eur:
392.88
usd:
363.36
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Bánhidi Bence (j), valamint a zöld-foki Bruno Landim (b) és Ivo Santos a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs világbajnokság középdöntőjének harmadik, utolsó fordulójában játszott Magyarország - Zöld-foki Köztársaság mérkőzésen a göteborgi Scandinavium Arénában 2023. január 22-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Kézi-vb: fölényes győzelem, de most kezdhetünk csak igazán izgulni

12 góllal verte a magyar válogatott a Zöld-foki Köztársaság csapatát, de az olimpiai kvalifikációs szereplés és a vb-negyeddöntő az esti svéd–portugál meccsen múlik.

A magyar férfi kézilabda-válogatott 42–30-ra nyert a Zöld-foki Köztársaság ellen az olimpiai kvalifikációs világbajnokság középdöntőjének utolsó fordulójában, és negyeddöntőbe kerül, egyben kijut az olimpiai selejtezőre, amennyiben este a társházigazda svédek legyőzik Portugáliát.

A magyarok - akiknek a legjobb hét közé jutás a céljuk - a csoportkörben a Koreai Köztársaságot 35-27-re, Izlandot 30-28-ra legyőzték, Portugáliától 27-20-ra kikaptak, így két pontot vittek magukkal a középdöntőbe, ahol Svédországtól 37-28-as vereséget szenvedtek, Brazília ellen pedig 28-25-re nyertek. Az olimpiai selejtezős részvételt jelentő negyeddöntőbe a csoport első két helyezettje jut.

Eredmény, középdöntő, 3. (utolsó) forduló, II. csoport

Magyarország–Zöld-foki Köztársaság 42-30 (22-15)

Göteborg, v.: Sekulic, Jovandic (szerbek)

lövések/gólok: 56/42, illetve 54/30

gólok hétméteresből: 2/2, illetve 3/1

kiállítások: 2, illetve 8 perc

Magyarország: Mikler - Bóka 7, Bodó 7, Hanusz 6, Bánhidi 5, Ancsin 4, Rodríguez 3, cserék: Sipos 1, Rosta 7, Ilic 1, Szita 1, Székely, Bujdosó

A magyarok 18 fős keretéből ezúttal Kovacsics Péter és Palasics Kristóf maradt ki.

Nagy lendülettel kezdett a magyar együttes, és bár védekezésben időnként nem teljesített tökéletesen, szinte minden kapott gól után gyors ellenakciót vezetett és öt perc alatt 5-2-re ellépett. A meccs negyedénél már 11-5-ös hátrányban voltak a zöldfokiak, akik védekezésben nem léptek ki az átlövőkre, ezt kihasználva Ancsin Gábor és Bodó Richárd is nagyobbnál nagyobb gólokkal növelte a különbséget, Rodríguez Álvarez Pedro pedig egy hát mögötti mozdulattal pörgette a hálóba a labdát.

A 26. percben a Scandinavium csarnok óriáskivetítőjén látható volt egy néző, aki elaludt a lelátón, ez jól jellemezte a mérkőzés színvonalát és hangulatát. Erről nem a magyarok tehettek, akik továbbra is jó összpontosítással kézilabdáztak, és mivel az első félidő utolsó tíz percében felváltva estek a gólok, a szünetben magabiztosan vezettek.

A második felvonásban a kapusuk lecserélésével létszámfölényes támadójátékkal próbálkoztak az afrikaiak, és mivel jól alkalmazták ezt a taktikai elemet, tartották a lépést ellenfelükkel, de a hátrányukat nem tudták csökkenteni. A zöldfokiak nyitott védekezéssel is próbálkoztak, ám ez sem vezetett eredményre, mert magyar oldalon továbbra is jobban működött a támadójáték, mint a védekezés. Öt perccel a vége előtt már tíz találat volt a különbség, mert az ellenfél fáradt, ezt pedig üres kapuba lőtt gólokkal használták ki Bodó Richárdék.

