eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Sztanyiszlav Csercseszov, a Ferencváros vezetőedzője a labdarúgó OTP Bank Liga, 31. fordulójában játszott Kecskeméti TE - Ferencvárosi TC mérkőzésen a kecskeméti Széktói Stadionban 2023. május 13-án.
Nyitókép: MTI/Bús Csaba

Ellentmondásokkal teli a Csercseszov-éra a Ferencvárosnál

Kubatov Gábor, a Ferencváros elnöke már szerda este, a feröeri KÍ Klaksvík elleni túlzás nélkül történelmileg nevezhető BL-selejtezős vereség után egyértelművé tette, a labdarúgócsapatnál véget ért a Csercseszov-korszak. Gyorsmérleg az orosz vezetőedző regnálásáról.

Csercseszov 2022 elején vette át a Ferencváros labdarúgó-csapatát – karácsony előtt négy nappal történt a hivatalos bejelentés –, azzal a feladattal, hogy visszaterelje a csapatot a Rebrov-érában megismert útra. Munkája nehézségekkel kezdődött, a kulcsjátékosoknak számító afrikai légiósok az ottani kontinensbajnokságon szerepelve távol voltak a közös felkészüléstől, ráadásul sérülések is nehezítették a munkát.

Akkor ennek tudhattuk be, mára valamiféle tendenciát is láthatunk benne: Csercseszov Ferencvárosa nehezen kezdte az idényt. A nagy jelentőségűnek tartott, DAC elleni felkészülési mérkőzést is beleértve, a Fradi az első négy találkozójából hármat elveszített, 360 játékperc alatt mindössze egy gólt szerzett. (Az első nyolcból ötöt nem nyert meg.)

Ám a következő hetek feledtették mindezt, a Ferencváros – tulajdoníthatóan a Stöger-érából hozott jelentős előnynek is – fölényesen megnyerte az OTP Bank Ligát és győzött a Magyar Kupában is. A duplázás a kezdeti botladozás után nagyszerű idényzárást jelentett.

A 2022–2023-as idény sem kezdődött jól, a Tobol elleni idegenbeli döntetlen és a Slovan elleni hazai vereség csalódást keltett, mint ahogyan az a tény is, hogy a Ferencváros 2022 nyarán az első hat nemzetközi kupapárharcából mindössze kettőt nyert meg. Ugyanakkor még ezt a periódust is más megvilágításba helyezte a Slovan elleni, valóban nagyszerű pozsonyi győzelem.

A csapat – éppen a jövő heti ellenfél, az ír Shamrock Rovers elleni párharc megnyerésével – eljutott az Európa-liga főtáblájára, ahol aztán minden várakozást felülmúló szereplést produkált, csoportelsőként került a nyolcaddöntőbe. A Fradi 47 esztendős szünet után jutott el ismét a nemzetközi porondon a tavaszi folytatásba.

A 2023-as tavasz még az az egy évvel korábbinál is rosszabb kezdést hozott. A ZTE elleni kiszenvedett idegenbeli győzelem után jött a Vasas elleni döntetlen, majd egy paksi győzelem, s az Újpest elleni, „szokásos” derbisiker, de a játék egyáltalán nem volt meggyőző. Utána már az eredménysor sem: a Ferencváros a következő tíz mérkőzéséből – beleértve a Bayer Leverkusen elleni két Európa-liga-meccset is – csupán egyet, a Debreceni VSC ellenit tudta megnyerni.

A szurkolókban már akkor felvetődött Csercseszov menesztésének igénye, de az orosz edző mellett akkor még kitartott a klub. A zöld-fehérek szerencséjére a csapat a bajnoki versenyfutás (viszonylagos) élesedésekor talált ismét magára, egyhuzamban megnyert négy bajnokit, bebiztosította az újabb, sorozatban már ötödik ligaelsőséget, de a tavaszt aztán már vereséggel zárta.

Február 11. és az idényzárást jelentő május 28. között 15 bajnokijából csupán egyharmadnyit, ötöt nyert meg. Mindazonáltal maradt az orosz edző, vele kezdődött meg a felkészülés a 2023–2024-es idényre. Sok új játékos érkezett, a KÍ ellen öten is játszottak a két mérkőzés valamelyikén, de ez nem elégséges magyarázat arra a semmire, amit a Ferencváros bemutatott a feröeri bajnokkal szemben.

A klub vezetősége számára részben az egységesen gyenge forma (nem akadt még közepesen teljesítő játékos sem, talán a potyagólja ellenére Dibusz Dénesen kívül), s talán a mérkőzések alatti mérések ma már mindent „eláruló” eredményei is irányadóak voltak a következő lépést illetően. Mint ahogyan vélelmezhetően az is, hogy Kubatov Gábor posztolásából kikövetkeztethetően Csercseszov edzőnek nem volt ötlete vagy forgatókönyve a kútból való kimászásra. (Nyilván az egy fontos kérdés ebben a tekintetben, hogy a kiválasztott és érkezett új játékosok mennyiben az ő akaratára, kérésére jöttek…)

Lezárult a Csercseszov-éra, 74 mérkőzésből 41 hozott győzelmet, 13 döntetlent és 20 vereséget. A gólkülönbség is sokat mondó: 128-81. A Fradi ebben a periódusban átlagosan megszerezhető három pontból 1,84-et gyűjtött be.

A hajdanán az orosz válogatottal világbajnoki negyeddöntős mester megítélése, alighanem, örökre kettős marad az Üllői úton. Vele nyerte meg a Ferencváros az Európa-ligában a csoportját és vele kapott egy hármast itthon a KÍ Klaksvíktól.

A csapatot várhatóan, tekintettel a jövő csütörtöki, Shamrock Rovers elleni Konferencia-liga-mérkőzésre is, várhatóan és ideiglenesen Máté Csaba veszi át.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A georgiai futballcsoda nyomában – a szovjet idők klasszisaitól az Eb-nyolcaddöntőig

A georgiai futballcsoda nyomában – a szovjet idők klasszisaitól az Eb-nyolcaddöntőig

Az Európa-bajnokság eddigi legnagyobb meglepetését – pozitív értelemben – a georgiai válogatott okozta, amely vasárnap este kilenc órától története legnagyobb mérkőzését játssza Kölnben, a spanyolok ellen. Százéves grúz-georgiai futballtörténelem, magasságokkal és mélységekkel.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×