eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Twitter

Elkobozták a litván szurkolóktól az ukrán lobogót Szombathelyen

Az EBESZ diplomatái és szurkolótársaik szerették volna szolidaritásukat kimutatni a háborúban álló Ukrajnával egy múlt heti kosárlabda-vb-selejtezőn, ám ezt az Aréna Savaria biztonsági őrei megakadályozták.

Augusztus 24-én vb-selejtezőn fogadta a magyar férfi kosárlabda-válogatott a litvánokat. A mérkőzést Szombathelyen, az Aréna Savaria sport- és rendezvénycsarnokban tartották, ahol egyébként a hazai válogatott 88–78-ra kikapott.

A sporteseményen történt egy kisebb, diplomáciainak is nevezhető incidens – számolt be az RTL Klub az Ukrinformra hivatkozva. Történt ugyanis, hogy a baltiak, köztük a Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) több diplomatája szerettek volna egy ukrán nemzeti lobogót is kibontani a lelátón – kifejezve ezzel szolidaritásukat az Oroszország ellen honvédő háborút vívó Ukrajnával –, a gesztusnak azonban az Aréna Savaria biztonsági szolgálata megálljt parancsolt – olvasható.

Az Ukrinform cikke szerint amikor az egyik szurkoló kihajtogatott egy kék–sárga lobogót a lelátón, egy biztonsági ember odament hozzá, és rászólt, hogy rakja el, mert csak magyar vagy litván zászlókkal szabad szurkolni. A tudósítás szerint a férfi nem értette, hogy miért, de nem akart vitába bonyolódni, ezért összehajtotta a zászlót, és letette maga mellé. Később aztán ismét megjelentek a biztonságiak és elkobozták a lobogót, amit csak a meccs végén szolgáltattak vissza.

Az incidensről röviden említést tettek az EBESZ litván diplomatái is hivatalos Twitter-oldalukon, értetlenségüknek hangot adva, hogy miért nem engedte a biztonsági szolgálat az ukrán zászló használatát:

A lap szerint a sportág nemzetközi szervezetének nincs olyan tiltó szabálya, ami korlátozná más nemzetek zászlójának megjelenítését a lelátókon. A vb-selejtezőt a Nemzetközi Kosárlabda-szövetség égisze alatt rendezte a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége, a SZOVA Nonprofit Zrt. tulajdonában lévő, a Szombathely Sportközpont által üzemeltetett Aréna Saváriában.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×