eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Pixabay

A szennyezett Szajna veszélyezteti Rasovszky Kristóf olimpiai aranyesélyeit

A vízminőség továbbra is aggodalomra ad okot a párizsi olimpia szervezőinek.

A folyónak fontos szerepet szánnak a július 26-án kezdődő játékokon: ide tervezik a megnyitó ünnepséget, hat kilométer hosszan, a küldöttségeket uszályokon szállítva – valamint a triatlonisták és a nyíltvízi úszók is a Szajnában versenyeznének. Már ha ezt a víz minősége lehetővé teszi.

A probléma nem új keletű. Tavaly augusztus elején a nyíltvízi úszók világkupa-küzdelmeinek párizsi állomását kellett lefújni, miután a nagyobb esőzések hatására a Szajna szennyezettsége elérte azt a szintet, amiben már nem rendezhetnek versenyeket. A nemzetközi úszószövetség már akkor B tervet sürgetett. Ezt követően augusztus végén is a megengedettnél jóval magasabb baktériumszintet mutattak ki a paratriatlon tesztversenye előtt, ezért azt szintén törölték, elővigyázatosságból és a sportolók egészségének védelme érdekében .

A vízminőség azóta sem javult a várt ütemben, a várakozások ellenére még mindig nem sikerült elfogadható szintet elérni. A 2015 és 2023 között elvégzett mérések, amelyeket a párizsi városháza adott ki AFP-nek, jelentős ingadozásokat mutatnak a nyári időszakban, több csúcsot is mutatva az Escherichia coli baktérium koncentrációjában.

Az európai fürdővízirányelv szerinti sztenderdeket figyelembe véve, 2023-ban a 14 párizsi vízmintavételi pont közül egyik sem érte el a megfelelő minőségi szintet, főként június és szeptember között, ami sok kérdést vet fel az olimpiával kapcsolatban. Az E. coli koncentrációja minden ponton meghaladta a megengedett maximális szintet. Ugyanez volt igaz, bár kisebb mértékben, az Enterococcus faecalisra is, egy másik organizmusra, amely az emberek és más emlősök gyomor-bélrendszerében él, és amely az egészségre káros lehet. Ez utóbbi baktérium két ponton, az Ivry hídnál és a Garigliano hídnál kismértékben meghaladta az előírt küszöbértéket. Egy évvel korábban az elemzések szerint Párizs belvárosának három mérési pontján elégséges szinten állt a két baktérium értéke, mielőtt 2023-ban romlani kezdtek a mutatók.

Paul Kennouche, a párizsi vízminőségi részleg vezetője azt emelte ki, hogy az önkormányzat által vizsgált nyolc fő pont közül hatnál javult a minőség, kettőnél pedig stagnált – ám egyik sem éri el az európai irányelv szerint elvárt szintet.

Az olimpia szervezői bíznak a megoldásban. Ennek érdekében több projekt van folyamatban, amelyek célja a csatornahálózat tárolókapacitásának növelése, és ezáltal a folyóba bocsátott szennyvíz korlátozása. Emellett épül az Austerlitz víztározó, amely a Szajna vizének tárolására és kezelésére szolgál.

A heves esőzések még szintén bekavarhatnak, így ugyanis tisztítatlan víz, az eső és a szennyvíz keveréke kerülhet a folyóba, megemelve a baktériumszinteket. Ezért szóba kerülhet a triatlon- vagy nyílt vízi úszóversenyek elhalasztása csapadékmentes napokra, ám ennek kivitelezése egy olimpia kellős közepén sok kockázatot rejt. A másik lehetőség, ha a franciák a Szajna helyett egy másik, kevésbé szennyezett folyóban vagy akár tengeren tartanák meg a döntőket ؘ– amiről egyelőre hallani sem akarnak.

Az olimpia előtt már nem tudják kipróbálni a versenyhelyszínt az úszók. A friss világbajnok Rasovszky Kristóf edzője, Szokolai László korábban az InfoRádiónak azt mondta, olyan nagy a Szajna hajóforgalma, hogy nem lehet benne úszni, csak az olimpiai versenyek idejére zárják majd le. Arról is beszélt, hogy a Szajna a Dunától keskenyebb, viszont a víz sebessége egy kicsit kisebb, "ha az ember modellezni próbálja ezt, akkor 3-4 kilométer per órával mozgó folyóvízben kell úszni ahhoz, hogy hasonló érzés legyen az úszónak, mint ami majd ott vár rá". Versenyeztek már folyóban, de az a tervük, hogy itthoni vizekben még gyakorolják majd, csak ez sem egyszerű feladat.

Legutóbb 2016-ban a riói olimpián számoltak be hasonlóan rossz helyzetről: a Guanabara-öbölben magas volt a szennyvízből származó vírusok és baktériumok koncentrációja, egy német vitorlázó egy tesztversenyen rosszul is lett, antibiotikumos kezelésre szorult. Egy hónappal az olimpia előtt a nyílt vízi úszók helyszínén emberi maradványokat is találtak, később Risztov Éva viccelődött is azzal, hogy úszás közben nem bukkant rá a többi testrészre.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×