eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
A Ferencváros labdarúgócsapatának edzése Monacóban 2022. szeptember 14-én. A csapat a következő napon a hercegség együttesével találkozik az Európa-liga csoportküzdelmeinek második fordulójában a II. Lajos Stadionban.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Hercegi klub, orosz kézben – ez várja ma a Fradit

A Ferencváros egy bizonyos szempontból különleges csapattal találkozik ma este az Európa-ligában: az AS Monaco egyike Európa azon kevés csapatainak, amely valójában nem saját országa bajnokságában szerepel. A helyzet, persze, azért nem ennyire egyszerű.

Monaco önálló városállam, a világ második legkisebb országa, természetesen túl kicsi ahhoz, hogy önálló futballéletet szervezzen. Több más európai miniállamtól eltérően Monaco soha nem szervezett hazai bajnokságot, és soha nem törekedett külön tagságra sem az UEFA-ban, sem a FIFA-ban. Ennek eredményeként az AS Monaco a francia bajnokságban vesz részt, teljes jogú tagja az ottani ligapiramisnak, Franciaországot képviseli az európai kupaporondon. Számos más külföldi futballklub létezik szerte Európában, amely részben hasonló cipőben jár, de az AS Monaco egyedülálló abban, hogy olyan nemzetet képvisel, amely nem tagja a nemzetközi szervezeteknek.

Például a Vaduz, amellyel tavaly az Újpest találkozott, a svájci bajnokságban játszik, mivel Liechtensteinnek nincs bajnoksága. Ám az országnak van hazai kupája, és Liechtensteint képviseli az európai futballban. Két másik európai miniállamban van vagy voltak „külföldön” játszó csapatok, Andorra és San Marino, ezek is elkülönültek a hazai ligarendszertől, de a saját országukat képviselik a nemzetközi porondon.

Idetartozó különlegesség, hogy a más bajnokságban játszó klubok közül kiemelkedően az AS Monaco a legeredményesebb, 1960 és 2017 között nyolcszor megnyerte a francia bajnokságot. 1992-ben a Kupagyőztesek Európa-kupájában, 2004-ben a Bajnokok Ligája döntőjében játszott, a francia futball eredménysorát gazdagítva.

A monacói csapatban nagyon kevés monacói futballista játszott a profi korszakban, egyetlen akad közöttük, Armand Forcherio, aki játékosként és edzőként is szolgálta a klubot. Ugyanakkor 2011-ig, egyetlen szezon kivételével, a klub elnökei mindig monacóiak voltak.

A hercegségben 1292 óta uralkodó Grimaldi-ház, konkrétan a jelenlegi uralkodó herceg, a nagyszerű sportember II. Albert – feketeöves cselgáncsozó, öt téli olimpián is szerepelt bobversenyző, NOB-tag – mindig megkülönböztetett figyelemmel voltak a csapat, a klub iránt. ha teheti, minden hazai mérkőzésen ott van a II. Lajos stadionban, még édesapjával, Rainier herceggel járt először mérkőzésekre.

Az egyesület, a futballklub 2012 óta, éppen tíz éve orosz kézben van, Dmitrij Ribolovjev. 1995-től ő volt az Uralkali elnöke, 2010-ben, monacói szerepvállalása előtt, 6 és fél milliárd dollárért adta el a cég többségi tulajdonát három a nemzetközi sajtóban Kreml-.közelinek emlegetett üzletembernek, köztük Szulejman Kerimovnak, aki szintén ismert futballszereplő egyben, 2011 és 2016 között ő volt az Anzsi Mahacskala elnöke és tulajdonosa.

A Monacóra visszatérve, Ribolovjev korábbi jobbkeze, Vagyim Vasziljev a moszkvai MGIMO-n végzett, nemzetközi kapcsolatok szakon. Soha nem volt futballista, Oroszországban nem is foglalkozott azzal, ellenben Ribolovjevvel 1995 óta tevékenykedett már együtt.

2019-ben a rossz eredmények miatt szakított a klubbal és a tulajdonossal, pedig része volt az AS Monaco gazdasági csodájának. A klub híres utánpótlásnevelésének és az edzőknek is köszönhetően 2014 óta a klub tíz játékost adott el 40 millió eurónál drágábban, köztük Kylian Mbappét (180 millió) és idén a Real Madridnak Aurélien Tchouaménit (80 millió).

Ribolovjevvnek továbbra is orosz vezetőtársai vannak, Oleg Petrov az alelnök és ügyvezető, Olga Gyementyeva az adminisztrációs ügyek vezetője.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Tízből négy uniós munkavállalót közvetlenül érint majd a zöld átállás

Tízből négy uniós munkavállalót közvetlenül érint majd a zöld átállás

A munkavállalók közel 40%-a az EU-ban jelenleg olyan szakmában dolgozik, amelyre a gazdaság zöld átállása közvetlen hatással lesz – derül ki az Eurofound elemzéséből. A szociális, foglalkoztatási és munkaügyi kérdésekkel foglalkozó uniós szervezet jelentése szerint majdnem minden tizedik jelenlegi munkavállalóról mondható el, hogy a zöld átállás hatására olyannyira fokozatosan átalakul a szakmája, hogy azzal egy új foglalkozás jön létre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×