eur:
400.87
usd:
367.48
bux:
74428.1
2024. október 15. kedd Teréz
HANGZHOU, CHINA - SEPTEMBER 28: Oksana Chusovitina of Uzbekistan competes during Artistic Gymnastics Womens Vault Final of The 19th Asian Games at Huanglong Sports Centre Gymnasium on September 28, 2023 in Hangzhou, China. (Photo by Zhizhao Wu/Getty Images)
Nyitókép: Zhizhao Wu/Getty Images

50 fölött is nekifutna kilencedik olimpiájának a világbajnok tornásznő

A 49 éves Okszana Csuszovityina olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornásznő szeretne kijutni a 2028-as, Los Angeles-i nyári játékokra.

Az elnyűhetetlen üzbég sportolónak a négy év múlva esedékes olimpia a kilencedik lenne a pályafutása során, miután az ideiről lemaradt. Csuszovityina május végén a közösségi oldalán jelentette be, hogy a taskenti Ázsia-bajnokságra gyakorolt talajon, amikor megsérült, s mivel a kontinensbajnokságon nyílt volna az utolsó esélye részvételi jogot szerezni, nem indulhatott Párizsban.

Los Angelesben azonban még ott lehet – derült ki a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek adott nyilatkozatából.

„Még sok idő van a következő olimpiáig, de ha a fizikai állapotom megengedi, kijuthatok Los Angelesbe – jelentette ki. – Persze ha már nehezemre esik a torna, azonnal véget vetek a pályafutásomnak, egyelőre azonban folytatom az edzést és a versenyzést.”

„Jelenleg naponta egyszer tréningezek – tette hozzá Csuszovityina, aki vasárnap első lett legeredményesebb szerén, ugrásban egy novoszibirszki versenyen. – Most indultam először egy hosszú, sérülés miatti szünet után, és nem tűztem ki célul helyezést, de boldoggá tett a teljesítményem és a győzelem. Továbbra is szeretem a tornát, ami örömmel tölt el” – mondta a sportoló, aki „civilben” a nevét viselő gimnasztikai akadémiát vezeti az üzbég fővárosban.

„Délelőttönként edzek, délutánonként pedig teljesen elmerülök az akadémia dolgaiban” – fűzte hozzá.

A karrierje során a Szovjetunió és Németország színeiben is indult Csuszovityina első világbajnokságán, 1991-ben rögtön három érmet nyert. Kollekciójában a legértékesebb medálok sorában egy olimpiai (1992, Barcelona), három világbajnoki és egy Európa-bajnoki arany szerepel. Van ötkarikás ezüstje is, a vb-ről négy második és négy harmadik helye, Eb-ken pedig kétszer állt a dobogó második, egyszer annak harmadik fokán. Szülőhazája képviseletében az Ázsia-bajnokságokon négy ezüstöt és egy bronzot gyűjtött.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
Új csúcson az S&P, mindig index emelkedni tudott

Új csúcson az S&P, mindig index emelkedni tudott

Főként pozitív mozgásokat hozott a hétfő reggel Ázsiában, miután a piaci szereplők továbbra is meglehetősen bizonytalanok a kínai gazdaságélénkítő csomag részleteivel kapcsolatban, emellett ráadásul a deflációs félelmek is nőni kezdtek az országban a friss inflációs adatok láttán, ennek következtében pedig eséssel kezdi a hetet az olajár. Európában a tőzsdék a nap végére már pozitív képet mutattak. Gazdasági események szempontjából kimondottan eseménytelenül indult a hét. Amerikában Colombus-nap mellett is rekordon zárt az S&P500, de a többi főbb index is emelkedéssel kezdte a hetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×