eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Jászapáti Petra a női rövidpályás gyorskorcsolyázók 500 méteres versenyének negyeddöntőjében a pekingi téli olimpián a Fővárosi Fedett Stadionban 2022. február 7-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Short track-Eb - Nem született magyar érem

Jászapáti Petra negyedik lett 1500-on Gdanskban.

Jászapáti Petra negyedik helyen végzett 1500 méteren a gdanski rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság szombati napján.

A szegedi short trackes nagyon magabiztos versenyzéssel menetelt a fináléba, mert pénteki selejtezős és szombati elődöntős futamát is megnyerte. Ezúttal szakított szokásos taktikájával, és megpróbált elöl helyezkedni, így 12 körrel a vége előtt élre állt, majd fokozatosan hátrébb csúszott, de nyolc körrel a vége előtt egy újabb jó ritmusváltással visszaszerezte az első helyet.

Ekkor már nagyon komoly tempóban köröztek a versenyzők, ám a futam nagy esélyesei egyesével megelőzték a 24 éves magyar gyorskorcsolyázót: előbb a női mezőny egyeduralkodója, a címvédő holland Suzanne Schulting, majd az olimpiai és világbajnoki érmes belga Hanne Desmet, végül a táv német Eb-ezüstérmese, Anna Seidel került elé. Az élmezőny ebben a sorrendben is haladt át a célvonalon, azaz Jászapátinak két-két váltóval szerzett ezüst- és bronzérem után nem jött össze az első egyéni Eb-érem.

Az egyaránt az elődöntőben kiesett másik két magyar induló közül Somodi Maja 15., míg Sziliczei-Német Rebeka 18. lett.

A férfiaknál Bontovics Balázs a kisdöntőben volt érdekelt, a végig a középmezőnyben helyezkedett, s végül ötödikként ért célba, egy kizárásnak köszönhetően pedig összességében 11. helyen végzett. A fináléban a győzelmet a holland Jens van 'T Wout szerezte meg a Desmet testvérpár férfi tagja, Stijn Desmet előtt.

500 méteren

Nógrádi Bence hatodik helyen végzett 500 méteren a gdanski rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság szombati napján, míg Jászapáti Petra 10. lett, mivel a kisdöntőben nem állt rajthoz.

A pekingi olimpián szerepelt 20 éves versenyző pályafutása eddigi legnagyobb sikerét könyvelhette el a fináléba jutással. A továbbjuttatások miatt hatfős mezőnyben viszont nem sikerült jól a rajtja, mert a második pozícióból visszazuhant a negyedik helyre. Ezt viszont sokáig jól tartotta, azonban az utolsó körben a másik két riválisa is megelőzte, így hatodikként zárt. Az olasz Pietro Sighel rajt-cél győzelemmel diadalmaskodott az 1500 méteren győztes holland Jens van 'T Wout előtt.

A nőknél Jászapáti Petra a szerencsétlen elődöntős bukása után a kisdöntőben nem állt rajthoz, de az MTI információja szerint bokasérülése ellenére vállalja a szereplést a női váltó elődöntőjében. A sprinttáv negyeddöntőjében kiesett Bácskai Sára Luca 16., míg a selejtezőben búcsúzott Kónya Zsófia 22. lett.

A győzelmet már-már szokásos módon a holland Suzanne Schulting szerezte meg, aki sorozatban harmadszor nyert Eb-aranyat ezen a távon. Pedig a hazai közönségkedvenc, a sprinttávon 2019-ben Európa-bajnok Natalia Maliszewska mindent megtett az aranyéremért, többször próbálkozott előzéssel, de nem járt sikerrel a női mezőny egyeduralkodójával szemben. A lengyel klasszis - aki a sajtószobában melegített be súlyzókkal és helyből távolugrással - sírva fakadt a célba érkezést követően.

Vasárnap az 1000 méter küzdelmeivel és a váltók döntőivel zárul a kontinensviadal.

Eredmények:

férfi 1500 m:

1. Jens van 'T Wout (holland) 2:19.858 perc

2. Stijn Desmet (belga) 2:19.876

3. Friso Emons (holland) 2:19.977

...11. Bontovics Balázs

...16. Varnyú Alex

női 1500 m:

1. Suzanne Schulting (holland) 2:32.756 perc

2. Hanne Desmet (belga) 2:32.781

3. Anna Seidel (német) 2:32.884

4. Jászapáti Petra 2:33.575

...15. Somodi Maja

...18. Sziliczei-Német Rebeka

férfi 500 m:

1. Pietro Sighel (olasz) 41.514 mp

2. Jens van 'T Wout (holland) 41.631

3. Reinis Berzins (lett) 41.915

...6. Nógrádi Bence 42.192

...22. Tiborcz Dániel

Talabos Attilát a selejtezőben kizárták.

női 500 m:

1. Suzanne Schulting (holland) 43.825 mp

2. Natalia Maliszewska (lengyel) 43.938

3. Arianna Valcepina (olasz) 44.011

...10. Jászapáti Petra

...16. Bácskai Sára Luca

...22. Kónya Zsófia

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×