eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál

Azt már tudjuk, kikkel nem kerülhet össze a magyar válogatott az Eb-n – a többi este kiderül

Szombat este hat órától kiderül, mely csapatokkal játszik a magyar labdarúgó-válogatott a 2024-es Európa-bajnokság csoportszakaszában. Szerencsés esetben a három ellenfélből egy „homályban” marad: ez azt jelentené, hogy a 4. kalapból egy pótselejtezőst kap Marco Rossi legénysége.

A 24-es döntő csoportbeosztása este hat órakor kezdődik a legészakibb Eb-színhely, Hamburg különleges építésű zenei palotájában, az Elbphilharmonie nevű épületben, a hamburgiak szerint az „Elphiben”. A mezőnyből huszonegy csapat már ismert, további három pedig majd a tavaszi pótselejtezőkről jut ki a tornára.

Egy csapatot nem sorsolnak a résztvevők közül: a házigazda német válogatott biztosan az A-csoportba kerül, az első kalapból. A kalapbeosztás alapja az Európa-bajnoki selejtezők eredménysora. A magyar válogatott csoportgyőztes lett, éppen lemaradt az első kalapról (a legmagasabban jegyzett a második kalapban), de annak nincs jelentősége, hogy a kalapokon belül eredetileg milyen sorrendben voltak a csapatok.

Az ilyen szisztémájú sorsolásoknál megszokhattuk már, hogy az azonos kalapba kerülők egymással nem játszhatnak, tehát a magyar válogatott biztosan nem kapja meg ellenfélül a török, a román, a dán, az albán vagy az osztrák válogatottat.

Kap ellenben egyet az első kalapból, Németország, Portugália, Franciaország, Spanyolország, Belgium és Anglia tartozik oda. Érdekes, hogy a lehetséges ellenfelek felével azonos csoportban szerepelt 2021-ben is, sőt, a portugálokkal már 2016-ban is.

A hatból néggyel is játszott Marco Rossi kapitányi korszakában, s a legutóbbi alkalommal csak a portugáloktól kapott ki.

A harmadik kalap semmivel sem tűnik gyengébbnek, mint a második, de van erőkülönbség az első három és a második három között: Hollandia, Skócia, Horvátország, Szlovénia, Szlovákia, Csehország. Még inkább igaz ez a negyedik kalapra, ahol a playoffból felkerülő három csapat mellett Olaszország, Szerbia és Svájc szerepel.

Az Európa-bajnokságot tíz városban rendezik, Hamburg a legészakibb, München a legdélibb. Az egykori NDK területére csak egy rendező város esik, Lipcse. (A berlini Olimpiai Stadion a főváros nyugati részén van.) A további hat: Düsseldorf, Gelsenkirchen, Dortmund, Köln (e négy város között kevesebb, mint száz kilométer a távolság), valamint Frankfurt és Stuttgart.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Kritikus nap a mai az orosz-ukrán háborúban, Zelenszkij komoly kérést küldött a nagyhatalmaknak

Kritikus nap a mai az orosz-ukrán háborúban, Zelenszkij komoly kérést küldött a nagyhatalmaknak

Megkezdődött az előrehozott francia nemzetgyűlési választás első fordulója vasárnap, amely az orosz-ukrán háború nyugati támogatása szempontjából is kritikus fontosságú a francia szélsőjobb várható győzelme tükrében. Közben szombaton napközben hét halálos áldozattal járó orosz rakétatámadások érték az ukrajnai zaporizzsjai térségben Vilnianszk városát, többek között a főteret is, amely láttán Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ismét azt szorgalmazta, hogy a nagyhatalmak küldjenek hatékony légvédelmi rendszereket és hosszú hatótávolságú rakétákat. Vasárnap reggel az orosz védelmi minisztérium arról számolt be, hogy 36 ukrán drónt fogott el az éjjel. Vasárnapi hírfolyamunk a konfliktusról alább olvasható.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×