eur:
394.5
usd:
366.84
bux:
71929.73
2024. július 1. hétfő Annamária, Tihamér
Az Henri Delaunay-kupa, a labdarúgó Európa-bajnokság trófeája a berlini Brandenburgi kapu előtt 2024. április 25-én. A kupa végigjárta a 2024-es németországi torna helyszíneit. A tornát 2024. június 14. és július 14. között rendezik Németországban.
Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

A német gazdaság vagy a válogatott pörög majd jobban az Eb-n?

A 2006-os labdarúgó-világbajnokságra tündérmeseként emlékeznek vissza Németországban, a válogatott bronzérme mellett a gazdasági hatások miatt is. Sokan hasonlóban reménykednek idén nyáron is, ám sok mindentől függ, hogy a tündérmese megismétlődik-e.

Ha a német válogatott megnyeri a hazai rendezésű Európa-bajnokságot, a siker mindent felülmúl az országban, évtizedek múlva is milliók emlegethetik a 2024 nyarán történteket. De mi marad a kontinenstornából a gazdaságra nézve? – teszi fel a kérdést a Süddeutsche Zeitung elemzésében.

A német csapat szereplésétől függetlenül az Európa-bajnokság milliós – sőt milliárdos – üzletnek bizonyul. A költségvetési tervek szerint az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) óriási, 2,4 milliárd eurós bevételt vár az Eb-től. Cserébe a szervezet, pontosabban leányvállalatai által az Eb-hez kapcsolódóan Németországban fizetendő adó mértékét 65 millió euróra becsülik. A pontosítás azért fontos, mert az UEFA-nak mint svájci székhelyű nonprofit egyesületnek nem kell fizetnie adót, legyen szó a reklámokból, szponzorációból vagy a licencjogokból származó bevételekről.

Azt nem tudni pontosan, hogy az Európa-bajnokságra milyen esetleges adókedvezményeket vehettek igénybe cégek. A pénzügyminisztérium bejelentette, hogy bizonyos esetekben van lehetőség a jövedelemadó-mentességre. Arról az adótitokra hivatkozva nem adott konkrét tájékoztatást, hogy ténylegesen mennyiben létezik adókedvezmény. Azt hozzátette, hogy a nemzetközi sportesemények adókedvezményét állami garancia formájában biztosítják évek óta, és számos országban ez a rendszeres nemzetközi gyakorlat is.

Kiadások

A tíz rendező városba szurkolók százezrei özönlenek szerte Európából. A helyszínek ezt felhasználhatják imázsuk népszerűsítésére a milliós költségek ellenére. Münchenben éppen ilyen befektetésről beszélnek: a nyári Eb-t arra is fel akarják használni, hogy fenntartsák és lehetőség szerint bővítsék a sportvárosi hírnevet és továbbra is úgy tekintsenek a városra, mint nagy sportesemények kompetens szervezőjére. A bajor főváros mintegy 21 millió euróra becsüli a rendezés költségeit. Más helyszínek is tízmillió körüli költségekről számoltak be.

Nem csak a városoknak kell költeniük az Európa-bajnokságra, ugyanis a tartományok fedezik a rendőrség költségeit. Azt azonban, hogy ezek a költségek milyen magasak, még nem tudni, ez a szükséges műveletektől és a személyzeti helyzettől is függ. Annak érdekében, hogy az Európa-bajnokság biztonságos és nagy futballbuli legyen, a szövetségi kormány is hatalmas összegeket költ: a tornát kísérő kulturális programokra több mint 13 millió eurót fordítanak.

Jó idő és jó foci

A 2006-os világbajnokság pozitív hatásainak megismétlődésében sokan bíznak Németországban. A kereskedelmi szövetség szóvivője szerint a nagy sportesemények mindig beindíthatják a kiskereskedelmi vásárlásokat. Különösen akkor, ha a saját országban zajlanak, ez még nagyobb vásárlói hullámot válthat ki és lökést adhat a helyi fogyasztásnak. Az élelmiszer-kereskedelemben különösen jó időszakra számítanak, hiszen sokan bevásárolnak ételből és italból, hogy együtt nézhessenek focit.

De mi kell még a 18 évvel ezelőtti sikertörténet megismétlődéséhez? Több iparági szövetség szerint kellemes nyári időjárás és eredményes német válogatott. Ingrid Hartges, a Német Szálloda- és Étteremszövetség vezérigazgatója azt mondta, jó időben várhatóan sokan nézik majd kiülős közösségi helyeken a meccseket, főleg, ha jól megy a hazaiaknak. A Német Sörgyártó Szövetség is hasonlóan látja. „Csak akkor lesz nyári tündérmese, ha az időjárás is kegyes lesz, és a válogatott sikeres lesz” – magyarázta Holger Eichele, a szövetség vezérigazgatója. Hangsúlyozta, már korábban is bebizonyosodott, hogy a nagy futballesemények pozitívan hatnak a söreladásokra. A 2006-os világbajnokság alatt például körülbelül öt százalékkal több sört adtak el.

Óvatos elemzők

És mekkora hatással lesz az Európa-bajnokság az általános németországi gazdasági helyzetre? Nem naggyal, jósolják a szakértők.

Nem kell „jelentős gazdasági élénkítésre számítani” – hangsúlyozza Michael Grömling, a kölni Német Gazdasági Intézet munkatársa. Legalább néhány területnek átmenetileg előnyös lehet az Eb – vélekedett Marcel Fratzscher, a Berlini Német Gazdaságkutató Intézet elnöke. „Különösen a szállodák és a vendéglátóipar profitál majd a megnövekedett keresletből, bár ez nem lesz jelentős hatással a gazdaság egészére.”

A szakértők szerint gazdasági fellendülésre gyakorlatilag nincs remény, így a tündérmese megismétlődését leginkább Toni Krooséktól várhatják a németek.

Címlapról ajánljuk

Szakértő a francia választásról: ez most nem a taktikázásról, hanem a dühről szólt

Az exit poll felmérések szerint a Marine Le Pen által fémjelzett jobboldali Nemzeti Tömörülés vezet a francia nemzetgyűlési választások vasárnap megrendezett első fordulójában. A részletekről Szűcs Anitát, a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Tanszékének docensét kérdeztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Puccsot akadályoztak meg Ukrajnában, megkezdődött Nju-Jork ostroma – Ukrajnai háborús híreink hétfőn

Puccsot akadályoztak meg Ukrajnában, megkezdődött Nju-Jork ostroma – Ukrajnai háborús híreink hétfőn

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SzSzU) beszámolt arról, hogy elfogtak egy csoportot, amely meg akarta dönteni a hatalmat Ukrajnában – számolt be az Ukrajinszka Pravda. Az orosz alakulatok megkezdték a Horvlivkától nyugatra fekvő település, Nju-Jork ostromát. A városra elkezdték szórni a hatalmas pusztítást végző FAB-3000-es bombákat is. Cikkük folyamatosan frissül a háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 1. 14:23
×
×
×
×