eur:
393.02
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Jose Maria Chema Rodriguez Vaquero szövetségi kapitány (j) Mikler Roland (b) és Székely Márton kapusokkal beszélget a magyar férfi kézilabda-válogatott edzésén egy nappal az olimpiai kvalifikációs világbajnokság negyeddöntője előtt a stockholmi Tele2 Arénában 2023. január 24-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Kapuslegendája nélkül megy az Eb-re a magyar férfi kézilabda-válogatott

Chema Rodriguez, a magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya pénteken kijelölte keretét a januári, németországi Európa-bajnokságra, amelyen Mikler Roland nem szerepel.

A magyar szövetség közleménye szerint a csapat javarészt a Magyarországon szereplőkkel kezdi meg a közös munkát december 12-én Telkiben, majd karácsony után csatlakozhat a kerethez a külföldön játszók többsége.

A válogatott január 5-én 18.15-től Tatabányán Csehország ellen játszik felkészülési mérkőzést, január 12-én, Münchenben pedig Montenegró ellen kezdi meg Európa-bajnoki szereplését.

Az Eb-re 20 játékos nevezhető, akik közül mérkőzésenként 16 szerepelhet. A 20 fős és a korábban leadott 35 fős keret között 2-2 játékos cseréje lehetséges az Európa-bajnokság csoportkörében, a középdöntőben és a döntő hétvégén.

"Természetesen most sem volt egyszerű a keret kijelölése, több poszton is számos jó teljesítményt láttam és látok a bajnoki és európai kupamérkőzéseken, vagy éppen a lengyelek elleni meccseken, de persze a végleges keret kialakításában a Telki edzőtáborban nyújtott teljesítmény is támaszt ad majd. Mikler Roland sajnos nem tud szerepelni az Európa-bajnokságon" - mondta el a csapathirdetés kapcsán Chema Rodriguez. "Egyeztettünk Rolival, jelezte, hogy az egészségi állapota az Európa-bajnoki szereplést nem teszi lehetővé, hiszen a torna olyan sorozatterhelést jelent, ami

nagy kockázattal járna számára a szezon további részére, könnyen lehet, hogy ki kellene hagynia az olimpiai selejtezőt,

ha januárban Németországban ott van a meccseken. Így mérlegelnünk, súlyoznunk kellett. Az Európa-bajnokság azonban jó lehetőség a többi kapus számára, nagyon számítok rájuk, mint ahogyan a többi kerettagra is, és várom, hogy megkezdjük a felkészülést."

Mikler Roland kiemelte, hogy 2004 óta szerepel a nemzeti csapatban, 14 világverseny és 239 mérkőzés tapasztalatával mondhatja, hogy a válogatottság számára mindig is kiemelten fontos volt.

"Most azonban olyan állapotban vagyok, hogy döntést kellett hoznom, hiszen az Európa-bajnokság sorozatterhelése veszélybe sodorhatná számomra az idény hátralévő szakaszát, benne az olimpiai selejtezővel és remélhetőleg az olimpiával. 2012-ben ott lehettem Londonban, pontosan tudom, hogy mennyit jelent egy sportoló pályafutásában az olimpián való részvétel, és a hazám képviselete, éppen ezért szeretnék újra ott lenni, és eljutni Párizsba! Nem volt könnyű ezt a döntést meghozni, de Chema Rodriguezzel teljesen azonos módon gondolkoztunk az ügyben, így kihagyom az Európa-bajnokságot. A bő keretben szerepel a nevem, de a hangsúly most azokon van, akik ott tudnak lenni majd a tornán, számos kapustársam is ott van a névsorban, és biztos vagyok benne, hogy jól védenek majd Németországban, minden erőmmel drukkolni fogok a csapatnak!"

Az Európa-bajnokságot követően az együttes március 14-17-én vb-8. helyének köszönhetően olimpiai selejtezőt játszhat. A kvalifikációs tornák helyszíne és csoportbeosztása az Eb-t követően válik ismertté a Nemzetközi Kézilabda Szövetség döntése alapján, de a Magyar Kézilabda Szövetség is beadja pályázatát a selejtező megrendezésére, amennyiben a válogatott nem harcolja ki az ötkarikás részvételt a kontinensviadalon, melyről egy csapat kerül ki az olimpiára.

Az Európa-bajnoki keret tagjai:

kapusok: Andó Arián (Balatonfüredi KSE), Bartucz László (MOL Tatabánya KC), Nagy Martin (OTP Bank-Pick Szeged), Palasics Kristóf (Logrono La Rioja, spanyol)

jobbszélsők: Rodriguez Alavarez Pedro (MOL Tatabánya KC), Krakovszki Zsolt (HSA-NEKA), Imre Bence (FTC-Green Collect)

jobbátlövők: Ancsin Gábor (MOL Tatabánya KC), Ónodi-Jánoskúti Máté (FTC-Green Collect), Máthé Dominik (PSG Handball, francia), Ilic Zoran (Hamburg, német)

irányítók: Lékai Máté (FTC-Green Collect), Juhász Ádám (MOL Tatabánya KC), Hanusz Egon (TvB Stuttgart, német), Fazekas Gergő (Orlen Wisla Plock, lengyel)

beállók: Bánhidi Bence (OTP Bank-Pick Szeged), Rosta Miklós (CS Dinamo Bucuresti, román), Szöllősi Szabolcs (Dabas KC), Sipos Adrián (MT Melsungen, német)

balátlövők: Bodó Richárd (OTP Bank-Pick Szeged), Ligetvári Patrik (Telekom Veszprém), Szita Zoltán (OTP Bank-Pick Szeged)

balszélsők: Bóka Bendegúz (Balatonfüredi KSE), Krakovszki Bence (MOL Tatabánya KC), Molnár Robin (HSA-NEKA)

A bő keret további tagjai:

kapusok: Mikler Roland (OTP Bank-Pick Szeged), Székely Márton (MOL Tatabánya KC)

jobbszélsők: Hornyák Péter (Balatonfüredi KSE), Bujdosó Bendegúz (FTC-Green Collect)

irányító: Lukács Péter (Elverum, norvég)

beállók: Szűcs Bence (Balatonfüredi KSE), Topic Petar (MOL Tatabánya KC)

balátlövők: Győri Mátyás (MOL Tatabánya KC), Nagy Bence (FTC-Green Collect)

balszélső: Kovacsics Péter (FTC-Green Collect)

Felkészülési mérkőzés:

január 5., 18.15, Tatabánya: Magyarország-Csehország

A férfi Európa-bajnokság (2024. január 10-28., Németország) csoportbeosztása:

A csoport (Düsseldorf (nyitóforduló), Berlin): Franciaország, Németország, Észak-Macedónia, Svájc

B csoport (Mannheim): Spanyolország, Ausztria, Horvátország, Románia

C csoport (München): Izland, Magyarország, Szerbia, Montenegró

D csoport (Berlin): Norvégia, Szlovénia, Lengyelország, Feröer-szigetek

E csoport (Mannheim): Svédország, Hollandia, Bosznia-Hercegovina, Grúzia

F csoport (München): Dánia, Portugália, Csehország, Görögország

A magyar válogatott csoportmérkőzései:

január 12., péntek, 20.30: Magyarország-Montenegró

január 14., vasárnap, 20.30: Magyarország-Szerbia

január 16., kedd, 20.30: Magyarország-Izland

A csoportok első két-két helyezettje jut tovább a kontinensviadal középdöntőjébe.

A középdöntők helyszínei: Köln (A-B-C-ág), Hamburg (D-E-F-ág)

elődöntők, helyosztók, döntő: Köln

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×