eur:
395.32
usd:
368.55
bux:
71546.57
2024. július 2. kedd Ottó
Marozsán Fábián (b) és Valkusz Máté a francia Arthur Rinderknech - Nicolas Mahut páros ellen játszott Magyarország - Franciaország Davis-kupa selejtező mérkőzésen Tatabányán 2023. február 4-én. MTI/Illyés Tibor
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Davis Kupa - Magyar bravúr párosban, egy győzelemre a továbbjutás

Marozsán Fábián és Valkusz Máté meglepetésre két szettben legyőzte Nicolas Mahut-t és Arthur Rinderknech-t a Tatabányán zajló Magyarország-Franciaország tenisz Davis Kupa-selejtező páros mérkőzésén, így a hazaiak 2-1-re vezetnek az egyik fél harmadik sikeréig tartó párharcban.

A tízszeres DK-bajnok franciák és a 2021-ben a torinói világdöntőben szerepelt magyarok 1-1-gyel fordultak a második napra, melynek nyitányán látványos csata ígérkezett.

Hazai részről a 23 éves, a DK-ban 1/4-es győzelmi mérlegnél tartó Marozsánt és a 24 esztendős Valkuszt (1/2) küldte pályára Nagy Zoltán kapitány, a túloldalon pedig a csapatversenyben 2021-ben debütált Rinderknech oldalán a műfaj egyik legendás alakja állt. A 41 éves Mahut párosban 37 trófeát gyűjtött, köztük öt Grand Slamet és két ATP-világbajnoki serleget, míg egyesben négy tornagyőzelme mellett ő volt a vesztes fél minden idők leghosszabb - 11 óra 5 perces - meccsén 2010-ben Wimbledonban az amerikai John Isner ellen.

A tapasztalatlanabb magyarok nem ijedtek meg riválisaiktól,

és a csaknem 5000 szurkolótól bíztatva rögtön elvették Mahut adogatását. Mindketten remekül szerváltak, majd 4:2-nél újra brékelték a veterán franciát, aztán Valkusz magabiztosan hozta az adogatását, így 27 perc eltelével már szettelőnynek tapsolhatott a Multifunkciós Sportcsarnok közönsége.

A folytatásban 2:3-nál egy bírói hibából bréklabdához jutott a rivális, a mérkőzésvezető szerint ugyanis Mahut lecsorgó röptéje után kétszer pattant a labda, mielőtt Valkusz bravúrral visszakanalazta volna, a két kapitány hevesen gesztikulálva vitatkozott, de az ítélet maradt. A magyarok ezzel együtt hozták Marozsán szervajátékát, majd két bréklabdát kivédve Valkuszét is (4:4), aztán a játszmát lezáró rövidítésben is fej fej mellett haladtak, majd 4-4 után Valkusz csodálatos röptéjével és Marozsán bombaerős tenyereseivel a házigazdák nyerték meg a nagyszerű hangulatú csatát. A találkozó másfél óráig tartott.

Valkusz elsőként a közönség jelentőségét emelte ki.

"Szárnyaltunk ma, köszönjük, hogy megtöltöttétek a csarnokot, tízszer nagyobb élmény volt, mint tavaly Ausztráliában" - utalt az egy éve Sydneyben elvesztett selejtezőre. "A kulcs a ritörn és a szerva volt, leírhatatlan ilyen helyszínen és ennyi ember előtt játszani. Volt egy kemény pont, ahol elpattantam fejben, de ez csak két-három labdamenetig tartott, ma a fiatalok nyertek és nem a rutin" - mondta hozzátéve, a jövőben igyekeznek többet párosozni Marozsánnal.

Utóbbi ugyancsak a körülményeket dicsérte.

"A közönség óriási segítség volt, emellett jó napunk volt, feküdt minden nekünk. Annál a kritikus pontnál, melyet elvettek tőlünk, a szurkolók is kellettek, hogy megmentsük a gémet" - tette hozzá.

A folytatásban Fucsovics Márton következik, de az eredeti tervekkel szemben nem Benjamin Bonzi ellen, Sebastien Grosjean kapitány ugyanis Adrian Mannarinónak szavazott bizalmat. Ha a magyarok legjobbja hozza a meccsét, akkor 3-1-gyel eldől a párharc.

A selejtező győztese a döntő 16 csapatos csoportkörében folytathatja szereplését szeptemberben.

Eredmény:

Magyarország-Franciaország 2-1 - állás a páros után

Marozsán Fábián, Valkusz Máté-Arthur Rinderknech, Nicolas Mahut 6:2, 7:6 (7-4)

később:

Fucsovics Márton-Adrian Mannarino 14.15

Piros Zsombor-Ugo Humbert

szombaton játszották:

Piros Zsombor-Benjamin Bonzi 7:6 (7-4), 6:3

Fucsovics Márton-Ugo Humbert 3:6, 2:6

Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Orosz támadás érte az ukrán Mirhorod légibázist, legalább egy Szu-27-es vadászgép odaveszett. Jelentés került ki az amerikai médiába az orosz szárnyasbombákról: mint kiderült, több tucat ilyen fegyver zuhant le Oroszország területén. Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma váratlanul Kijevbe utazott, ahol egy kétoldalú megállapodás létrehozását tárgyalta Volodimir Zelenszkij elnökkel. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 15:34
×
×
×
×