eur:
395.32
usd:
368.55
bux:
71546.57
2024. július 2. kedd Ottó
A francia Kylian Mbappé, miután berúgta csapata második, egyenlítő gólját a katari labdarúgó-világbajnokság döntőjében játszott Argentína-Franciaország mérkőzésen a Loszaíl Stadionban 2022. december 18-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Ronald Wittek

A franciák, az angolok, a portugálok és a skótok fél lábbal már az Eb-n – helyzetkép a tavaszi zárás után

Véget ért a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőinek tavaszi szakasza. Bár a Nemzetek Ligája négyes döntőjében szerepelt csapatok alacsonyabb meccsszáma miatt néhol kusza a tabella, jól kivehető, nagyjából a papírforma érvényesül. Feltűnő a skót és a kazah válogatott jó szereplése. A franciák, az angolok, a portugálok és a skótok fél lábbal már az Eb-n.

Az A csoportban a kedd esti glasgow-i vízözönt is legyűrő skót csapat még százszázalékos, négyből négyet nyert, óriási fegyvertény volt a spanyolok legyőzése. Háromszor pályaválasztóként játszott, s csak egyszer idegenben, de akkor megverte a norvégokat. A georgiaiak másodikok, de eddig csak a ciprusiak ellen nyertek.

A csoport, az állás: 1. Skócia 12 pont (4 mérkőzés), 2. Georgia 4 (3), 3. Norvégia 4 (4), 4. Spanyolország 2 (3), 5. Ciprus 0.

A B csoportban a franciák még gólt sem kaptak, a hollandok majd csak ősszel kezdik a harcot a második helyért, eddig két meccsük volt, 4-0-ra kikaptak a 2018-as világbajnoktól, illetve megverték Gibraltár csapatát. Valószínűleg görög–holland csata lesz a második helyért,

B csoport, az állás: 1. Franciaország 12 pont (4), 2. Görögország 6 (3), 3. Írország 3 (3), 4. Hollandia 3 (2), 5. Gibraltár 0 (4)

A C csoportban a realitás az, hogy az angolok már azzal továbbjutottak – persze, nem matematikailag –, hogy márciusban győztek Olaszországban. Azóta is nagyon meggyőzők, 15-1 a gólkülönbségük. Az Európa-bajnoki címvédőre ugyanaz igaz, mint a hollandokra, nekik is ősszel kezdődik az igazi tánc. Márciusban, idegenben, megverték Máltát. Az ukránok nyerni tudtak Észak-Macedóniában, de a továbbjutáshoz talán nem is elég egy bravúr az olaszok és az angolok ellen.

C csoport, az állás: 1. Anglia 12 pont (4), 2. Ukrajna 6 (3), 3. Olaszország 3 (2), 4. Észak-Macedónia 3 (3), 5. Málta 0 (4)

A D csoportban a walesiek szinte már elbuktak, a horvátok keveset játszottak, de a brit csapat elleni botlás után győztek Törökországban. Továbbra is a vb-bronzérmes a csoport favoritja. Az örmények bravúrgyőzelmet arattak Cardiffban, de márciusban, Jerevánban, kikaptak a törököktől.

D csoport, az állás: 1. Törökország 9 pont (4), 2. Örményország 6 (3), 3. Horvátország 4 (2), 4. Wales 4 (4), 5. Lettország 0 (3)

Az E csoportban a lengyelek már kétszer kikaptak idegenben, ezért aztán a csehek és az albánok jó helyzetben vannak. Moldova a keddi, lengyelek elleni 3-2 ellenére sem esélyes a továbbjutásra. A kulcsmérkőzés a szeptember 10-i, tiranai, albán–lengyel lesz.

E csoport, az állás: Csehország 7 pont (3), 2. Albánia 6 (3), 3. Moldova 5 (4), 4. Lengyelország 3 (3), 5. Feröer-szigetek 1 (3)

Az F csoportban a svédek már kikaptak a belgáktól és az osztrákoktól is, nagy fordulatnak kellene történnie, hogy ne utóbbi két válogatott jusson tovább. A sárga-kékek szeptember 12-én fogadják az osztrákokat, ha ott nem nyernek, biztosan marad a pótselejtező reménye.

F csoport, az állás: 1. Ausztria 10 pont (4), 2. Belgium 7 (3), 3. Svédország 3 (3), 4. Észtország 1 (3), 5. Azerbajdzsán 1 (3)

A G csoportban a papírformának megfelelően az első kalapból sorsolt magyar és a másodikból kihúzott szerb áll a legjobban. A bolgárok továbbjutási esélye minimális, miként a litvánoké is. A csoport legerősebb két csapata még kétszer játszik egymással, ha mindenki nyeri a saját hazai meccsét, elég a továbbjutáshoz. De magyar szempontból, úgy tűnik, az is elég, ha sikerül megnyerni a montenegróiak elleni hazai meccset, s tartjuk a papírformát a bolgárok és a litvánok ellen.

G csoport, az állás: 1. Magyarország 7 pont (3), 2. Szerbia 7 (3), 3. Montenegró 4 (3), 4. Bulgária 2 (4), 5. Litvánia 1 (3).

A H csoportban a kazahok jó helyzetét magyarázza a dánok elleni hazai siker. Ez egy nagyon kiegyensúlyozott csoport, a pontkülönbségek ellenére még négy válogatottnak van, szinte azonos esélye az Eb-re jutásra.

H csoport, az állás: 1. Finnország 9 pont, 2. Kazahsztán 9, 3. Dánia 7, 4. Szlovénia 7, 5. Észak-Írország 3, 6. San Marino 0

A románok még veretlenek, a hétvégén fontos pontot szereztek a csoportfavorit Svájc otthonában. Izrael abban reménykedhet, hogy nem kap ki szeptember elején Bukarestben, s aztán még fogadja két legnagyobb riválisát.

I csoport, az állás: 1. Svájc 10 pont, 2. Románia 8, 3. Izrael 7, 4. Koszovó 3, 5. Fehéroroszország 3, 6. Andorra 1

Az I csoportban a portugálok továbbjutására fogadással lassan alig lehet pénzt keresni. Esetleg a szlovákok lehetnek rájuk veszélyesek – még kétszer játszik egymással a két csapat –, de jó eséllyel mindkettő továbbjuthat. Nagyon sokat ér Cristiano Ronaldónak kedden, a 200. válogatott mérkőzésén, a 89. percben szerzett, az izlandiak elleni győztes gólja.

J csoport, az állás: 1. Portugália 12 pont, 2. Szlovákia 10, 3. Luxemburg 7, 4. Izland 3, 5. Bosznia-Hercegovina 3, 6. Liechtenstein 0

Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Orosz támadás érte az ukrán Mirhorod légibázist, legalább egy Szu-27-es vadászgép odaveszett. Jelentés került ki az amerikai médiába az orosz szárnyasbombákról: mint kiderült, több tucat ilyen fegyver zuhant le Oroszország területén. Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma váratlanul Kijevbe utazott, ahol egy kétoldalú megállapodás létrehozását tárgyalta Volodimir Zelenszkij elnökkel. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 15:34
×
×
×
×