eur:
392.89
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Tasion, az ukrán Sahtar Donyeck játékosa (k) csapattársaival ünnepel, miután gólt lőtt a labdarúgó Európa-liga negyeddöntőjében játszott Sahtar Donyeck - FC Basel mérkőzésen Gelsenkirchenben 2020. augusztus 11-én. A Sahtar Donyeck 4-1-re győzött.
Nyitókép: MTI/EPA/Pool/Wolfgang Rattay

Indul az ukrán bajnokság: óvóhely minden stadionban

A Deszna Csernyihiv és az FC Mariupol nem tud elindulni, mert az oroszok lerombolták a pályájukat, utóbbi városát ráadásul el is foglalták.

A légiriadókra is felkészültek az ukrán labdarúgóklubok, amelyek a háborús állapotok közepette kezdik meg kedden szereplésüket az újrainduló bajnokságban.

"Az új szezon számos logisztikai kihívást tartogat, és a rakétatámadások kockázata is fennáll, ezért minden stadionnak rendelkeznie kell óvóhellyel" - nyilatkozta Andrij Pavelko, az ukrán szövetség elnöke. Hozzátette, valahányszor megszólal a légvédelmi sziréna - ami a legtöbb régióban mindennapos jelenség -, a mérkőzést félbeszakítják, és a találkozó minden résztvevőjének az óvóhelyre kell mennie.

Néhány futballista, például a Sahtar Donyeck középpályása, Tarasz Sztyepanenko aggodalmát fejezte ki, hogyan tartják melegen az izmaikat a hosszú kényszerszünetek során. Javaslata szerint

minden óvóhelyen fel kellene állítani néhány szobakerékpárt.

Minden mérkőzésen jelen lesznek katonai tisztviselők, és ha a légiriadó egy óránál tovább tart, megbeszélik a játékvezetővel, hogy várjanak-e tovább, vagy halasszák el a meccset.

Az új idény első mérkőzését a Sahtar Donyeck és a Metalliszt Harkiv játssza kedden, magyar idő szerint 12 órától. A mezőnyben 16 csapat szerepel, ám a Deszna Csernyihiv és az FC Mariupol ezúttal nem tud elindulni, mert a harcok során lerombolták a stadionjaikat. Utóbbi klubnak a jövője is veszélybe került, miután három hónapos ostrom után az oroszok elfoglalták a várost, és az ukránok szerint több mint 20 ezer lakost öltek meg.

A bombázások veszélye miatt a mérkőzéseket nézők nélkül játsszák, kezdetben csak Kijevben és környékén, illetve a nyugati határhoz közeli két területen, bár ez később változhat.

Az előző szezon február 24-én szakadt félbe, akkor a Sahtar Donyeck vezette a tabellát, és az új idényben is esélyesnek számít, bár a horvát vezetőedző, Igor Jovicevic elmondása szerint már nem brazil légiósok, hanem fiatal, hazai futballisták alkotják a keretet.

Nyitóképünkön Tasion, az ukrán Sahtar Donyeck játékosa (k) csapattársaival ünnepel, miután gólt lőtt a labdarúgó Európa-liga negyeddöntőjében játszott Sahtar Donyeck–FC Basel mérkőzésen Gelsenkirchenben 2020. augusztus 11-én

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×