eur:
394.99
usd:
367.79
bux:
71586.1
2024. július 2. kedd Ottó
Nyitókép: Pixabay

A párizsi olimpia után szakíthat a NOB és a Toyota

A japán gépjárműmárka nem szeretné meghosszabbítani a 2024-es ötkarikás játékok után lejáró, a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal kötött szponzori szerződést, amely az ideivel együtt négy olimpia óta tart.

Egybehangzó sajtóértesülések szerint a párizsi olimpiai játékok után új szponzor után kell néznie a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB), miután a Toyota az ötkarikás játékokat követően nem hosszabbítja meg a hatalmas összegeket tartalmazó szponzori szerződését a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal - írja az AP News híradása nyomán a Világgazdaság.

A Toyota a párizsi olimpia végéig szerződött a NOB-bal, a megállapodás értéke a 2015-ös bejelentéskor 835 millió dollár (mintegy 295 milliárd forint) volt. Úgy vélik, hogy ez volt a NOB történetének eddigi legnagyobb szponzori szerződése. Az együttműködés a 2018-as pjongcsangi téli olimpiával vette kezdetét, a 2020-ról 2021-re halasztott tokiói nyári, valamint a 2022-es pekingi téli ötkarikás játékok után az idei párizsi esemény lesz a negyedik, amelynek a Toyota az egyik legfontosabb szponzora - írják.

A japán Kyodo hírügynökség az ügyhöz közel álló forrásokra hivatkozva írja, hogy

a vállalt szerint az olimpiai szervezet nem megfelelő hatékonysággal használta fel a sportolók támogatására és a sport népszerűsítésére a szerződésből befolyó összeget.

A Toyota nem kívánt nyilatkozni a hírrel kapcsolatban, mivel a megállapodás pénzügyi részletei bizalmasak, csak a felekre tartoznak. A lap megjegyzi, hogy nem ez az első összezördülése a vállalatnak és a szervezetnek, a Toyota ugyanis visszavonta olimpiai reklámját Japánban a 2021-es tokiói játékok idején, arra hivatkozva, hogy ezzel a helyi közhangulatra reagált, mivel a felkelő nap országában a pandémia miatt sokan tiltakoztak az olimpia megrendezése ellen.

Mivel a megállapodás a 2024-es olimpia végéig szól, a NOB és a Toyota továbbra is szorosan együttműködik a játékok előkészületeiben - írta a szervezet, amely szintén nem akarta kommentálni a szakításról szóló híreket.

A megállapodás keretében a Toyota 3000 elektromos járművet szállít a párizsi játékokra, hogy bemutassa zöld technológiáját.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×