eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya sajtótájékoztatót tart a másnapi Luxemburg - Magyarország barátságos mérkőzés előtt a Luxembourg Stadionban 2022. november 16-án.
Nyitókép: Kovács Tamás

"Csupa olasz" csoportba is kerülhet a magyar válogatott, de nyitómeccset is játszhat

Szombat este rendezik Hamburgban a jövő nyári németországi labdarúgó Európa-bajnokság csoportjainak sorsolását, amelyen akár a házigazdákat és a nyitómérkőzésen való szereplést, valamint a címvédő olasz válogatottat is megkaphatják ellenfélnek a magyarok.

Marco Rossi szövetségi kapitány tanítványai a selejtezőben a G csoportot veretlenül megnyerve, egyenes ágon jutottak ki a kontinensviadalra, ennek nyomán a második kalapba kaptak besorolást, ott pedig az európai szövetség (UEFA) által meghatározott értékelés alapján a legerősebb alakulatnak számítanak. Ennek ugyanakkor különösebb jelentősége nincs, a sorsoláson ugyanis kalaponként húzzák majd ki a válogatottakat.

A házigazda német csapat az egyetlen, amelyet nem sorsolnak ki, a Nationalelf ugyanis automatikusan az A csoportban kap majd helyet.

Ha a magyarok az A jelű négyesbe kerülnek, akkor az is előfordulhat, hogy ők játsszák majd a müncheni nyitómérkőzést a házigazdákkal június 14-én.

A sorsolás menete szerint először az 1. kalapban szereplő együtteseket húzzák ki, közülük az első a B csoportba, a következő a C-be, majd a D-be, az E-be, valamint az F-be kerül. A folytatásban ugyanezen metódus alapján a 2., aztán a 3., végül a 4. kalap következik, utóbbiban három csapat kiléte még nem ismert, ezek a márciusi pótselejtezőn vívhatják ki az Eb-részvételt.

Olaszos csoport?

Érdekesség, hogy a már kijutott válogatottak közül - a magyarral együtt - ötöt is olasz szövetségi kapitány irányít:

  • Luciano Spalletti az olaszokat,
  • Domenico Tedesco a belgákat,
  • Vincenzo Montella a törököket,
  • Francesco Calzona pedig a szlovákokat juttatta ki a kontinenstornára.

A kalapok beosztása miatt az is előfordulhat, hogy a magyar válogatott a belgákkal, a szlovákokkal és a címvédő olaszokkal kerül azonos négyesbe, így mind a négy együttest olasz szakvezető irányítaná az Eb-n.

A 12 mérkőzés óta veretlen magyar válogatott idén 1976 után zárt ismét veretlenül egy naptári évet, és az 1986-os világbajnokság óta először jutott ki egyenes ágon nagy tornára.

A sorsolást - melyen az is eldől, hogy melyik csapat mikor és hol játssza majd az Eb-n a csoportmeccseit - az Elbai Filharmónia épületében rendezik és az M4 Sport élőben közvetíti szombaton 18 órától.

A kalapok beosztása:

1. kalap:

Németország (házigazda), Portugália, Franciaország, Spanyolország, Belgium, Anglia

2. kalap:

MAGYARORSZÁG, Dánia, Albánia, Törökország, Románia, Ausztria

3. kalap:

Skócia, Szlovénia, Szlovákia, Csehország, Hollandia, Horvátország

4. kalap:

Szerbia, Olaszország (címvédő), Svájc, a 3 pótselejtezőről kijutó válogatott

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×