eur:
392.56
usd:
362.77
bux:
72134.76
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta

Még az idén megnyit a Balaton új nagy attrakciója, a Balaton Park Circuit

Az autós és motoros versenypálya már 2023-ban vendégül látja több sorozat futamait.

Még az idén megnyitja a kapuit Magyarország új versenypályája, a Balaton Park Circuit – írja a formula.hu. A komplexum magántőkéből épül, a beruházás pedig olyannyira előrehaladott állapotban van, hogy a létesítmény nemrég feltűnt a Swift Cup Europe 2023-as menetrendjében a szezon utolsó helyszíneként.

Oláh Gyárfás, a projekttársaság szakmai vezetője, igazgatósági tagja megerősítette a lapnak, hogy jól áll a kivitelezés, de az átadás pontos dátumát egyelőre nem ismertette. Mindenesetre a Swift Cup Europe utolsó etapja szeptember 29. és október 1. között esedékes, tehát addig bizonyára meglesz a szalagátvágás.

A Balaton Park Circuit Balatonfőkajáron található, az M7-es autópályáról is jól látható helyen.

A pályával kapcsolatos munkálatok lassan befejeződnek, de a kapcsolódó fejlesztések még folyamatban vannak, ezek közé tartozik egy 130 szobás hotel. Ezefelül egy külön gokartpálya építésének tervezési és előkészületi munkálatai is elkezdődhetnek ebben az évben. A versenypálya mind a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA), mind a Nemzetközi Motorsport Szövetség szabályrendszerének megfelel, így nemzetközi versenyekre is alkalmas lesz.

A FIA-besorolása szerint Grade 2-es lesz a balatoni ring, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Forma–1-en kívül minden más széria rendezhet versenyeket rajta.

„Olyan pályát építettünk, ahol mindkét sportág tud eredményesen versenyeket rendezni. A bukótereket úgy építettük ki, hogy részben aszfaltosak, részben pedig kavicságyak vannak, tehát mindkét licenszet szeretnénk megkapni és nagy valószínűséggel meg is kapjuk” – mondta Oláh Gyárfás.

A kérdésre, hogy ha nem valósul meg a Hajdúnánásra tervezett MotoGP-pálya, akkor a Balatonnál tudnának-e futamokat rendezni, Oláh Gyárfás azt mondta, a mostani formájában nem alkalmas MotoGP-verseny megrendezésére, mert ahhoz egyéb fejlesztésekre is szükség lenne. Azt is hangsúlyozta, nem szeretnének konkurenciái lenni sem Hajdúnánásnak, sem pedig a Hungaroringnek. „Ettől függetlenül, ha egy versenypálya nem épül meg, és megkeresnek bennünket azok, akiknek e tekintetben ez fontos, nem állunk ellen semmilyen kérdésnek” – fogalmazott ennek kapcsán.

Címlapról ajánljuk
Deutsch Tamás: erős EP-frakciónk lesz, amely azonnal komoly súllyal bír majd a döntéshozatalban

Deutsch Tamás: erős EP-frakciónk lesz, amely azonnal komoly súllyal bír majd a döntéshozatalban

A Fidesz európai parlamenti képviselője reálisnak tartja, hogy a formálódó Patrióták Európáért pártszövetség a frakcióalapítás feltételeként előírt országszám dupláját, illetve a létszám négyszeresét is teljesítheti. Deutsch Tamás arról is beszélt az InfoRádióban, hogy a frakció a jövő hét elején alakulhat meg, és szerinte az Európai Parlament harmadik vagy negyedik legnagyobb ereje lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Megérkezett Moszkvába Orbán Viktor, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozott, és kamerák előtt váltottak néhány mondatot. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan, és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 5. 12:44
×
×
×
×