eur:
392.89
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Facebook/Johanna Nordblad

Tragédia tragédia hátán – nincs ennél veszélyesebb jeges sport

Egy orosz ügyvédnő korábban gyermekei szeme láttára jég alatti merüléssel szerette volna megünnepelni az ortodox vízkeresztet, sokkoló dráma lett a vége a vakmerő próbálkozásnak.

Suhajda Szilárd tragédiáját követően ismét számos kritika és bírálat látott napvilágot azzal kapcsolatban, hogy mi értelme van a magashegyi expedícióknak és sokan megkérdőjelezték, hogy egyáltalán sportként lehet-e számon tartani az ilyen extrém vállalkozásokat, akciókat. Nos, hasonló veszélyeket rejt magában a jég alatti úszás vagy merülés is, amit nem kevesen ugyancsak sporttevékenységként űznek, a legbevállalósabbak pedig – igaz, az életüket kockáztatva – bekerülhetnek a Guinness Rekordok Könyvébe.

A jég alatti szabadmerülésben az a cél, hogy a jéghideg vízben, két lék között kizárólag fürdőruhában annyit ússzon az ember a víz alatt, amennyit csak tud, de nem használhat uszonyokat sem. A jég alatti szabadmerülés jelenlegi világrekordját a finn Johanna Nordblad tartja, aki 2021 márciusában

a 2 Celsius-fokos vízben 2 perc és 42 másodperc alatt 103 métert úszott a 60 centiméter vastag jég alatt.

Nem sokkal korábban az orosz Jekatyerina Nyekraszova 102,7 métert úszott a jég alatt.

A férfiak között David Vencl cseh szabadmerülő bajnok 2021 februárjában a Teplice melletti Vapenka-tóban egy visszatartott lélegzetvétellel, védőöltözet nélkül 80,9 métert úszott a 30 centiméter vastagságú jégréteg alatt.

A National Geographic korábban forgatott Johanna Nordbladról egy rövidfilmet. Akkor így fogalmazott a nem mindennapi kísérleteiről: „nincs helye a félelemnek, nincs helye a pániknak. Nem hibázhatsz. A jég alatt teljes kontrollra van szükséged”.

A jég alá való merülés elég népszerű a magyar búvárok körében is, sokak szerint megvan a maga varázsa. Ugyanakkor csak megfelelő képesítéssel, biztosítással, felszereléssel és a szabályok betartásával végezhető, ellenkező esetben életveszélyes, bármikor tragédia lehet belőle. Ez történt két és fél évvel ezelőtt is, amikor életét vesztette az apci Széleskő-bányatóban egy magyar búvár. A 33 éves férfi jégbe fúrt léken keresztül ereszkedett a vízbe, de feljönni már nem tudott.

A szabadtüdős búvár az összes szabályt felrúgva teljesen egyedül merült, maga vágta a léket és biztosítás nélkül hajtotta végre kísérletét. A tavon korcsolyázók figyeltek fel arra, hogy már 20 perce nem jött fel a vízből, és akkor értesítették a hatóságokat. A kiérkező búvárok viszonylag hamar megtalálták a lék közelében az akkor már legalább egy órája a jeges víz alatt lévő testet, de az újraélesztésre már nem volt esély.

2022 áprilisában pedig a jósvafői Kossuth-barlangban tűnt el és halt meg egy barlangi búvár, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Búvárszolgálatának tagja, akit a szabadidejében végrehajtott feltáró merülés alatt ért végzetes baleset.

A két példa is mutatja, hogy

a búvárokkal is történhet tragédia a jég alatt, a felszerelés nélküli úszás viszont még veszélyesebb.

A következő videón az látható, hogy egy férfi a derekára kötött kötéllel akar eljutni az egyik kifúrt léktől a másikig, de nagy nehézségei támadtak a tájékozódásban, nem találta a másik léket és a felvezető utat, így visszafordult. A segítői bepánikoltak és nagyon aggódtak érte. Jól látható a felvételen, hogy mutogatva, a jégtakarót ütve, azon ugrálva próbálnak neki jelezni, merre ússzon, illetve megkísérelték feltörni a jeget, de nem jártak sikerrel. Szerencsére a kötél segített, így a férfi vissza tudta húzni magát oda, ahonnan elindult.

Nagy tragédia történt 2022 elején Szentpéterváron, amikor egy 40 éves ügyvédnő jég alatti merüléssel szerette volna megünnepelni az ortodox vízkeresztet. A kétgyermekes anya felszerelés nélkül sötétben és hóesésben ugrott bele az Oredezh folyóba a Szentpétervártól délre fekvő Vyra falu közelében. Ez nagy felelőtlenség volt a részéről, hiszen a már említett rekordkísérleteknél is használtak segédkötelet azok a sportemberek, akik hosszú időn át készültek ezekre az extrém úszásokra, merülésekre. A nő keresztet vetett, majd az orrát befogva álló helyzetben ugrott a jeges vízbe, amibe úgy csapódott bele, hogy gyakorlatilag a tarkójára érkezve tűnt el, ugyanis egy órási áramlat azonnal magával sodorta a jég alatt.

A felvételen jól hallható, hogy közben sikoltoznak a gyermekei. Egy férfi jóval óvatosabban és oldalról ugrott utána. Őt nem vitte el az áramlat, rögtön feljött a felszínre, majd az látszik a videó végén, hogy ismét lebukik a víz alá.

Később értesítették a hatóságokat és búvárok kezdték el keresni a nőt, de nem jártak sikerrel. Az ügyvédnő belefulladt a folyóba, a holttesttét pedig hosszan tartó kutatás után sem találták meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×