eur:
395.07
usd:
368.8
bux:
69837.88
2024. június 18. kedd Arnold, Levente
Cristiano Ronaldo, a portugál válogatott csapatkapitánya sajtóértekezleten vesz részt a Lisszabon közelében lévő Oeirasban 2023. szeptember 6-án. Portugália szeptember 8-án Szlovákia ellen játszik labdarúgó Európa-bajnoki selejtező mérkőzést a J csoportban Pozsonyban.
Nyitókép: MTI/EPA-LUSA/Rodrigo Antunes

Nincs még egy olyan, mint Cristiano Ronaldo - most újabb rekordokat dönthet

Cristiano Ronaldo kedden két góllal segítette a portugálokat – az Eb előtti utolsó felkészülési mérkőzésükön – az írek elleni 3-0-s győzelemhez. CR7 a hatodik Európa-bajnokságára készül. Ezzel és még néhány más „kategóriában” a saját rekordját javíthatja tovább, párban nagy valószínűséggel csúcstartó lesz – de akadnak olyanok is, amelyekben akár csúcstartó is lehet, ha például Pepe meg nem előzi.

Cristiano Ronaldo eddig 25 Eb-mérkőzésen játszott, ezzel csúcstartó, megelőzi João Moutinhót és Pepét. Utóbbi kettő eddig 19 mérkőzésen szerepelt. Ha CR7 nem sérül meg, alighanem marad első, de ha esetleg a torna elején kidől, Pepe ellenben bejut a csapattal az elődöntőbe, s végigjátssza a tornát, megelőzheti. Nem valószínű.

Szinte biztosan ő marad az Eb-történelem gólkirálya (csak a végjátékokban szerzett gólok alapján), most 14-nél tart, Michel Platini kilenccel a második, Alan Shearer és Antoine Griezmann héttel a harmadik. A francia világbajnok elviekben utolérheti Ronaldót, de ehhez minimum hét gólt kell szereznie.

Ha beszámoljuk a selejtezőket is, a szereplési számokat tekintve Ronaldo az első (64), második Gianluigi Buffon (58), a harmadik Luka Modrić (53). Biztosan nem lesz váltás az élen.

A góloknál elképesztő fölénnyel vezet a portugál szupersztár, 50 gólt szerzett eddig a selejtezőkben és a tornákon, a második helyezett Zlatan Ibrahimović 25-ig jutott, s már visszavonult.

Ronaldo eddig mind az öt Európa-bajnokságán szerzett gólt, ami elképesztő. Nincs más futballista, aki több Eb-n is legalább három gólt szerzett. Ő 2004-ben kettőt, 2008-ban egyet, hármat-hármat 2012-ben és 2016-ban, ötöt 2021-ben.

Ő az egyedüli, aki korábban már öt Európa-bajnokságon játszott, ez rekord, s főleg az lesz a hat.

Senki sem próbálkozott nála több kapura lövéssel. Luis Figo egyelőre vezet előtte eggyel (42-41) a kialakított helyzetek számát tekintve. Rekorder lehet, de nincs tőle messze Kevin de Bruyne (36). A gólpasszoknál a cseh Karel Poborskýval vezeti a listát, De Bruyne csak eggyel van mögöttük.

A tornán megelőzheti Ronaldo a legidősebb gólszerzők listájának vezetőjét, az osztrák ivica Vastićot, Ő lehet a legidősebb gólszerző egy Eb-aranycsatában, 2021 óta Leonardo Bonucci a rekorder. Ő lehet a legidősebb mezőnyjátékos, aki Eb-meccset játszik (rekorder: Lothar Matthäus), a legidősebb játékos, aki döntőben szerepel (Jens Lehmann), vagy Európa-bajnoki címnyerő (Arie Mühren), de ehhez az kell, hogy a nála két évvel idősebb Pepe ne előzze meg. Ha a brazil-portugál játszik, egyben előz is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.18. kedd, 18:00
Horváth Péter
a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke
Remek hangulatban a tőzsdék a fontos adatok előtt

Remek hangulatban a tőzsdék a fontos adatok előtt

Ma kamatdöntő ülést tartottak a Magyar Nemzeti Bankban, ahol a várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal, 7%-ra mérsékelte irányadó kamatát a jegybank. A tengerentúlon is fontos, a piacok számára is meghatározó adatot közölnek: az amerikai kiskereskedelmi eladások alakulását. Az amerikai kereslet változása inflációs szempontból fontos, így egy vártnál jóval erősebb vagy gyengébb adat kibillentheti a piacokat, heves mozgásokat okozva a tőzsdéken. Az ázsiai piacokon ma reggel felemás volt a hangulat, míg óvatos emelkedést láthatunk Európában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 18. 13:08
×
×
×
×