eur:
394.88
usd:
367.64
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Cseh játékosok gólöröme a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében játszott Hollandia - Csehország mérkőzésen a Puskás Arénában 2021. június 27-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Az Eb-történelemben először: nem találták el a kaput a hollandok

Megszületett az első nagy meglepetés a labdarúgó-Eb egyenes kieséses szakaszában: kiesett a csoportszakaszt százszázalékos teljesítménnyel záró holland válogatott. A budapesti mérkőzést 2-0-ra nyerte a cseh tizenegy. Feljegyeztünk néhány érdekességet.

Miért kaptak ki a hollandok?

A számok azt mutatják, elsősorban önmagukat verték meg, támadójátékukban múlták alul önmagukat. 2021-ben eddig minden mérkőzésükön két gólt szereztek, egészen a budapesti találkozóig. A Puskás Arénában

nemhogy nem szereztek gólt, de még kapura menő lövésük sem volt.

Az ilyesfajta adatok mérése, tehát 1980 óta most először fordult elő, hogy a holland csapat – amely egyébként e tornán a legtöbb gólt szerezte a csoportmérkőzések alatt – egyszer sem találta el a kaput. (Mivel előtte csak 1976-ban játszottak Eb-n, s ott mindkét meccsükön gólt szereztek, az időkorlát el is törölhető.)

A mérkőzés első kulcspillanata éppen az volt, amikor Václik kapus levette a labdát Malen lábáról a labdát a tizenhatoson belül. A második pedig az, amikor Szergej Karaszjov, az orosz játékvezető szándékos kezezésért kiállította Matthijs de Ligtet. A Juventus középhátvédje a mérkőzés előtt még boldog volt, hiszen 21 évesen és 319 naposan az első holland játékos lett, aki elérte a harmincadik válogatottságot – ám utána szomorkodott, tudta, hogy a piros lapnak nagy szerepe volt a mérkőzés alakulásában.

Hollandia negyedszer kapott piros lapot az Eb-k történetében, kétszer 1976-ban a csehszlovákok ellen, majd

2004-ben és 2021-ben a csehekkel szemben.

A vereség azt jelenti, hogy a hollandok nem tudták megismételni 2000-es teljesítményüket, egyedül akkor nyerték meg egy Eb-n az első négy mérkőzésüket.

A csehek kitűnően játszottak, kihasználták a kínálkozó lehetőségeket. Tomás Holes gól plusz gólpasszal tűnt ki, ő az első cseh, aki azt Eb-n elérte, Jan Koller és Milan Baros 2004-es, éppen a hollandok elleni produkciója óta.

Patrik Schick, a második gól szerzője a negyedik találatánál tart a tornán, ennél több gólja csak Cristiano Ronaldónak van.

Címlapról ajánljuk
A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron öngólja

A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron "öngólja"

Aggodalom és megdöbbenés Berlinben az előre hozott francia nemzetgyűlési választások első fordulójának eredményei és a második forduló lehetséges kimenetele miatt. Német kormánypártok vezető politikusai vélekednek úgy, hogy Emmanuel Macron francia államfő a választások kiírásával "öngólt" rúgott, és Németország legfontosabb uniós partnerét politikai elszigetelődés fenyegeti.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Orosz támadás érte az ukrán Mirhorod légibázist, legalább egy Szu-27-es vadászgép odaveszett. Jelentés került ki az amerikai médiába az orosz szárnyasbombákról: mint kiderült, több tucat ilyen fegyver zuhant le Oroszország területén. Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma váratlanul Kijevbe utazott, ahol egy kétoldalú megállapodás létrehozását tárgyalta Volodimir Zelenszkij elnökkel. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×