eur:
396.36
usd:
370.72
bux:
70378.92
2024. június 23. vasárnap Zoltán
Nyitókép: Facebook/FTC Vízilabda

Faragó Tamás: négy ország „válogatottja” küzd a BL-trófeáért, hibátlan közeli játék kell az FTC-től

A legtöbben a címvédő Pro Reccót tartják a legnagyobb esélyesnek a férfi vízilabda Bajnokok Ligája máltai négyes döntőjének megnyerésére, Nyéki Balázs csapata azonban pontos játékkal és kreatív megoldásokkal megnehezítheti az olasz klub dolgát – mondta az InfoRádióban a Nemzet Sportolója.

Ma este rendezik a férfi vízilabda Bajnokok Ligája mindkét elődöntőjét Máltán: a címvédő olasz Pro Recco 19 órától a görög Olympiakosszal játszik, míg a 2019-es győztes Ferencváros 21 órától a szerb Novi Beograd ellen harcolhatja ki a pénteki fináléba jutást.

Faragó Tamás azt mondta az InfoRádióban, hogy gyakorlatilag négy ország válogatottja szerepel a legrangosabb európai kupasorozat négyes döntőjében, a Ferencvárosnak pedig a játékoskeretének erőssége alapján minden esélye megvan a végső győzelemre. Mint fogalmazott, a következő négy sorsdöntő mérkőzésen kiderül, mire képes a világ négy legjobb klubcsapata, és mivel számos válogatott játékos ugrik majd a vízbe Máltán, arról is kapunk egyfajta képet, hogy mi várható tőlük a közelgő párizsi olimpián.

Az FTC elődöntős ellenfele, a Novi Beograd döntős volt az előző két BL-szezonban, és olyan kiváló játékosok erősítik a szerb együttest, mint Alvaro Granados, Filip Filipovic vagy Angelos Vlachopoulos. A két együttes az előző két kiírásában a csoportkörben találkozott egymással, az FTC négyből három mérkőzésen nyerni tudott. A meccs egyik kulcsfigurája a kétszeres olimpiai bajnok Dusan Mandic lehet, aki két évig pólózott a Novi Beograd csapatában, tavaly tavasszal azonban személyes okok miatt száműzték az együttes keretéből, így a Bajnokok Ligája belgrádi rendezésű nyolcas döntőjében már nem is szerepelhetett. Ezt követően mondott igent az FTC megkeresésére, és hamar beilleszkedett Nyéki Balázs csapatába, amelynek egyik húzóemberévé vált. Most a korábbi belgrádi csapattársak orra alá törhet borsot.

A Nemzet Sportolója szerint a Novitól ezúttal is a már jól megszokott jugoszláv stílusú vízilabda várható. Megjegyezte: bár kétségkívül nagyon jó játékosok alkotják a keretüket, rájuk is leginkább az jellemző, hogy „nem kell csinálni semmit, de azt nagyon jól”. Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok úgy véli,

a Ferencvárosnak pontos játékra kell törekednie, valamint a világszerte elhíresült és elismert magyar kreativitásra kell építkeznie.

Mint mondta, ha Nyéki Balázs csapata jól alkalmazkodik az ellenfél játékához, és érvényesíteni tudja az akaratát, akkor nem okozhat gondot a döntőbe kerülés kiharcolása.

A másik ágon Zalánki Gergő csapata, a Pro Recco a Vámos Mártont is a soraiban tudó Olympiakosszal küzd meg. A két csapat a csoportkörben már találkozott egymással, és mindkétszer egy góllal győzött az olasz klub – otthon 12–11-re, Athénban pedig 11–10-re. Faragó Tamás kiemelte, hogy mindkét csapatban nagyszerű képességű játékosok vannak, de talán valamivel erősebbnek tűnik a címvédő. „A legtöbben úgy gondolják, hogy a Pro Recco az egész nemzetközi mezőny legerősebb csapata, és nekik van a legnagyobb esélyük arra, hogy megnyerjék a Bajnokok Ligáját” – fejtegette a Nemzet Sportolója.

Az előző három szezonban rendre az olasz klub ült fel Európa trónjára, összességében a 12. BEK/BL-címükre hajtanak. Ha Zalánkiék folytatják sikerszériájukat, rekordot állítanak fel,

a legrangosabb európai kupát ugyanis korábban egyetlen csapat sem tudta sorozatban négyszer elhódítani.

A Reccót megelőzően csak egyszer, a jugoszláv Mladost Zagrebnek volt egy triplázása 1968 és 1970 között.

Sok minden változott egy év alatt

A Ferencváros az előző idényben nem jutott be a legjobb négy közé a legrangosabb európai kupasorozatban, a negyeddöntőben éppen a Pro Recco győzte le négy góllal a zöld-fehéreket. Faragó Tamás szerint azonban egy év alatt nagyon sokat fejlődött az FTC, amely veretlenül lett magyar bajnok, a BL-ben pedig az Olympiakosz ellen szenvedte el egyetlen vereségét. Úgy véli, a légiósok nagy segítséget jelentettek a teljes szezon alatt, remélhetőleg ez így lesz Máltán is. Összességében jónak ítéli meg az FTC jelenlegi formáját, amely alapján szerinte egyértelműen ott a helye a Bajnokok Ligája legjobb négy csapata között.

„Amennyiben a ferencvárosi játékosok hozzák a jó átlagot, illetve a hibátlan közeli játékot a klubidény utolsó két meccsén, igenis lehet esélyük a végső sikerre”

– tette hozzá a korábbi szövetségi kapitány.

Mint fogalmazott, szerencsés választás és jó ötlet volt a négyes döntő mostani helyszínének kijelölése, ugyanis Máltán rajonganak az emberek a vízilabdáért. Jelenleg ugyan még nincsenek igazán jó csapataik és minőségi játékosaik, de sokat fejlődött a játék az elmúlt években a dél-európai szigetországban. Faragó Tamás arra számít, hogy sokan kilátogatnak majd a Final Four mai és pénteki mérkőzéseire. „Optimális, nyári időben biztosan hatalmas küzdelmeket láthat majd a máltai közönség a csapatok között, amelyek várhatóan mindent megtesznek azért, hogy még nagyobb tömegekkel kedveltessék meg a vízilabdát” – zárta gondolatait az olimpiai bajnok.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×