eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Femke Bol, Cathelijn Peeters, Lieke Klaver és Eveline Saalberg, a győztes holland váltó tagjai (b-j) a női 4x400 méteres váltófutás eredményhirdetésén a budapesti atlétikai világbajnokságon a Nemzeti Atlétikai Központban 2023. augusztus 27-én.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Holland őrülettel búcsúzott a budapesti világbajnokság - videó

A vegyes váltóval ellentétben a női 4x400 méteres váltó záróembereként egészen parádés futást bemutatva Femke Bol első helyen ért célba, ezzel Hollandia győzött a budapesti atlétikai világbajnokság zárószámában vasárnap késő este.

A női négykörös staféta fináléja kiélezett versenyt ígért, miután a favorit amerikaiak szombaton az előfutamban rosszul váltottak és kizárták őket. Az aranyra több csapatnak is reális esélye mutatkozott és sokáig úgy tűnt, ezzel az eséllyel a jamaicaiak élnek. Az utolsó váltásnál ugyanis egyértelmű előnnyel vágott neki záróemberük, Stacy Ann Williams a maga 400 méterének.

Mögötte a brit Nicole Yeargin és Bol indult, de sokáig úgy tűnt, nem tudják megfogni karibi riválisukat. Williams azonban elmérte az erejét, és a célegyenesben látványosan elfáradt, nagyon besavasodott, Bol viszont szinte szárnyalt, előbb Yeargint előzte meg, majd a cél előtt másfél lépéssel Williamset is, és hatalmas kiáltással ugrott társai nyakába a célban.

A férfiaknál az amerikaiak ott voltak a rajtnál és gyakorlatilag az első pillanattól uralták a futamot. Már a kezdőemberük, az egyéniben bronzérmes Quincy Hall hatalmas előnyt szerzett a riválisokkal szemben, onnan pedig társai már nem hibáztak és összességében könnyedén nyerték meg a számot.

A váltók előtt a női 3000 akadály döntőjét rendezték meg, melyben nem sokáig volt visszafogott a tempó, a világcsúcstartó, 2019-es dohai vb-győztes Beatrice Chepkoech gyorsan az élre állt és olyan tempóban futott, melyet a mezőny nagyobb része nem bírt el. A kenyaiak klasszisa láthatóan erőből próbálta megnyerni karrierje második vb-címét és taktikája működni látszott. Riválisai sorra szakadtak le, az utolsó körökben már csak a bahreini Winfred Mutile Yavi tartott vele, ő viszont az utolsó előtti kör végén elment Chepkoech mellett és szemre könnyedén lehagyta, így végül komoly fölénnyel ért célba elsőként. A világcsúcstartónak az ezüstérem jutott, míg a bronzérem honfitársáé, Faith Cherotiché lett.

Férfi gerelyhajításban a már a selejtezőben is parádézó, olimpiai címvédő indiai Neeraj Chopra másodikra 88,17 méterig repítette a szert, amivel élre állt és a verseny végéig ott is maradt. A pakisztáni Arshad Nadeem ugyan a harmadik sorozatban közel került hozzá, 87,82 métert dobott, de ezen már nem tudott javítani, így meg kellett elégednie az ezüstéremmel. A bronzot pedig a csehek klasszisa, Jakub Vadlejch szerezte meg 86,67-tel.

A női magasugrás izgalmas versenyt hozott. A vízválasztó az 1,97 méteres magasság volt, melyen csupán négyen jutottak át, ráadásul a címvédő ausztrál Eleanor Patterson csupán harmadikra, így hátrányba került elsőszámú riválisával, a legutóbbi két vb-n és a tokiói olimpián is második ukrán Jaroszlava Mahucsihhal szemben. A következő, 1,99-es magasságot mindketten elsőre átugrották, míg a szintén ausztrál olimpiai ezüstérmes Nicola Olyslagers másodikra.

Az aranyérem sorsa 2,01-en dőlt el, melyet Mahucsih másodikra teljesített, az ausztrálok viszont nem tudták átugrani. A mindössze 21 éves ukrán aztán már bajnokként háromszor ráugrott a 2,07 méterre, de végül 2,01-gyel szerezte meg karrierje első szabadtéri vb-címét.

A világbajnokság zárásaként a magyar csapat, illetve több más nemzet atlétái, illetve az önkéntesek és segítők tömege lepte el a küzdőteret, a magyar szervezők előttük adták át a "stafétát" a 2025-ös rendező városnak, Tokiónak.

Németh Balázs, a világbajnokságot szervező Budapest 2023 Nzrt. vezérigazgatója köszönetet mondott mindenki munkájáért, aki segítette a vb sikeres lebonyolítását.

"Fantasztikus volt, ez a vége egy tündérmesének, Tokió következik 2025-ben" - fogalmazott, majd Sebastian Coe, a nemzetközi szövetség (WA) elnöke méltatta a most zárult világbajnokság színvonalát, hangulatát, szervezését.

"Ez egy különleges év számunkra, hiszen ez a negyvenedik évfordulója az első atlétikai világbajnokságnak, és erre kerestünk egy lenyűgöző házigazdát, amelyet megtaláltunk Budapestben" - hangsúlyozta.

Ezt követően a vb zászlaját Molnár Attila, Krizsán Xénia, Kozák Luca és Halász Bence adta át Németh Balázsnak, akitől Coe kapta meg, majd a japán főváros képviselői vették át és lengették meg a lobogót.

Címlapról ajánljuk
Vámos Petra: Félelem nélkül, bátran és vagányan játszunk

Vámos Petra: Félelem nélkül, bátran és vagányan játszunk

A női kézilabda-válogatott már Telkiben gyakorol a párizsi ötkarikás játékokra. Vámos Petra szerint lesz még bőven izomláz, küzdelmek és sok izzadtságcsepp, de mindent megér, hogy az olimpiára készülhetnek. A 23 éves irányító úgy látja, sokat fejlődött a csapat fél év alatt, és majd a korai meccsekhez való alkalmazkodás sem lehet akadály.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×