Mikler Roland négy, Székely Márton hat védéssel járult hozzá a vártál is magabiztosabb sikerhez, a túloldalon Bruno Landim nyolc, Edmilson Araujo és Paulo Moreno hat-hat gólt szerzett.

Amennyiben a 20.30-kor kezdődő meccsen az Európa-bajnok, világbajnoki ezüstérmes Svédország legyőzi Portugáliát, a magyarok a csoport második helyén végeznek,

és továbbjutnak a szerdai, stockholmi negyeddöntőbe, ahol Dánia vagy Egyiptom lesz az ellenfelük.

Nehezebb meccsre számított a kapitány

José María Rodríguez Vaquero szövetségi kapitány nehezebb mérkőzésre számított.

"Némileg könnyebb dolgunk volt, én szorosabb meccsre számítottam. Nagyon jól kezdtünk, jó védekezéssel, mert távol tudtuk tartani a zöldfokiakat a kapunktól, és ez a folytatásban is sikerült" - nyilatkozta a lefújás után a spanyol edző.

Hozzátette, készültek az afrikai csapat egyik veszélyes taktikai fegyverére, a létszámfölényes támadójátékra, de nem kezelték túlságosan jól a helyzetet. Mint elmondta,

a második félidőben a lehető legtöbb gólt akarták szerezni, hogy javuljon a gólkülönbségük,

hiszen a svédektől és a portugáloktól elég nagy különbséggel kaptak ki.

"Nagyon boldog vagyok és büszke a játékosaimra, mert végrehajtották, amit kellett" - szögezte le Rodríguez.

A magyarok - akiknek a legjobb hét közé jutás a céljuk - a csoportkörben a Koreai Köztársaságot 35-27-re, Izlandot 30-28-ra legyőzték, Portugáliától 27-20-ra kikaptak, így két pontot vittek magukkal a középdöntőbe, ahol Svédországtól 37-28-as vereséget szenvedtek, Brazília ellen pedig 28-25-re nyertek. Amennyiben a 20.30-kor kezdődő meccsen az Európa-bajnok, világbajnoki ezüstérmes Svédország legyőzi Portugáliát, a magyarok a csoport második helyén végeznek, és továbbjutnak a szerdai, stockholmi negyeddöntőbe, ahol Dánia vagy Egyiptom lesz az ellenfelük, egyben a jövő tavaszi olimpiai selejtező biztos résztvevőjévé válnak.

"Úgy kezdtünk, ahogy szerettük volna, ezért könnyebb volt a meccs, mint terveztük" - értékelt Bánhidi Bence.

A bajnoki címvédő Szeged beállója - aki mind az öt lövését gólra váltotta - hozzáfűzte, ötven percen keresztül nagyon kellett figyelniük, mert hat-hétgólos előny a mai kézilabdában már nem sok, és amint egy csapat megérzi, hogy vissza tud jönni, máris ott liheg ellenfele nyakán, ahogyan a brazilok is tették a magyarok ellen.

"Végig kellett összpontosítanunk, de szerencsére sikerült. Elég kellemetlenül támadtak hét a hat ellen, nagyon nehéz volt ellenük védekezni, de a végére jó néhány labdát szereztünk, ezáltal növelni tudtuk az előnyünket" - vélekedett Bánhidi.

Mint elmondta, a videoösszeállításokban látottakhoz képest nem produkáltak újdonságokat a zöldfokiak, azokat erőltették ma is, amiket az eddigi mérkőzéseiken csináltak.

"Jól játszottunk,

szerintem támadásban jól megoldottuk a feladatot és többé-kevésbé védekezésben is" - mondta Bánhidi.

(nyitóképünkön Bánhidi Bence (j), valamint a zöld-foki Bruno Landim (b) és Ivo Santos a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs világbajnokság középdöntőjének harmadik, utolsó fordulójában játszott Magyarország–Zöld-foki Köztársaság mérkőzésen a göteborgi Scandinavium Arénában 2023. január 22-én.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×