eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója beszédet mond a Prima Primissima díjátadó gálán a Müpában 2021. december 3-án.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Csányi Sándor: a válogatottban jól sikerült a fiatalítás

Az MLSZ elnöke beszélt a fiatalok NB I-es csapatokba való beépítéséről, a FARE-ügyekről, a vb-n csökkentett számban jelen lévő európai csapatokról, a Ferencváros El-döntős esélyeiről is.

Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke szerint számos tekintetben várakozáson felül szerepelt tavaly a válogatott, és a sportvezető reméli, hogy Marco Rossi szövetségi kapitány tudatos építkezése a jövőben folytatódik.

Az MLSZ elnöke az M4 Sport Sport7 című magazinjának vasárnap esti adásában úgy fogalmazott, a nemzeti együttes nemcsak az eredmények, hanem az újonc játékosok beépítése szempontjából is nagyszerű évet zárt.

"Majdnem sikerült megnyernünk a csoportunkat a Nemzetek Ligája A-divíziójában, és ha nem kapunk ki Albániában, akkor nagy esélyünk lett volna a világbajnoki részvételre is" - fogalmazott. "Mindezek mellett nyolc új játékos mutatkozott be, közülük heten fiatalok, ez pedig azt mutatja, hogy van jövője a válogatottnak. Hozzá kell tenni, hogy többször kulcsjátékosok hiányoztak a csapatból, de a helyükre lépők is remekül helytálltak."

Csányi úgy véli, hogy Szoboszlai Dominik mögé fel tudnak sorakozni a válogatott játékosai, és elárulta,

Marco Rossi véleménye megegyezett a nemzeti együttes tagjainak álláspontjával, mindannyian a RB Leipzig 22 esztendős középpályását javasolták a csapatkapitányi posztra.

A sportvezető a decemberben zárult katari vb-ről azt mondta, az esemény sikeres volt, még jobb is, mint amire előzetesen számítottak, és úgy vélte, fontos, hogy ne csak Európában és Dél-Amerikában rendezzenek vb-ket, ahol a sportág egyébként is fejlettebb.

A következő, 48 csapatos vb 16 európai résztvevője kapcsán Csányi azt mondta: eddig a tornán szereplő csapatok több mint 40 százaléka volt európai, a jövőben ez az arány 33 százalék lesz, ami igazságosabb, ugyanakkor tudomásul kell venni, hogy Ázsiában és Afrikában is fejlődik a sportág, így ezek a kontinensek is minél több együttest szeretnének a vb-n látni. Hozzátette, a 16 európai csapat "megfelelően tudja majd reprezentálni" a kontinens labdarúgását.

Az MLSZ elnöke beszélt arról is, hogy

"óriási élmény lenne", ha a Ferencváros bejutna az Európa-liga döntőjébe, melyet május 31-én a Puskás Arénában rendeznek meg.

Azért is fontos, hogy az ilyen események jól sikerüljenek, mert a szövetségnek "nem titkolt célja" megpályázni a Bajnokok Ligája döntőjének lebonyolítását. Elárulta, a következő megpályázható finálé a 2026-os, Budapest pedig az európai szövetség (UEFA) egyik kedvenc helyszíne az elmúlt években sikeresen megrendezett események miatt.

Csányi Sándor elmondta, próbálják elfogadtatni az UEFA-val a Nagy-Magyarország jelképet és az árpádsávos zászlót, ezért még nem jelentené ki, hogy ezek nem lehetnek ott a stadionban, bár a jelenlegi helyzetben valóban nem.

"Ha az MLSZ szervez egy bajnokságot, a csapatoknak el kell fogadniuk a kiírás feltételeit. Ugyanez a helyzet nemzetközi szinten is. Ha mi akarunk játszani az Európa-bajnoki selejtezőkön, a Nemzetek Ligájában, vagy akár a BL-ben és az Európa-ligában, akkor el kell fogadnunk a kiírás feltételeit. Az UEFA kiírása szerint pedig olyan transzparenseket nem lehet kitenni, amelyek rasszisták vagy politikai üzenetet hordoznak. Az a kérdés, hogy a Nagy-Magyarország jelkép hordoz-e politikai üzenetet. Szerintünk nem" - mondta a sportvezető, aki egyben az UEFA alelnöke is.

Bár a FARE (Football Against Racism In Europe), az UEFA diszkriminációellenes csoportja tagadja, hogy büntetné a Nagy-Magyarország jelképet, de a vele szembeni kifogása háromszor szerepelt az elmúlt időszakban az UEFA fegyelmi bizottsága előtt. Minden esetben revizionistának és nacionalistának minősítette.

Csányi Sándor beszélt a FARE által kifogásolt másik jelképről is: "az árpádsávos zászló ott van a Parlamentben Magyarország történelmi zászlói között, amely évszázadokon át Magyarország hivatalos zászlója volt. Valóban volt egy rövid időszak a magyar történelemben, amikor a fasizmust, a rasszizmust testesítette meg, annak jelképévé tették. De azt gondolom, egy rövidebb időszak egy sokkal hosszabb időszakot nem írhatna felül".

A hazai bajnokságokról szólva az MLSZ elnöke úgy vélekedett, az OTP Bank Ligában "éles meccsek vannak, mindegyik fontos, és jó színvonalú mérkőzéseket is lehet látni". Kiemelte,

a vártnál lassabban nő a fiatal játékosok aránya, amely valamivel több mint öt százalékról mostanra elérte a nyolc százalékot.

"A magyar futballisták aránya 58 százalék az NB I-ben, de a fiatalok beépítése jóval lassabban halad, mint az NB II-ben és az NB III-ban, ahol ugyanez már kezd elfogadható szintet elérni. Sokan, köztük az edzők is arra hivatkoznak, hogy a 12 csapatos bajnokságban minden meccs fontos, és nem akarnak kockáztatni, szerintem viszont a fiatalok beépítése, ahogy a válogatottban, úgy a klubfutballban is előrelépést eredményezne, valamint nagyobb érdeklődést a nézők részéről" - nyilatkozta Csányi. Elmondta, 2025-ig nem változik az élvonalbeli bajnokság lebonyolítása, a lehetőségeket viszont vizsgálják, számos egyeztetést folytatnak, és ha változtatni akarnak, arról legkésőbb 2024 tavaszán kell döntést hozniuk.

A sportvezető

a videobírós (VAR) rendszer bevezetését előrelépésnek tekinti, a Nemzetek Ligáját pedig "óriási sikernek" tartja.

Csányi Sándor arról is beszélt, hogy az NB I-ben második, újonc Kecskemét sikerei mögött a tudatos építkezés áll, valamint azoknak a fiatal magyar játékosoknak a szerepeltetése, akik megfelelnek az élvonal követelményeinek. A Ferencváros európai kupaszerepléséről úgy vélekedett, az El-nyolcaddöntős szereplés tudatos szakmai munka eredménye, amely jelentős költségvetéssel párosul, neki csak azért van hiányérzete, mert kevés a magyar játékos a bajnoki címvédő és listavezető zöld-fehér együttesben.

"Akkor lennék igazán boldog, ha ezek a sikerek azzal párosulnának, hogy több magyar futballistát látunk a pályán" - fogalmazott.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×