eur:
395.58
usd:
368.65
bux:
71911.72
2024. július 2. kedd Ottó
A győztes magyar válogatott tagjai ünnepelnek, középen Török Ágnes a női kosárlabda Európa-bajnokság csoportkörének harmadik fordulójában, a Magyarország - Szerbia mérkőzés után a ljubljanai Stozice Arenában 2023. június 18-án. A magyar csapat 81-75-re nyert a címvédő Szerbia ellen, ezzel megnyerte csoportját, és közvetlenül bejutott a negyeddöntőbe.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Egyedi esély, hogy a női kosárlabdázók ott legyenek a párizsi olimpián

Sopron ad otthont 2024. február 8. és 11. között a párizsi olimpia egyik női kosárlabda selejtezőtornájának, amelyen a magyar válogatott is érdekelt lesz. A nemzetközi szövetség, vagyis a FIBA szombaton hirdette ki a kvalifikációs tornák négy házigazdáját. Székely Norbert szövetségi kapitány az InfoRádióban azt mondta, hogy ez egy hatalmas sportdiplomácia siker, amely hozzásegítheti a magyar együttest ahhoz, hogy 1980 után másodszor kijusson az ötkarikás játékokra.

Tíz nap alatt kell lejátszani februárban három mérkőzést a párizsi olimpiáért, és nem mindegy, hogy Kanába vagy Rióba kellene elutazni. "Itt csak Sopronig kell eljussunk, megspóroljuk az akklimatizációt és a másfél napos odautat is. A hazai közönségről már nem is beszélve" – vázolta a helyzetet Székely Norbert.

A női kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya szerint mindez nagy esélyt ad arra, hogy a csapat ott legyen az olimpián. Elvben a négy csapatból hárman juthatnak tovább, de a házigazda franciák és a címvédő Egyesült Államok is bekerülhet az adott csoportba. Az "első kalapban" pedig ott van még Kína és Belgium, tehát sanszos, hogy akár az amerikaiakat vagy a franciákat kapja a magyar válogatott.

"Nekünk függetlenedni kell ettől a ténytől, meg kell várni a sorsolást és a pontos lebonyolítást, majd annak alapján kell dönteni arról, hogy milyen prioritást élvez egyik vagy másik mérkőzés" – mondta a magyar kapitány.

A nagy kérdés az, hogy a potenciális ellenfelek közül vannak-e legyőzhető csapatok. Székely Norbert szerint van ilyen, de nem sok. "Az első kalapban bombaerős csapatok vannak, a másodikban szintén elképesztően erős csapatok vannak, nem nagyon verhetők számunkra, valószínűleg

a harmadik kalapból kaphatunk egy olyan csapatot, amelyikkel egy nagyon jó, ki-ki meccset lehet játszani,

de ezzel már nagyon előre szaladtunk, látni kell a sorsolást" – intett óvatosságra a szakvezető.

A magyar női válogatott utoljára 1980-ban, Moszkvában volt olimpián. Most, hogy az Európa-bajnokságon legyőzték Csehországot és ezzel bejutottak a legjobb nyolc köze, amely után lehetőség van olimpiai selejtezőt játszani, Székely Norbert folyamatosan Párizsra gondol.

"Egyre jobban szeretnénk ezt a lécet megugrani"

– bizakodott a kapitány, de arra intett, hogy "nem mi vagyunk ennek a tornának az esélyesei, sőt, nem vagyunk benne a világ 12 legjobb csapatában sem, de egy meccsen minden megtörténhet".

A négy csoportban 16 csapat harcol a 12 helyért, így a négyes csoportban egy válogatottat kell megelőzni a soproni torna során.

Székely Norberttel készült teljes interjút pénteken este, nem sokkal fél nyolc után az InfoRádió Ötkarika című műsorában hallhatják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×