülvevő világtól. Tudjuk, hogy országunk fontos helyzetben van, példátlan helyzetben. A franciákhoz szeretnék szólni. Arra kérek minden fiatalt, hogy menjen el szavazni, értse meg a helyzet súlyosságát. Remélem, a hangom a lehető legmesszebbre visszhangzik. Remélem, büszkék leszünk július 7. után is, hogy viseljük ezt a mezt."

Július 7-én tartják az Emmanuel Macron francia elnök által váratlanul kiírt törvényhozási választások második, utolsó fordulóját.

Arra a kérdésre, hogy felszólítja-e a francia közvéleményt, hogy szavazzon a Rassemblement National ellen, Mbappé így felelt: „Kylian Mbappé ellenezi a szélsőségeket, a minket megosztó csoportokat. Lehetőségünk van megválasztani országunk jövőjét. Nem szabad elbújnunk ... támogatom azokat az ötleteket, amelyek összekötnek bennünket."

Didier Deschamps, a francia válogatott szövetségi kapitánya azt mondta, nem volt gondja azzal, hogy játékosai a politikáról is beszéltek, tiszteletben tartja a szólásszabadsághoz való jogukat. „Mindenkinek megvan a saját véleménye... Ők labdarúgók, de egyben állampolgárok is, akiket érint a franciaországi helyzet, nem szakadhatnak ki belőle.”

A Francia Labdarúgó-szövetség még Marcus Thuram szombati sajtótájékoztatója után foglalt állást. A közlemény szerint a játékosok szabadon kifejthetik véleményüket, de magának a szövetségnek semlegesnek kell maradnia, ugyanakkor arra kérte a médiát, hogy tartózkodjon attól, hogy az Eb-szereplő játékosokat a franciaországi választások kommentálására kéri.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×