eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Szurkolói bejárat a Nemzeti Atlétikai Központnál 2023. augusztus 18-án, egy nappal a budapesti atlétikai világbajnokság kezdete előtt. Magyarország történetének legnagyobb sporteseményét augusztus 19. és 27. között rendezik.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Fürjes Balázs: talán még Hollywoodban sem írnak ilyen forgatókönyvet

Az összefogás világsikerének nevezte a vasárnap zárult budapesti atlétikai világbajnokságot Fürjes Balázs, a vb szervezőbizottságának társelnöke.

A sportvezető az MTI-nek hétfőn reggel azt emelte ki, hogy a Magyarország történetének eddigi legnagyobb sporteseménye minden tekintetben világsiker lett, amit a számok is alátámasztanak.

„A vb-n 195 ország atlétái álltak rajthoz, ilyen egyetemes részvételt sportban csak a nyári olimpiai játékok érnek el, más sportág világbajnoksága erre nem képes” – hangsúlyozta, majd megemlítette, hogy több mint 2200 sportoló vett részt a versenyeken, az edzők és csapattagok száma jóval ötezer felett volt.

„A vb alatt 2500 magyar önkéntes segítette a szurkolók és a versenyzők kiszolgálását, a vb sikeres lebonyolítását. A világ minden kontinenséről, több mint 120 országból érkeztek szurkolók Budapestre” – összegzett.

Kiemelte, hogy az eladott jegyek száma meghaladta a 400 ezret, amire még a sportág nemzetközi szövetsége, a WA sem számított.

„A kilenc nap alatt az esti döntők átlagos nézőszáma meghaladta a 95 százalékos telítettséget, a döntők többségén teltház volt, az első napon pedig, a kalapácsvető Halász Bence selejtezőjén, már délelőttre is minden jegy elkelt, ez példa nélküli” – hangsúlyozta, és felhívta a figyelmet, hogy a televíziós közvetítéseket világszerte több mint 1 milliárdan követték érdemi időben.

Elmondta, a világbajnokságból Magyarország is profitált. Megjegyezte, hogy az összes Budapestre érkezett vendég, sportolók, csapattagok, hivatalos vendégek, szurkolók, újságírók, dolgozók összességében több mint félmillió vendégéjszakát töltöttek a budapesti szállodákban és több milliárd forintot költöttek el Magyarországon.

„A világbajnokság összekovácsolta az egész nemzetet, erősítette a magyarok önbecsülését, önbizalmát és összetartozását. A siker titka az összefogás és csapatmunka volt”

– fejtette ki Fürjes Balázs, aki úgy látja, a siker egész Magyarországé: mindenki hozzátette a magáét.

„Önkéntesek, szervezők, sportolók, edzők, adófizetők, szurkolók, képviselők, városvezetés, képviselők, államfő, kormány, kicsik és nagyok. Ahogy Novák Katalin köztársasági elnök mondta a vb megnyitóján, jó, hogy képesek vagyunk egységben, egyetértésben megcsinálni és megélni a vb-t” – mondta.

Fürjes Balázs örömtelinek nevezte, hogy végül azok a budapesti polgármesterek is, akik 2019-ben, megválasztásukat követően még se világbajnokságot, se a barnazóna zöldítését, se a nemzeti atlétikai központ nem szerettek volna, végül támogatták, és a vb során is megerősítették támogatásukat.

„Üzenetértéke van annak, hogy Karácsony Gergely a nyitó- és záróhétvégén is ott volt a stadionban”

– jegyezte meg Fürjes Balázs.

A társelnök kitért arra, hogy Budapest és a magyarok vendégszeretete és profizmusa lenyűgözte a világot.

„Az önkéntesek különösen lenyűgözték külföldi vendégeinket, akik áradoztak róluk. Ők 2500 diplomata voltak, Magyarország nagykövetei és extra teljesítményt nyújtottak, Magyarország legszebb arcát mutatták meg mindenkinek” – méltatta őket, hozzátéve, hogy Sebastian Coe-val, a WA elnökével közösen nevezik őket Nemzetközi Fair Play-díjra.

Kamuti Jenő, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke szerint jó esély van arra, hogy megkapják az elismerést – közölte.

Az önkéntesek mellett a magyar nézőket is méltatta, akik ismét megmutatták, hogy értik és szeretik a sportot. A szurkolók a hazai sportolókat óriási biztatásban részesítették, de nem csupán a magyar atlétákat buzdították, hanem valamennyi sportolót és az általuk teremtett hangulat sokat adott hozzá a sportolók teljesítményéhez és a vb sikeréhez.

„Megragadó volt a szurkolók és a sportolók, a magyar atléták egymásra találása.

Azt hiszem, ezt mindennél jobban kifejezték Molnár Attila már szállóigévé vált szavai. A Ferencváros sportolója a 400 méter előfutama után, melyen országos csúcsot futott azt mondta, "az utolsó száz méteren nem én futottam, hanem mi, magyarok” – mondta Fürjes Balázs, aki számára az egyik legemlékezetesebb pillanat az volt a vb-nek, ahogy a szurkolók túláradó szeretettel éltették a hazai sportolókat.

Fürjes Balázs elmondta, hogy a vb-nek hosszú távon is komoly haszna lesz Magyarország számára, lendületet ad a magyar atlétikának, inspirálja a gyerekeket, akik szerinte szeptembertől nagy számban kezdenek majd el atletizálni. Ezentúl a mindennapos mozgást, és ezáltal az egészséges életmódot is népszerűsítette a vb. A főváros számára is rendkívül hasznos volt, a városfejlesztés által ugyanis a rozsda helyét a zöld vette át és mostantól az emberek újra birtokba vehetik Ferencváros Duna-partját.

„A csapatmunka volt a világsiker kulcsa. Elismerés illeti a Magyar Atlétikai Szövetséget, valamint a szervezőbizottságot vezető Schmidt Ádám sportért felelős államtitkárt és a szervező céget irányító Németh Balázst. Ők lettek a hatéves maraton váltó befutó emberei, egy éve átvették a stafétát és sprintben végig tolták az utolsó évet. Vezetői teljesítményük nélkülözhetetlen volt ahhoz, hogy a vb világsiker lett.

Le a kalappal és köszönet mindenkinek, aki segített vagy szurkolt. Úgy tűnik, most tényleg sikerült a legszebb arcunkat mutatnunk egymásnak és a nagyvilágnak, és ha megtettük most, remélem, megtesszük majd máskor is”

– mondta.

Fürjes Balázs elmondta azt is, vasárnap este nagyszerű volt látni, hogy az első napon a váltóban hibázó Femke Bol nagyszerű futással első helyre vitte be a holland női 4x400 méteres váltót. „Azt hiszem ez szimbolikus volt és talán még Hollywoodban sem írnak ilyen forgatókönyvet. Szinte csak a sport képes ilyesmire, s azt bizonyítja, hogy érhetik kudarcok az embert, elbukhat, de tovább lehet menni és el lehet érni hatalmas sikert. Nagyon szép befejezése volt ez a világbajnokságnak” – fejtette ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×