eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Budapest, 2023. november 7.Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium (HM) sportért felelős államtitkára (j) és Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke a párizsi olimpiára és paralimpiára való felkészülésről tartott budapesti sajtótájékoztatón 2023. november 7-én. A HM sportért felelős államtitkársága jövőre megközelítőleg 20 milliárd forinttal segíti a versenyekre készülő sportolókat, szövetségeket.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Minden újabb olimpiai kvótát 5 millió forinttal jutalmaz a sportállamtitkárság

Jövőre csaknem 20 milliárd forinttal segítik a párizsi olimpiára és paralimpiára készülő sportolókat, szervezeteket. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár jelezte: új elem is szerepel a támogatás rendszerében, ami reményeik szerint ösztönzőleg hat majd.

Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára arról adott tájékoztatást, hogy a 20 milliárd forintos összeg a 2024-es év elején, három támogatási körön keresztül jut el az érintettekhez. A politikus bízik benne, hogy az olimpián és a paralimpián is nagy létszámú küldöttség képviseli majd a hazánkat. Mint fogalmazott, a nehéz gazdasági helyzet és a költségvetési korlátok ellenére a sportállamtitkárság elkötelezett abban, hogy minden lehetséges támogatást megadjon a sportolóknak a felkészülési időszakra vonatkozóan. A kormány 2023-ban 14,5 milliárd forintot biztosít sporttámogatásra, ez az összeg az említett okok miatt jövőre kevesebb lesz:

13,2 milliárd forintot kap majd a magyar sport az állami költségvetésből.

Az államtitkár úgy gondolja, sok magyar embert tenne boldoggá, ha sportolóink sikeresen szerepelnének Párizsban, ennek érdekében megkeresték a Magyar Olimpiai Bizottságot és a Magyar Paralimpiai Bizottságot, hogy megtudják, az éves működési, szakmai támogatáson túl milyen egyéb hozzájárulásra van még szükségük az ötkarikás játékokra való felkészülés időszakában. A sportállamtitkárság felmérte a megfogalmazott igényeket és finanszírozni fogja a kiutazást, a biztosítást, a sportruházatot és az egészségügyi ellátást is a részvétellel, valamint a Párizsban való tartózkodással együtt járó más költségek mellett.

A rendes éves, működési költségén felül a MOB 1,289 milliárd forintos, míg az MPB 300 millió forintos központi támogatásban részesül.

Ami újdonság, hogy kialakítottak egy úgynevezett ösztönző rendszert, ami azonban nem érinti a két köztestületet, hanem a Nemzeti Versenysport-fejlesztési Programba bekerülő 46 olimpiai sportág számára jelent plusz forrást. Eddig 58 sportoló szerzett indulási jogot hazánknak a párizsi játékokra. Schmidt Ádám jelezte: nem elégedetlenek ezzel a kvótaszámmal és az eddig elvégzett munkával, de arra szeretnék ösztönözni a szövetségek vezetőit és a szakembereket, hogy tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy minél nagyobb számú küldöttség utazhasson jövő nyáron a francia fővárosba.

„Ezért minden megszerzett olimpiai kvótát 5 millió forinttal jutalmaz a sportállamtitkárság a szövetségek részére”

– közölte.

A politikus elmondta: a Nemzeti Versenysport-fejlesztési Programra fordított idei keretösszeg 15,919 milliárd forint. A jövő év az olimpiáról szól, így szerinte minden nehezítő körülmény ellenére az a sportállamtitkárság feladata, hogy valamennyi sportág megkapja az indikátorrendszer alapján megállapított legmagasabb támogatási összeget. Hozzátette: ezzel tudják biztosítani a következő hónapokban a nyugodt, zökkenőmentes felkészülést sportolóknak, edzőknek egyaránt. Emiatt az a döntés született, hogy 2024-re 500 millió forinttal nő az említett program keretösszege. Ezt a pénzt az egyes sportszövetségek között osztják szét az alapján, hogy 2023-ban ki hogyan teljesített és ezen felül érkezik még a minden egyes kvótáért járó 5 millió forint. Összességében így

2023-hoz képest jövőre akár másfél milliárddal is nőhet a támogatási összeg.

A sportállamtitkár közölte: már ezen a héten értesítik a szövetségeket arról, hogy mekkora támogatásra számíthatnak. Az ezzel kapcsolatos szerződéseket még idén megkötnék. „Minden erőnkkel azon leszünk, hogy a támogatási összegek legkésőbb január végére megérkezzenek” – mondta.

Schmidt Ádám szerint ha a megállapodások megszületnek az év végéig, akkor a szövetségek vezetői már idén értesülhetnek arról, hogy milyen jogcímen, milyen támogatásra lesznek jogosultak, ezzel pedig „sokkal magabiztosabban és sokkal nyugodtabban tudják megtervezni a 2024-es évet”.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Keményen felléptek Bécsben Orbán Viktorék az Európai Unió új vezetői ellen
Patrióták

Keményen felléptek Bécsben Orbán Viktorék az Európai Unió új vezetői ellen

Patrióta kiáltványt fogadott el az európai jövőért Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke vasárnap délelőtt Bécsben Herbert Kickl-lel, az Osztrák Szabadságpárt elnökével valamint Andrej Babis korábbi cseh kormányfővel, az ANO párt elnökével közösen vasárnap délelőtt - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×