eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
A győztes magyar válogatott tagjai ünnepelnek, középen Török Ágnes a női kosárlabda Európa-bajnokság csoportkörének harmadik fordulójában, a Magyarország - Szerbia mérkőzés után a ljubljanai Stozice Arenában 2023. június 18-án. A magyar csapat 81-75-re nyert a címvédő Szerbia ellen, ezzel megnyerte csoportját, és közvetlenül bejutott a negyeddöntőbe.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Női kosárlabda Eb - Bravúr: a magyarok csoportelsőként negyeddöntőben

A magyar női kosárlabda-válogatott 81-75-ös győzelmet aratott a címvédő Szerbia felett vasárnap az Európa-bajnokság csoportkörének harmadik fordulójában, Ljubljanában, ezzel megnyerte csoportját, és közvetlenül bejutott a negyeddöntőbe.

Székely Norbert együttese a félidőben még öt pontos hátrányban állt, ám a fordulás után jött a fordulat, és a 21 ponttal és 11 lepattanóval záró Kiss Virág vezetésével fordított és hat ponttal győzött. A D jelű négyes megnyeréséhez öt pontnál nagyobb különbségre volt szüksége a csoportkört két sikerrel és egy vereséggel záró csapatnak.

A nyolc közé jutással az olimpiai selejtező kivívásához is közel került a magyar válogatott, mivel az Eb-ről az első öt csapat - ha a franciák köztük vannak, akkor a hatodik is - utazhat majd kvalifikációs tornára.

Az együttesre három szünnap vár, mivel a negyeddöntőket csütörtökön rendezik meg Ljubljanában.

Eredmény, D csoport, 3. forduló:

Magyarország-Szerbia 81-75 (23-23, 16-21, 27-11, 15-20)

pontszerzők: Kiss 21, Horváth 12, Dubei 11, Határ 10, Lelik 8, Ruff-Nagy 8, Varga 6, Török 3, Studer 2, illetve Anderson 18, Cadjo 12, Nogic 12, Katanic 7, Crvendakic 6, Jovanovic 4, Topuzovic 4, Djordjevic 3, Raca 2, Jankovic 2

Székely Norbert szövetségi kapitány együttese a csütörtöki nyitányon 89-67-re verte a szlovákokat, majd másnap 69-68-ra kikapott a törököktől. A szerbek a törököket 71-63-ra, míg a szlovákokat 90-52-re győzték le, így vasárnap azzal a céllal léptek pályára, hogy harmadik sikerükkel csoportelsők legyenek, s azzal - a rájátszást kihagyva - három napot pihenjenek a csütörtöki negyeddöntő előtt.

A magyarok számára bonyolultabb volt a képlet, ugyanis első, második és harmadik helyen is végezhettek a D jelű kvartettben. Ez a 20.45 órakor rajtoló török-szlovák meccs eredményétől is függött, ugyanakkor a papírforma azt ígérte, hogy szerb és török győzelem esetén Kiss Virágék a harmadik helyen zárnak.

A statisztika abból a szempontból a magyarok mellett szólt, hogy a válogatottal legutóbb 2015-ben fordult elő, hogy egymás után két Eb-csoportmeccset elveszített - akkor Sopronban három vereséggel utolsó lett a csapat. A balkáni alakulat ugyanakkor megnyerte az elmúlt kilenc csoportmérkőzését, ráadásul a melegítésnél ott volt a parketten a hat évet Sopronban légióskodott Aleksandra Crvendakic, aki a családjában történt haláleset miatt hiányzott az első két találkozóról.

A magyaroknál aggodalomra adhatott okot az is, hogy a honosított Goree Cyesha lábsérülés miatt nem vállalta a játékos, és Határ Bernadett, valamint Aho Nina sem volt százszázalékos állapotban.

A magyar szurkolókon ezúttal sem múlt semmi, ugyanis - talán a hétvégi időpont miatt - minden eddiginél többen voltak a lelátón, és ők tették ki a mintegy ötszáz néző többségét.

Az első három és fél percben magyar részről csak a csapatkapitány Dubei Debóra volt eredményes, ekkor 8-5-re vezetett az ellenfél, amely szemlátomást a honosított Yvonne Anderson szélvészgyors játékára épített. a magyar együttes nem szakadt le, sőt, harmadik triplájával előnybe került (16-15), majd ezt követően 21-21-nél érte utol ismét riválisát. A 46 pontos nyitónegyedet követően is maradt az óriási dobópárbaj, melyben a második szakasz elején a magyarok voltak jobbak és 27-23-nál négy pont volt az előnyük, akik ekkor a játék minden elemében jobbak voltak, de a negyed hajrájában a szerbek voltak pontosabbak, így a nagyszünetben a Pécsen, Szekszárdon és Sopronban is megfordult Nevena Jovanovic négypontos akciója után 44-39 volt az állás az ellenfél javára. A második tíz percben az eddig kevesebb szerepet kapott Horváth Bernadett és Varga Alíz is betalált, ám a túloldalon Anderson 20 perc után már 14 pontnál tartott.

Fordulás után perceken keresztül 41-44-et mutatott az eredményjelző, ám innen a Székely-csapat "elkapta a fonalat" és a török Mersinhez készülő Kiss Virág 15. pontjával 49-44-re fordított. A szerbek öt perc (!) elteltével találtak csak a gyűrűbe a második félidőben, és 53-46-nál a virtuális csoportelsőségnél tartott a csapat. Horváth a negyed utolsó perceiben "szórta" a triplákat, és 65-52-nél megroppanni látszott a címvédő.

A 66-55-ről rajtoló zárószakaszban hihetetlen küzdelem zajlott a parketten, mindkét gárda rendkívül ideges volt, az ellenfélnél Anderson mellett az ex-soproni Dragana Stankovic, továbbá Mina Djordjevic is kipontozódott. Másfél perccel a vége előtt az ellenfél feljött három pontra (74-71), de az utolsó perc már 77-73-ról indult. Kiss hat másodpercnél kulcsfontosságú duplát dobott közelről (81-75), és innen már nem volt visszaút a szerbek számára.

Mivel a magyarok öt pontnál többel nyertek, az esti török-szlovák meccs eredményétől függetlenül megnyerték a D csoportot, és bejutottak a negyeddöntőbe. Ez azt is jelenti, hogy a csapatra három szünnap vár, mivel a legjobb nyolc csak csütörtökön lép pályára Ljubljanában.

Az Eb-n a négy csoportgyőztes közvetlenül bejut a nyolc közé, a másodikok és harmadikok rájátszást vívnak a negyeddöntőért, és csak az utolsó helyezettek számára fejeződik be a csoportkör végén a torna.

Címlapról ajánljuk
Vámos Petra: Félelem nélkül, bátran és vagányan játszunk

Vámos Petra: Félelem nélkül, bátran és vagányan játszunk

A női kézilabda-válogatott már Telkiben gyakorol a párizsi ötkarikás játékokra. Vámos Petra szerint lesz még bőven izomláz, küzdelmek és sok izzadtságcsepp, de mindent megér, hogy az olimpiára készülhetnek. A 23 éves irányító úgy látja, sokat fejlődött a csapat fél év alatt, és majd a korai meccsekhez való alkalmazkodás sem lehet akadály.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×