eur:
397.19
usd:
357.57
bux:
74102.13
2024. október 1. kedd Malvin
Stockholm, 2017. május 24.Az angol Manchester United egyik szurkolója zászlót lenget a stockholmi Friends Arénában, mielőtt elkezdődik a csapata mérkőzése a holland Ajax Amsterdam ellen a labdarúgó Európa Liga döntőjében 2017. május 24-én. (MTI/EPA/Georgi Licovszki)
Nyitókép: MTI/EPA/Georgi Licovszki

Sir Jim Ratcliffe megveszi a Manchester United részvényeinek negyedét

Sir Jim Ratcliffe, az egyik leggazdagabb brit nagyvállalkozó 25 százalékos részesedést vásárol az angol Premier League-ben játszó Manchester United labdarúgóklubban.

A vasárnap esti hivatalos bejelentés szerint Sir Jim, az Ineos globális ipari vállalatcsoport milliárdos alapító tulajdonosa 1,25 milliárd fontot (több mint 550 milliárd forintot) fordít a tranzakcióra. A 71 esztendős nagyvállalkozó a vételi ügylet mellett csaknem 240 millió fontot költ a hússzoros angol bajnok együttes világhírű Old Trafford stadionjának rekonstrukciójára is.

A klubot a részvényesi és szurkolói szövetségek heves tiltakozásai ellenére 2005-ben alig néhány hét alatt felvásárolta a milliárdos amerikai Glazer család. A tranzakció zárásával egy időben, csaknem másfél évtized után megszűnt a Manchester United részvényeinek forgalmazása a Londoni Értéktőzsdén. A klub a csaknem 800 millió fontos utolsó londoni tőzsdeérték alapján akkoriban a világ legnagyobb futballegyesülete volt. A 18 évvel ezelőtti akvizíció legnagyobb egyedi tételeként a Glazer család 790 millió fontért (350 milliárd forintért), részvényenként 300 pennyért kivásárolta a Manchester Unitedből az addigi két ír főrészvényest, a versenyistállót fenntartó J.P. MacManust és John Magniert.

Ez az ár a tranzakció bejelentésének napján, 2005. május 12-én még 102 millió font felárat tartalmazott az angol csapat akkori piaci tőkeértékéhez képest, ám a kivásárlás hírére a papír csaknem 13 százalékos napon belüli emelkedéssel már aznap behozta a prémium zömét.

Glazerék azonban az adásvétel pillanata óta is folyamatosan rendkívül népszerűtlenek maradtak az angol klub befolyásos szurkolói közösségén belül. A család tulajdonviszonya elleni tiltakozások az utóbbi években még tovább erősödtek, különös tekintettel arra, hogy a Manchester United 2013-ban - a legendás menedzser, Sir Alex Ferguson visszavonulásának évében - végzett legutóbb a Premier League bajnoki táblázatának élén, vagyis tíz éve nem nyerte meg az angol bajnokságot.

A vasárnap bejelentett ügylet alapján a Glazer családnak továbbra is többségi részesedése marad a klub anyavállalatában, a Manchester United PLC-ben, de a labdarúgóklub - Manchester United Football Club - férfi és női együttesének sporttevékenysége, valamint a csapat futballakadémiája felett teljes ellenőrzést szerez a Sir Jim Ratcliffe birtokolta Ineos vállalatcsoport, amely fő profilja, a petrolkémiai üzletág mellett a globális sportüzletben is jelen van.

Az angol klubért versengett Jasszim bin Hamad al-Thani katari nagybefektető is, aki százszázalékos részesedést vásárolt volna, de számos tárgyalási forduló után októberben kiszállt a licitből.

A The Sunday Times című konzervatív vasárnapi brit lap által a Nagy-Britanniában élő ezer leggazdagabb mágnásról évente összeállított vagyonlista - Rich List - idei kiadása alapján Sir Jim Ratcliffe a második leggazdagabb brit. A Rich List 2023 összeállítóinak számításai szerint Sir Jim vagyona a rangsor készítésének idején 29,7 milliárd font (több mint 13 ezer milliárd forint) volt.

Címlapról ajánljuk
Kövér László Orbán Balázsról, a Tisza Pártról és a jegybankelnök megválasztásáról

Kövér László Orbán Balázsról, a Tisza Pártról és a jegybankelnök megválasztásáról

Aki államtitkári pozíciót tölt be, az ne kezdjen el értelmiségi módon viselkedni és okoskodni, mert hibát követ el, vagy ha nem is követ el hibát, de megkeresik benne azt a lehetőséget, hogy ellene fordítsák azt, amit mondott – mondta Kövér László, az Országgyűlés és a Fidesz országos választmányának elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Beszélt a költségvetés elfogadásának várható időpontjáról, a leendő jegybank elnök személyéről, az amerikai elnökválasztásról és az Európai Unió és Magyarország jövőbeni kapcsolatáról is.

"Libanon az ország történetének egyik legveszélyesebb szakaszába ért"

Heves összecsapások folynak az izraeli hadsereg egyik hadosztálya és a Hezbollah között Dél-Libanonban. Megszólalt az országába való izraeli behatolásról Nadzsib Mikati kormányfő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×