eur:
386.56
usd:
358.48
bux:
69225.44
2024. május 14. kedd Bonifác
Mohammed Abu Fani, a Ferencváros (j) és Árni Frederiksberg, a feröeri Kí Klaksvík játékosa a labdarúgó Bajnokok Ligája 1. selejtező fordulójában játszott Ferencváros TC - Kí Klaksvík visszavágó mérkőzésen a Groupama Arénában 2023. július 19-én.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Dénes Ferenc: a BL-kudarc nehéz anyagi helyzetbe hozta az FTC-t, súlyos döntés vár a klubvezetésre

A sportközgazdász szerint jelentősen átírhatja az FTC labdarúgócsapatának szezonját, hogy a Bajnokok Ligája selejtezőkörében kiesett, és így nem kalkulálhat a vezetés a korábbiakban remélt bevételekkel.

"Olvasom a híreket, és mindenki keresi a szavakat. Talán a »blamával« találta meg a média azt a szót, ami a legkevésbé ártalmas. Én azt gondolom, hogy ez szégyen" – mondta az InfoRádióban Dénes Ferenc sportközgazdász.

A Ferencváros egy jól építkező csapat, az elmúlt években pedig volt arra koncepció, hogy miként lesz a közvetett állami támogatásokból valódi üzleti alapon működő klub. "Voltak olyan jelek, amelyek azt mutatták, hogy ez működőképes, és erre ott tartunk, ahol általában tartani szoktunk. Itt a július, és a két legnagyobb európai kupában nincsen versenyzőnk" – mondta.

Nincs már esély sem a Bajnokok Ligája, sem pedig az Európa-liga főtáblájára kerülni, a legjobb kimenetel, ha a Ferencváros három párharcot megnyer, és az UEFA Európa-konferencia-liga főtábláján folytathatja. Dénes Ferenc szerint a Bajnokok Ligájában "egy csendes szereplés" is tízmilliárd forint körüli bevételt jelentett volna a klub számára. Ez volt a minimális elvárás. A Ferencváros "építkező" csapat, ami azt jelenti, hogy

olyan kerete van, melynek fedezetét a BL-csoportkör, azon túl az Európa-liga-csoportkör vagy a tavaszi párharcok jelentették volna.

A UEFA Európa-konferencia-liga ehhez már nem elég, a menedzsment pedig komoly döntés előtt áll, hogy megtartsa-e ezt a keretet, amelynek értéke most már 50 millió euró fölött van, és amelynek bérezési kerete is arányos ezzel. Miután idén anyagi szempontból nagyságrendileg gyengébb a klub, átalakulhat a Ferencváros belső helyzete.

Kubatov Gábor, az FTC elnöke már néhány órával a kiesés után bejelentette Facebook-oldalán, hogy nem dolgoznak tovább Sztanyiszlav Csercseszov vezetőedzővel. Dénes Ferenc azt mondta, amikor Csercseszovtól megkérdezték, hogy lemond-e, visszakérdezett, hogy miért kellene meghoznia ezt lépést. "Azért érezni kellett volna, hogy ez tényleg egy olyan történelmi kudarc Magyarországon, amit nem lehet csak így elintézni" – jegyezte meg, hozzátéve, ma már inkább rátolják a teljes felelősséget.

A Fradi most már eltűnt a címlapokról, mindenütt Csercseszov szerepel. "Ez olyan, mintha az ő hibája lenne, csak és kizárólag. Nem az én feladatom megítélni, hogy jó vagy nem, de úgy látom, hogy most ő viszi el a balhét" – mondta Dénes Ferenc.

Kerkez Milos átigazolása

A sportközgazdász szerint ugyanakkor a magyar futball fejlődési pályáját mutatja, hogy két magyar játékosunk is a Premier Leauge-be szerződött, előbb Szoboszlai Dominik, most pedig Kerkez Milos is. Dénes Ferenc szerint a döntést az is befolyásolhatta, hogy a Premier League magas bért kínált. Az a válogatottra hatással lehet, hogy a világ talán legjobb bajnokságban edződő játékosok húzzák majd a csapatot, de legalább annyira fontos motivációt jelenthet a fiataloknak. A szurkolók szemlélete is megváltozhat ettől, hiszen eddig "túl belterjes" volt a magyar közvélemény, és nyitottak leszünk a világra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Kaiser Ferenc: hosszú háborút jelez az orosz védelmi miniszter lecserélése

Andrej Belouszov eddigi volt első miniszterelnök-helyettest javasolta az orosz védelmi tárca élére Vlagyimir Putyin elnök. Az InfoRádiónak nyilatkozó biztonság- és védelempolitikai szakértő szerint elfogyott a levegő Szergej Sojgu körül, az új miniszter személye pedig azt jelzi, hogy Oroszország hosszú háborúra készül.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Ilyen lesz a 13. kerület új városrésze: az építészeket kérdeztük a részletekről

Ilyen lesz a 13. kerület új városrésze: az építészeket kérdeztük a részletekről

A 13. kerületben, a Váci út szomszédságában jön létre a Futureal-csoporthoz tartozó Cordia nagy ívű vegyes funkciójú fejlesztése. A Marina City a Meder utca és az Újpesti-öböl közötti területen, közvetlenül a folyóparton kap helyet. A beruházás méreteiben a Corvin Sétányhoz mérhető városfejlesztést jelent, ami a Duna mellett, 1,2 km hosszú partszakasszal, mindenki számára nyitott zöldterületekkel, okos megoldásokkal és könnyű megközelíthetőséggel valósul meg. A Portfolio a tervezési szakaszról kérdezte Kovács Gábort, a Cordia, és Radványi Gábort, a Futureal főépítészét.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×