eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Sigér Dávid ferencvárosi gólszerző a labdarúgó Konferencia-liga selejtezőjének második fordulójában játszott Ferencvárosi TC - Shamrock Rovers mérkőzésen a budapesti Groupama Arénában 2023. július 27-én.
Nyitókép: Szigetváry Zsolt

Túl hosszú ahhoz az idény, hogy a Ferencvárosnak izgulni kelljen

Pénteken kezdődik az OTP Bank Liga 2023–2024-es idénye, az első fordulóban öt találkozót rendeznek, mert a legutóbbi első és második helyezett, két kupaszereplő, a Ferencváros és a Kecskemét mérkőzését szeptemberre halasztották.

A Ferencváros nyerte meg az előző öt bajnokságot – ezzel beállította klubrekordját –, most pedig a hatodikért száll versenybe. A tavaszi (a korábbi hónapokhoz, évekhez képest kétségtelen) bukdácsolás, majd a KÍ elleni vereségi sokakban megfogalmazta a kérdést: megfogható-e a Fradi?

A realitás az, hogy nem. Olyan hosszú az idény, hogy abba bőven belefér formaingadozás, de összességében az a fajta erőfölény, amely a zöld-fehéreket jellemzi, előreláthatólag ledolgozhatatlan. Főleg azért, mert egyelőre (az átigazolások, az erősítések alapján) nem tűnik úgy, hogy bármelyik rivális is megerősödött volna.

A Ferencváros – ma már talán a klubnál sem vitatják – csalódott a tavasz elején megszerzett játékosok egy részében, ezért is volt az előző évekénél nagyobb a nyári mozgás. A Shamrock Rovers elleni csütörtöki kupamérkőzésen hét olyan futballista is szerepelt a Fradiban, aki tavasszal még nem volt a keret tagja. Köztük a Paksról megszerzett gólkirály, Varga Barnabás. Előtte ott lehet a példa: 2017-ben Davide Lanzafame gólkirályként érkezett a Fradiba, s az első ott töltött idényében (holtversenyben) megtartotta a helyét a trónon.

Mindazonáltal elképzelhető, hogy nem is ő lesz majd a legjobb igazolás: az FK Krasznodarból visszatért Cristian Ramírez máris nagy formában futballozik. Ami a többi új szerzeményt illeti, érkezett izraeli válogatott (Abu Fani) és tunéziai vb-szereplő (Ben Romdan) is. Eddig jó benyomást keltett a francia-szenegáli Ibrahim Cissé, aki eddig 180 percet játszott a nemzetközi kupákban, ha ő pályán volt nem kapott gólt a Ferencváros.

Előzetesen a legerősebb kihívó talán a tavaszi bronzérmes DVSC lehet, amely elsősorban a Honvédtól megszerzett Brendon Domingues érkezéséből profitálhat sokat.

Az előző idény ezüstérmese, a Kecskeméti TE elveszítette a korábban a klubnál kölcsönben lévő Horváth Krisztofert, Katona Bálintot és Varga Ádámot, az új szerzemények közül különösen Leoni és Pálinkás Gergő számíthat arra, hogy azonnal a kezdő csapatba kerül, mindketten játszottak a Riga FC ellen is. A KTE az előző három évben három osztályban szerepelt, tavasszal klubtörténeti sikereket ért el. Ez az idény sem lesz könnyű, nagy bravúr lenne a mezőny első harmadában zárni.

A negyedik kupainduló, a Magyar Kupa-győztes ZTE új szerzeményei közül kulcsemberként számolhat Senkó Zsomborral és Sajnbán Mátéval is.

A Paks elengedte a gólkirályt, de megszerezte a Budafoktól Beke Pétert, Diósgyőrből pedig Könyves Norbertet. Nagy erősítés lehet a Honvédtól érkező válogatott kerettag kapus, Szappanos Péter is.

A Puskás Akadémia kerete keveset változott, a spanyol származású, svájci játékos, Quentin Maceiras jelenti az erősítést. Alexandru Baluta, Kiss Tamás, Yoëll van Nieff, Spandler Csaba mind-mind távozott.

A legnagyobb veszteségeket a Fehérvár szenvedte el, nem csupán főtámogatóját, hanem néhány korábbi kulcsjátékosát is elengedte, illetve elveszítette. Nego, Stopira, Makarenko, Dárdai, Heister, Sabanof, Alef és Bumba sincsen már a keretben.

Az Újpesthez érkezett két azonnal bevethető magyar játékos, Tamás Krisztián és Kiss Tamás, valamint a román George Ganea és a nigériai Frenlin Sasere. Visszatért Kuusk, Burekovics és Ljujics is, kérdés, Nebojsa Vignjevics mennyire számol majd velük.

A Mezőkövesd megszerezte Kovácsik Ádámot és Ugrai Rolandot, viszont Dino Besirovic Svédországba szerződött. A Kisvárda öt külföldi játékosát is elengedte, az érkezők közül Balogh Norbert, a korábbi válogatott csatár lehet a legnagyobb fogás.

Két újonc van a mezőnyben, a Diósgyőri VTK és az MTK. A borsodiak – akiknek átlagnézőszámánál várhatóan csak a Ferencvárosé lesz magasabb – a korábbi kottából játszanak: tizenkét külföldi játékost szerződtettek.

Az MTK rutinos játékosokkal, mint Nemanja Antonov, Bobál Dávid, Demjén Patrik, Hej Viktor, Kádár Tamás erősítette meg a keretét.

Az 1. forduló párosítása

Péntek:

MTK Budapest-Paksi FC 20.00

Szombat:

Diósgyőri VTK-Puskás Akadémia FC 18.00

Újpest FC-Fehérvár FC 20.15

Vasárnap:

ZTE FC-Kisvárda Master Good 20.00

Hétfő:

Debreceni VSC-Mezőkövesd Zsóry FC 20.00

Szeptember 27.:

Ferencvárosi TC-Kecskeméti TE 19.00

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Elindult a fővárosi gigaberuházás, amit még a válság sem tudott eltörölni

Elindult a fővárosi gigaberuházás, amit még a válság sem tudott eltörölni

A 2005-ös indulást követően 2006-ban másodszor került sor a Portfolio ingatlankonferenciájának, a Property Investment Forumnak a megrendezésére. Visszatekintő cikksorozatunk mostani részében a 2006-os ingatlanpiaci történésekkel foglalkozunk, kiemelten a ma már mindenki által jól ismert budapesti óriásprojekt, a Corvin Sétány indulásával, az irodapiac kihívásaival és azzal, hogy milyen folyamatok okoztak egyre nagyobb bizonytalanságot a nemzetközi piacokon. Nézzük, mi történt a 2006-os Property Investment Forumon és a hazai ingatlanpiacon!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×